Švýcarský ořechovo-čokoládový koláč
16. září 2013
S chladnými dny se možná i Vám zachce nějaké čokoládové neřesti a pro tento případ, přikládám nový recept, který je opravdu vynikající.
V receptu jsou použity vlašské ořechy pražené. Pokud spěcháte, můžete na pražení klidně zapomenout. Pokud ne, dejte ořechy na plech do trouby předehřáté na 180°C nebo horkovzdušné 160°C a pečte 4-5 minut do zlata.
40 minut
-
0
porce
Ingredience
-
150 g másla, plus na vymazání
-
100 g kvalitní čokolády (obsahující 70-80 % kakaa)
-
100 g třtinového cukru
-
2 šťastná vejce
-
75 g špaldové celozrnné mouky (můžete použít i hladkou 00)
-
2 lžičky prášku do pečiva
-
2 lžičky vanilkového extraktu
-
65 g restovaných vlašských ořechů
-
15 ks vlašských půlek na ozdobu
-
kakao nebo moučkový cukr na pocukrování
Postup
1.
Předehřejte troubu na 180°C nebo horkovzdušnou na 160°C. Vymažte si, nebo vyložte pečícím papírem, dortovou formu o průměru 22 cm.
2.
Rozpusťte pomalu čokoládu v míse nad párou. Voda pod mísou nebo hrncem by neměla úplně vařit a nádoba s čokoládou by se neměla dotýkat vodní hladiny. Nechte čokoládu trochu zchladnout.
3.
Mezitím šlehejte máslo s cukrem, dokud nebude krásně nadýchané a hladké. Postupně všlehejte vejce jedno po druhém. Opatrně vmíchejte lžící prosátou mouku s práškem do pečiva. Nyní můžete vmíchat i čokoládu, vanilkový extrakt a na závěr nasekané ořechy.
4.
Těsto přesuňte do formy, rovnoměrně rozetřete a ozdobte zbývajícími ořechovými polovinami. Pečte 30-35 minut, dokud špejle nevyjde z těsta bez zbytků tekutého těsta. Ale snažte se koláč nepřesušit, konzistence uvnitř by měla zůstat stále vlhká, lepkavá, podobně jako u brownie.
5.
Nechte pár minut vychladnou a servírujte spolu se zakysanou smetanou, zmrzlinou nebo šlehačkou.