instagram @kitchenettehome

Rozmarýnoví šneci s citrónovou kůrou

Rozmarýnoví šneci s citrónovou kůrou

Mám tu jeden sladký jarní recept, který se bude krásně vyjímat na svátečním velikonočním stole.
Asi určitě znáte skořicové šneky z kynutého těsta nebo na ně také můžete narazit pod názvem cinnamon rolls. Já jsem si před docela dlouhým časem oblíbila kombinaci rozmarýnu a citrónové kůry ve sladké variaci, a tak jsem tuto kombinaci vyzkoušela i u tohoto receptu. A je to super! Předávám tedy mou zkušenost a inspiraci dál. Také jsem do polevy přidala trochu whisky, která úplně stejně jako rum pěkně zahřeje a dodá chuťovou rozmanitost a jiskru. Seznam ingrediencí zahrnuje i variantu skořicové náplně, tak se můžete rozhodnout, kterou cestou se vydáte.

Doufám, že omluvíte moje příspěvky v podobě dětí, ale v poslední době jsem tu párkrát narazila na fotky Gréty z doby založení blogu a uvědomila jsem si, že toto místo je pro mě nejen i tou mou osobní kuchařkou, ve které sama listuji a vracím se k receptům, ale i takovým deníkem a albem, které zachycuje kousek našeho života a hlavně krásné a nevratné životní etapy s malými dětmi.) Tak v tom budu trošku alespoň občas pokračovat.)

 

60 minut - 12 porcí
Rozmarýnoví šneci s citrónovou kůrou

Ingredience

Ingredience na těsto:

  • 250 g vlažného mléka

  • 2 velké vejce

  • 75 g másla

  • 550 g mouky (já používám 1:1 celozrnnou špaldovu či pšeničnou a pšeničnou hladkou)

  • 1, 5 lžičky soli

  • 100 g cukru

  • 2,5 lžičky instantního droždí (3/4 kostky čerstvého/30g)

Na rozmarýnovou náplň:

  • 75 g másla

  • 150 g cukru muscovado

  • strouhaná kůra z 1 - 2 bio citronu

  • hrst rozmarýnu mladého

Na skořicovou náplň:

  • 75 g másla měkkého

  • 150 g cukru muscovado (třtinový s vysokým obsahem melasy)

  • 3 lžíce skořice

    Koupit

Na polevu:

Postup

1.

Smíchejte vlažné mléko s cukrem a droždím a zamíchejte dokud se pěkně nerozpustí. Pak následují všechny zbývající ingredience. Tedy mouky, vejce, máslo a sůl. Dobře promíchejte a jakmile je těsto kompaktní, tak ještě buď ručně vařečkou alespoň 10 minut nebo pomocí hnětacího háku na střední rychlost hněťte přibližně 5 - 8 minut. Těsto je řídké a tak je relativně rychle vypracované.) Dejte těsto do olejem vytřené mísy, přikryjte utěrkou nebo fólií v suchém prostředí a nechte kynout přibližně 40 minut, než těsto zdvojnásobí svůj objem. 

2.

Zatímco nám těsto kyne, připravíme si rozmarýnovou náplň. Já mám rozmarýn na zahradě a v podstatě se dá sklízet celý rok, ale na tyto rolky je vhodnější ten mladý, protože se pěkně rozmělní a nebude nám v těstě vadit. Ty starší větve jsou totiž už trochu dřevnaté. Pokud máte foodprocesor, vezměte si jej na pomoc a všechny ingredience na rozmarýnovou náplň v něm zpracujte na krém. Já mám na nějaký čas půjčený thermomix a ten si opravdu velmi rychle a hravě poradil s tímto úkolem, navíc i třeba lehce přihřeje máslo, a tak jde všechno rychle. Ale můžete postupovat i ručně, prostě jen rozmarýn hodně najemno nasekat a smíchat s ostatními ingrediencemi. Pokud byste chtěli dělat rolky skořicové, tak namísto rozmarýnové pasty smícháte všechny ingredience na skořicovou náplň a je hotovo!

3.

Vykynuté těsto dejte na pracovní plochu. Nemusíte pomoučit, můžete naopak pracovat na ploše lehce potřené olejem a těsto rozválejte na větší obdélník (cca 30 x 40 cm). Rozetřete na něj rozmarýnovou pastu nebo naopak skořicové máslo. Zarolujte a roládu rozkrájejte na 12 stejných kousků. Dejte tyto šneky do olejem nebo sprejem vymazané formy. Můžete použít formu na dort nebo například litinový hrnec jako já. Začněte položením jednoho šneka do středu a zbývajících 11 už jen pravidelně rozložte dokola a nechte je přikryté vykynout dalších 15 - 30 minut, dokud opět nezdvojnásobí svůj objem. 

4.

Předehřejte si mezitím troubu na 200 °C horkovzdušnou (horní i dolní ohřev pečte 35-40 minut). Vykynuté šneky pečte 15 - 20 minut, dokud nebudou pěkně hnědo zlaté. Mezitím si připravte polevu. V mixéru si vyšlehejte všechny ingredience pěkně do hladka. Je důležité tuto polevu na šneky natřít ještě dokud jsou teplé, pak se nám pěkně vsákne do těsta a prostoupí do něj tak i maximum chutí. 

Rozmarýnoví šneci s citrónovou kůrou
Rozmarýnoví šneci s citrónovou kůrou
Rozmarýnoví šneci s citrónovou kůrou
Rozmarýnoví šneci s citrónovou kůrou
Rozmarýnoví šneci s citrónovou kůrou
Rozmarýnoví šneci s citrónovou kůrou
Rozmarýnoví šneci s citrónovou kůrou
Rozmarýnoví šneci s citrónovou kůrou
Rozmarýnoví šneci s citrónovou kůrou
Rozmarýnoví šneci s citrónovou kůrou
Rozmarýnoví šneci s citrónovou kůrou
Rozmarýnoví šneci s citrónovou kůrou
Newsletter