V postupu najdete i tip pro vegetariány, nebo ty, co by chtěli vypustit slaninu.
A poslední rada odemě bude, že čerstvost salátu je v tomto receptu klíčová. Určitě musí ledový salát hezky křupat a neměl by být ani malinko zvadlý.
Ledový salát s dresinkem z modrého sýru
2. září 2020
Recept na tento salát jsem dávala někdy začátkem roku na Instagram, ale tady by rozhodně neměl chybět. Je úplně skvělý, a právě modrý sýr mu dává ten správný říz, a tak bych se ho vůbec nebála servírovat těm, co pro ně většina salátů není vůbec zajímavá, protože jim připadají nevýrazné. A vzhledem k počasí venku, je ten správný čas si k obědu ještě dát takovýto salát s modrým sýrem, než propukne úplná zima a naše tělo bude potřebovat spíš pořádné stew nebo horké polévky.
Ingredience
-
1 hlávka ledového salátu
-
190 g zakysané smetany
-
110 g tvrdšího sýru s modrou plísní
-
1 menší stroužek česneku, propasírovaný
-
1 lžíce šťávy z citrónu
-
mléko na naředění dresinku
-
80-100 g plátků masité anglické slaniny
-
olivový olej na pokapání
-
Koupit
mořská sůl
-
čerstvě mletý pepř
Postup
Nejdřív si připravte dresink. V polévkovém talíři rozmačkejte nebo nastrouhejte sýr najemno. Přidejte k němu zakysanou smetanu, citrónovou šťávu, česnek, sůl a pepř podle chuti a dobře promíchejte. Pokud je dresink příliš hustý, nařeďte ho mlékem.
Plátky slaniny osmažte na pánvi do zlata a křupava. Pak ji nalámejte nebo nakrájejte na kousky.
Salát očistěte, odstraňte svrchní list a hlávku rozkrojte na čtvrtiny. Na každý talíř položte jednu čtvrtinu salátu, přelijte jí dresinkem, případně pokapejte pár kapkami olivového oleje, posypejte slaninou a můžete servírovat.
Pokud z nějakého důvodu chcete vynechat slaninu, orestujte namísto ní vlašské nebo pekanové ořechy.