instagram @kitchenettehome

Dip ala hummus

Dip ala hummus

Tento dip jsem připravila jako inspiraci hlavně pro ty, co se snaží hledat cesty, jak nahradit maso a připravit si vyvážené zdravé jídlo. Myslím si, že velká většina mých receptů je i hodně jednoduchá, nevyžadují příliš času v kuchyni, ani nějaké velké znalosti nebo zkušenosti, a tak je tomu i tu. 

Tento dip je chuťově hodně podobný humusu, protože obsahuje podobné ingredience, ale bílkovina je tu zastoupena namísto cizrnou, skyrem siggis, tedy může vyhovovat třeba těm, co si klasický hummus nemohou dopřát, protože jim luštěniny nedělají dobře. Jak víte, tak skyr má velmi vysoký obsah bílkovin a nulový obsah tuku, tak se skvěle hodí i pro sportovce.
​Hotový dip můžete uchovat v uzavřené nádobě v lednici přibližně 3 dny a skvěle se hodí i do sendvičů nebo tortill. 

15 minut
Dip ala hummus

Ingredience

Na dip:

  • 450 g bílého skyru

  • 1-2 stroužky česneku

  • 80 g sezamové pasty tahini

  • 2-3 lžíce citrónové šťávy

  • kůra z 1 bio citrónu

  • 1-2 lžičky římského kmínu

  • Mořská sůl podle chuti

  • Čerstvě mletý pepř podle chuti

  • (2 polévkové lžíce olivového oleje, pro více krémovitosti)

Na servírování:

  • Olivový olej na pokapání

  • Kořenící směs zataar, nebo orestované oříšky či semínka

  • Čerstvá nebo pečená zelenina

  • (čerstvé bylinky)

Dip ala hummus

Postup

1.

Pomocí blenderu nebo tyčového mixéru rozmixujte vše kromě skyru. Pokud budete mixovat i skyr, výsledný dip bude hodně řídký, ale jestli se vám těžce mixuje jen kořenící základ, přidejte například 1/3 skyru rovnou a zbytek vmíchejte jen lžící, až bude tato směs hladká.

2.

Servírujte buď s čerstvou zeleninou a nebo s pečenou. V zimě je moc fajn s teplou zeleninou. A jako třešničku na dort jej pokapejte olivovým olejem a posypejte kořenící směsí zataar anebo orestovanými oříšky, případně i bylinkami, jako je koriandr.