instagram @kitchenettehome

Bramborový kváskový chléb s vlašskými ořechy

Bramborový kváskový chléb s vlašskými ořechy

Protože kvásková tématika je díky panu Cuketkovi, Maškrtnici, kváskové mapě a facebookové komunitě pečempecen, velmi dobře spracována, téměř vůbec nepřispívám těmito recepty…
Ale konkrétně bramborový s vlašskými ořechy, jsem v reakci na Vaše výzvy, už dlouhou dobu slibovala. Vychází z receptu na bramborový chléb, ale s použitím žitného kvásku.
Pokud jste začátečníci, na výše uvedených odkazech, najdete vyčerpávající odpovědi na všechny Vaše otázky.)

Bramborový kváskový chléb s vlašskými ořechy

Ingredience

  • Na kvásek:

  • 1-2 lžíce startovacího žitného kvásku

  • 110 g žitné celozrnné nebo chlebové mouky

  • 110 g pramenité vody

  • Na těsto:

  • 200 g pečených jemně strouhaných brambor ( pečte ve slupce na 200°C do měkka)

  • 2 hrsti lámaných vlašských ořechů

  • přidejte variabilně směs semen lněných drcených, slunečnicových, dýňových, sezamových

  • 250 g pšeničné chlebové mouky

  • 150 g pramenité vody

  • 1 lžička soli

  • 1 lžička mletého kmínu

  • 1 lžička mletého koriandru

  • (1 lžička fenyklu)

  • 1-2 lžíce medu nebo třtinové melasy

Bramborový kváskový chléb s vlašskými ořechy

Postup

1.

Půl dne předem, než se chystáte zadělávat těsto si připravte kvásek. Pro mě to je vždy ráno. Ve střední míse smíchejte startovací kvásek s vodou a žitnou moukou. Tuto mísu zakryjte fólií a nechte pracovat v pokojové teplotě.

2.

Po přibližně 12ti až 16ti hodinách, by měl být kvásek vzešlý a tedy připravený na další krok. Dejte ho do velké mísy spolu se zbývajícími ingrediencemi kromě ořechů a těsto zpracujte. Po chvíli hnětení, přibližně 10ti minutách, budete mít kompaktní, relativně hodně řídké lepivé těsto, co se ale už hezky odlepuje od stěn mísy. Konzistence je taková, že na vále by se po chvíli rozteklo do široka. Přidejte ořechy, zapracujte je do těsta a přikryjte nádobu utěrkou nebo fólií. Takto nechte zrát přibližně 20-30 minut.

3.

Těsto dejte na pomoučený vál a natáhněte ho na pás, který přeložte na třetiny do středu. Otočte ho o 90° a opakujte natáhnutí a poskládání. Takto natáhněte a složte celkem třikrát. A nechte zase přikryté těsto hodinu zrát

4.

Opakujte natahovací a překládací rituál s tím rozdílem, že po posledním složení už vytvarujte bochník kulatého či podélného tvaru a dejte do dobře moukou vysypané ošatky odpovídajícího tvaru nebo utěrkou vyložené a moukou vysypané mísy.

5.

Fáze kynutí u kváskového pečiva trvá déle, proto z logistických důvodů mnoho lidí nechává kynou v lednici přes noc. Můžete se tedy rozhodnout, jestli bude těsto kynout při pokojové teplotě 2-4 hodiny nebo si ho odložíte na vhodnější moment, třeba sobotní ráno. V lednici ho můžete odložit až na 24 hodin. Po vyndání bude potřebovat 1-2 hodiny, aby dosáhlo pokojové teploty a dokynulo.

6.

Mezitím, alespoň půl hodiny předem, si rozpalte troubu na 250°C. Na dno trouby položte pekáč na zavlažení, aby těsto dokynulo a kůrka neztvrdla předčasně a do střední polohy plech, který by měl být také rozpálený. (Ideální je pekařský kámen nebo litinový hrnec.)
Když je těsto připravené, vyklopte ho na rozpálený plech, pokud chcete, udělejte ostrým nožem zářezy. Do pekáče na dně trouby vylijte 3 dcl vody a rychle troubu zavřete. Takto pečte 10 minut, poté stáhněte výkon na 220°C a dopékejte dalších 35 minut. Můžete se řídit barvou kůrky, pokud si nejste jistí, chléb vyjměte a poklepejte na spodek, měl by znít dutě. Po vyndání, nechte chladnout na mřížce.
Ale nabízí se také varianta pečení v uzavřené nádobě, která nahradí zavlažování trouby. Ideální jsou dobře teplo vodivé nádoby jako litinový hrnec, ale můžete použít i keramickou či skleněnou zapékací nádobu s víkem. Tedy rozpálíte troubu i s hrncem a poklicí. Když je těsto připravené, rychle jej vsadíte do hrnce a přiklopíte. Vždy se snažte co nejméně vyvětrat troubu. Prvních 10 minut pečte s víkem na nejvyšší výkon, poté, víko sejměte a výkon snižte na 220°C. Takto dopékejte do krásně zlaté kůrky přibližně 35 minut.

 

Bramborový kváskový chléb s vlašskými ořechy
Bramborový kváskový chléb s vlašskými ořechy
Newsletter