instagram @kitchenettehome

Burek sa sirom alias burek se sýrem

Burek sa sirom alias burek se sýrem

Požitek z jídla, ochutnávání nových chutí a také zamilovávání se do nových jídel, k cestování určitě patří. My se zamilováváme teda moc rádi. A pak po návratu domů vzpomínáme a taky dost často zatoužíme, tu či onu lahůdku znovu ochutnat. Stejně tak to u nás bylo vždycky s jugoslávským Burkem. Každé ráno jsme jak v transu utíkaly do pekárny, nějaký ten ještě teplý burek koupit a taky jsme nikdy nezapomněli přikoupit i „jogurt tekučí“, tedy něco jako tekutý jogurt nebo kefír. Krásně se spolu totiž snoubí. A pak jsem doma, ještě několik týdnů po návratu, toužila burek zase mít. No vážně závislost! Nicméně až letos jsem se odhodlala, připravit si ho doma a k naší obrovské radosti se povedl a byl opravdu autentický! Hodně dlouho jsem hledala správné recepty a také pozorovala mistry pekaře na jejich techniku a jak burky balí atd…

Většina lidí se zalekne toho taženého těsta. Je to takové domácí filo těsto a není vůbec tak složité, jak vypadá. Odměnou vám pak je tenoučké, pevné a křupavé lístečky. Ale každopádně pro ty, co si chtějí cestu zjednodušit, můžete si pořídit kupované filo. Není to sice totéž, ale podobné burku to bude a náplň je více než snadná.
Burek se dělá i s náplní masovou. Je to směs mletého masa, brambor, cibule, … Ale moje srdcová záležitost vždycky byl ten „sa sirom“. A tak tady je celý recept, protože věřím, že takových, co se na Jadranu zamilovalo do Burku je tu mezi námi mnohem víc.
​Tento recept jsem připravila pro mojeho parťáka Billu.

60 minut - 4-8 porce
Burek sa sirom alias burek se sýrem

Ingredience

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky

  • 300-350 ml vlažné vody

  • 1 lžička soli

  • Slunečnicový olej podle potřeby (cca 2 dcl)

Na náplň:

  • 300 g fety

  • 200 g tvarohu nebo krémového sýru

  • 2 šťastná vejce

Burek sa sirom alias burek se sýrem

Postup

1.

Nejprve si připravte těsto. Do mísy nebo nádoby robotu dejte mouku, sůl, dobře promíchejte a přidejte část vody. Začněte míchat. Znáte to? Každá mouka jinak saje, ale vaším cílem by mělo být hladké kompaktní těsto, ale ne příliš řídké. Pak by se při natahování hodně trhalo a neuneslo by náplň. Mě stačilo 300 ml vody. Toto těsto je třeba ručně nebo pomocí hnětacího háku hníst alespoň 10 minut. Čím déle tím lépe. Pokud používáte robo, na závěr ještě chvíli hněťte i ručně. Těsto bude krásně hladké a odměnou bude spolehlivé těsto, které se bude krásně natahovat do tenka, ale bude tvořit pevnou blánu

2.

Hladké těsto rozdělte na 5 stejných dílů a každý ještě chvíli propracujte. Zkuste zapojit obě ruce, v každé mít jednu kuličku a o pracovní plochu je hníst. Z kuliček vytvořte placky silné jako lívance. Do střední mísy nalijete přibližně 2 dcl slunečnicového oleje a vložte všechny placky tak, aby byly hezky obalené ze všech stran v oleji.

3.

Nyní si připravte náplň smícháním čerstvého sýru nebo tvarohu, vajec a jemně rozdrobeného feta sýru. Náplň by neměla být příliš tekutá.

4.

Rozehřejte si troubu na 200°C program horký vzduch a připravte si také kulatou nádobu na pečení. Může to být větší litinová pánev, ale i forma na dort. Dobře jí vytřete olejem.

5.

Teď budete potřebovat větší pracovní plochu potřenou olejem. Může to být kuchyňská linka. Dřevěný povrch není úplně vhodný, naopak se hodí třeba kámen nebo imitace kamene, lamino, atd... Namočte si ruce v misce, kde vám odpočívá těsto naložené v oleji a tento tuk používejte na potírání plochy.

6.

Vezměte si jednu placku, opatrně jí začněte natahovat od krajů nejdříve v rukách, na hřbetě rukou a pak i na ploše stolu. Snažte se vytvořit co nejtenčí blánu. Může se klidně blížit i k metru. Nyní zesílený okraj odtrhněte nebo odřízněte nožem a dejte stranou (ten už nebude k užitku). Pokud byste ho tam nechaly, vytvořil by hutné a nežádoucí části těsta v koláči. Tuto první vrstvu poskládejte bez náplně od krajů směrem ke středu tak, aby se hezky vrstvily přes sebe a vytvořily několikavrstvý pentagon o přibližném průměru 26-30 cm (ten bude tvořit základnu pro náplň v další vrstvě. Někteří pekaři ještě vrstvy pokapávají olejem, aby se dobře oddělily, vypekly a nespojili se zase v silné těsto.

7.

Tuto vrstvenou placku bez náplně si dejte bokem. Vezměte další kousek těsta a opět ho natáhnete na velkou plochu. Nezapomeňte odstranit zesílený okraj. Do středu položte již vytvořenou základnu, na ní dejte čtvrtinu náplně a zase zbylé těsto přeložte přes náplň. Můžete ho ještě předtím trošku pokapat tukem. Tedy se na náplni vytvoří přibližně 5 tenoučkých plátků těsta.

8.

Takto pokračujte se 3 zbylými kousky těsta. Napněte je, ořízněte okraje, do středu položte základu s náplní uvnitř, na vrch dejte další čtvrtinu náplně a tenoučké těsto napněte přes náplň a dejte stranou. Opět napněte další těsto, do středu položte naplněnou část, atd, atd. Natočila jsem na Instagram video postupu natahování, vrstvení a balení, tak třeba Vám to trochu pomůže.

9.

Jakmile zabalíte do poslední části těsta, koláč přesuňte do nádoby na pečení, potřete koláč olejem a dejte péct přibližně na 25 minut. Hotový koláč je hezky zlatý a může se rovnou servírovat.

Burek sa sirom alias burek se sýrem
Burek sa sirom alias burek se sýrem
Burek sa sirom alias burek se sýrem
Burek sa sirom alias burek se sýrem
Burek sa sirom alias burek se sýrem
Burek sa sirom alias burek se sýrem
Burek sa sirom alias burek se sýrem
Burek sa sirom alias burek se sýrem
Burek sa sirom alias burek se sýrem
Burek sa sirom alias burek se sýrem
Newsletter