instagram @kitchenettehome

Rustikální jablečný, hruškový koláč

Rustikální jablečný, hruškový koláč

Z lisového těsta se dají dělat skvělé a nenáročné moučníky, obzvlášť pak z toho domácího. Myslím, že je obecně známo, že ale jakékoli lahůdky z tohoto těsto, chutnají tak skvěle pouze první den.
Tento koláč jsem si oblíbila protože nám chutná a je rychlý. Ale také se mi osvědčilo, upéct třeba jen jeden nebo dva a zbývající těsto, vykrojené už ve tvaru koláče, zamrazit. A když přijde mlsná nebo nečekaná návštěva, vyndám připravený korpus z mrazáku, pokladu ovocem a za malou chvíli, je hotový, aniž bych musela roztahovat vál a moučit si ruce.
Když se do něj pustíte, vyzkoušejte přidat pár kapek rumu nebo třeba pár jehliček čerstvého rozmarýnu.

15 minut - 0 porce
Rustikální jablečný, hruškový koláč

Ingredience

  • 1 listové těsto (recept na domácí)
  • 8 jablek nebo zralých hrušek
  • 4 lžíce másla
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 4 lžíce meruňkové marmelády
  • 1 žloutek rozšlehaný s lžící vody

Postup

1. Připravte si plech vyložený pečícím papírem a předehřejte troubu na 200°C.
2. Jablka nebo hrušky, oloupané či se slupkou, rozkrojte na polovinu, odstraňte jaderníky a nakrájejte na tenké plátky. Těsto si rozdělte na 4 stejné díly. Každý díl rozválejte na 3 mm tenký kruh a pokud chcete být precizní, pomocí talíře vyřízněte dokonalé kolo.
3. Dejte kolo na plech a naaranžujte na něj čtvrtinu ovoce. Můžete ho jen tak poházet, i tak bude koláč hezký. Posypejte lžící cukru a pravidelně rozmístěte malé hoblinky másla v množství jedné polévkové lžíce a okraj korpusu potřete rozšlehaným žloutkem.
4. Pečte 20-25 minut do zlata. Po vyndání z trouby, ještě za tepla, potřete ovoce marmeládou. Stejným způsobem pokračujte se zbývajícím těstem.

Newsletter