A tak před pár dny dala naše skvělá topmodelka a osobnost, kterou jsem měla tu čest poznat a pracovat s ní, Daniela Peštová @therealdanielapestova, fotku krásného, rychlého a jednoduchého receptu, který jak píše, původně pocházel od Marty Steward. Díky jednoduchým ingrediencím a krásným čerstvým špagetám od Světa bedýnek jsem je ještě ten den připravila k obědu a všichni jsme se shodli, že jsou opravdu skvělé! Tak jsem je zařadila do takových těch rychlých domácích receptů, po kterých sáhnete, když nemáte příliš čas plánovat a potřebujete vykouzlit s dítětem v ruce, telefonem na uchu a poloprázdnou ledničkou něco dobrého k večeři. Snad Vás také potěší a budu se těšit na Vaše ohlasy!) Děkuji Danielo! :-)
Recept jsem ponechala originální a nabízím Vám k němu ještě mou malou šalvějovou modifikaci.)
Špagety s cuketou z jedné pánve
20. července 2015
Inspirace a vůbec cesta jak se dostal tento recept sem na blog, je poněkud netradiční. Možná někteří víte, že jsem pracovala 12 let v módní branži a tak i na mém insta profilu @kitchenettehome (budu ráda, když se i tam potkáme), followuji pár milých lidí z této mé životní etapy.
Ingredience
Na základní recept:
-
2 střední cukety
-
mořská sůl
-
čerstvé či sušené těstoviny pro 4 osoby
-
100-150 g čerstvě strouhaného parmezánu
-
menší stroužek propasírovaného česneku
-
3 lžíce extra panenského olivového oleje
-
(sušené chilli)
Na šalvějovou úpravu:
-
12 lístků čerstvé šalvěje
-
4 lžíce ghí (přepuštěného másla)
Postup
Nastrouhejte omyté cukety na středně silné nudličky. Všechny je dejte do sítka nebo cedníku, lehce posolte (přibližně tak půl lžičkou soli), promíchejte a nechte vykapat. Mezitím si dejte vařit velký hrnec se silně osolenou vodou. Italové tvrdí, že hrnec by měl být opravdu velký, aby byl poměr vody ku těstovinám několikanásobný. Alespoň 1 l vody na 100g sušených těstovin!
Já jsem si dovolila recept ještě trošku vyladit šalvějovým máslem. Tedy tento krok můžete následovat a nebo také vynechat. Ve velké pánvi si rozpusťte přepuštěné máslo (nepřepuštěné bude také fajn, jen buďte opatrní a nepřepalte jej, můžete pracovat i s olivovým olejem) a přidejte lístky šalvěje. Pomalu smažte, dokud se lístky nestanou krásně křupavé jako chipsy. Uvolní se nádherné aroma! Lístky opatrně vyjměte z pánve a nechte si je stranou. Potom už nepřidávejte olivový olej, který je v základním receptu uveden.
Do velké pánve se šalvějovým máslem (pokud jste nepřeskočili krok 2.) nebo do servírovací mísy se 3mi lžícemi extra panenského olivového oleje dejte těstoviny uvařené al-dente, všechny okapané cukety, propasírovaný česnek, parmezán, (chilli) a dobře promíchejte. Můžete ihned servírovat a pokud se Vám líbila šalvějová úprava, zbylo Vám 12 lístků křupavé šalvěje. Dejte 3 navrch každé porce.) Podle chuti můžete každou porci ještě vyladit čerstvě mletým pepřem a mořskou solí.