Hrnkový cuketový perník
20. srpna 2013

A teď jeden recept pro obyčejné smrtelníky po té sérii od profíků. Padne Vám pravděpodobně do oka, obzvlášť, pokud máte zahradu a na ní pěstujete cukety. Ty menší, chuťově lahodné, si vychutnejte a pokud Vám nějaká přeroste, to je hned, šup sem s ní. Tady ji perfektně zužitkujete. Perník je krásně vláčky a vydrží takový poměrně dlouho. Pokud si ho chcete zpestřit, můžete do těsta přidat sušené hrozinky či brusinky nebo ho třeba doplnit o čokoládovou nebo citrónovou polevu.
Je to hrnečková verze, hodící se skvěle na chalupu, nebo tam, kde nemáte váhu ani mixér a tak vůbec … Hrneček není v tomto receptu anglický či americký cup, ale obyčejný český “čtvrtlitrák”. Ve své podstatě jde stejně o poměr ingrediencí.
V ingrediencích uvádím také chia semínka, protože je přidávám všude tam, kam se dá. Jsou prostě zdravá… ) Můžete je klidně vynechat, nebo nahradit třeba drcenými lněnými.

Ingredience
-
1 hrnek / 130 g žitné celozrnné mouky
-
2 hrnky / 260 g pšeničné celozrnné mouky
-
1 hrnek / 250 g třtinového cukru
-
3/4 hrnku rostlinného oleje
-
3 vejce
-
3 hrnky / 700 g jemně strouhané cukety
-
1 lžička sody na pečení
-
1 prášek do pečiva
-
2-3 lžíce pravého kakaa
-
vanilka (extrakt, semínka, vanilkový cukr)
-
1 lžička mleté skořice
-
1 lžička mletého nového koření
-
1-2 lžičky mletého zázvoru
-
1 lžička mletého kardamonu
-
špetka soli
-
kůra z jednoho bio citrónu
-
2-3 lžíce chia semínek (Nejsou nutné, přidávám je, nebo i jiná semínka, pro jejich bohatost na vitamíny a aminokyseliny.)
Postup
Pečte 20-25 minut, záleží na formě, kterou použijete. Otestujte špejlí, nemělo by na ní zůstávat tekuté těsto, ale zároveň se vždy snažím, aby koláč nebyl vysušený.
diskuze
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Doporučuji přidat nasekané vlašské ořechy (tedy jen pro ty, co na ně nejsou alergičtí:)
:-DDD
Naprosto famózní zážitek. Pekla jsem na návštěvu, na které jsme si to skoro sami snědli :) Výborný, ostatně jako všechny recepty
Slupku neloupejte, nastrouhejte je celé…)
Už jsem pekla perník 2x a je báječný. Dělala jsem ho tedy jen z poloviční dávky a použila bábovkovou formu. Dále pokud vám přebývají i okurky, můžete je s klidem použít místo cukety (já zkoušela půl na půl), jen z okurky šťávu vymačkejte (a třeba hned použijte na okurkovou limonádu, v těchto vedrech přijde vhod :-) Těším se na další báječné recepty!
Chtěla bych se zeptat, jestli se cuketa má strouhat oloupaná? Přijde mi to logičtější, ale zároveň si říkám, všechno ovoce a zelenina má nejvíc vitaminů ve slupce. Děkuji :-)
Včera jsem upekla, a byl vynikající ! Přesně podle návodu, že byl z celozrnné mouky a cuket, nikdo nepoznal – krásně vláčný. Děkuji za inspiraci v kuchyni :)
Markét, úžasný receptík, který jsem pro velký úspěch už po několikráte zopakovala :-) Dělala jsem ze špaldové celozrnné mouky, jiná doma nebyla :-) Vynikající!
Děkuju za sdílení. Spousta lidí si stěžují na její příchuť, ale například datlový sirup, je taky fajn.)
vyborny recept, pouzivam ve vsech receptech misto cukru a dalsich sladkych nahrazek stevii a chutna vyborne. 1 lzicka tekute stevie=1 hrnek cukru. Zverejnuji jako tip pro mlsne jazycky, co cukr nemuzou nebo nechteji:) Dekuji za paradni recepty!!!
Tak varianta bezlepková mouka (zhruba 2/3) a zbytek pohanková mouka slavila také úspěch ;-)
Super, děkuji za nápad. Jsem zatím bezlepkový začátečník, tak se radši ptám, ať to zase neskončí v koši ;)) Dám vědět, jak to dopadlo ;)
Dobrý den. Některé bezlepkové směsi mají hodně škrobu, aby nahradili lepek a pomohli těsto držet.. Připadá mi obecně lepší použít třeba 50% směsi a 50% pohankové. Tento recept jsme konkrétně nezkoušela, ale budu ráda, když sem později napíšete, jak to dopadlo.)
Zdravím :) už nějakou dobu pokukuji po Vašich receptech a pomalu zkouším, jsou výborné!
Moc mě láká tento perník, jen jsem se chtěla zeptat, jak byste doporučila ho upravit do bezlepkové verze. Mohu dát “klasickou” bezlepkovou mouku nebo kombinace s alternativami – rýžová, jahelná, pohanková….co byste, prosím, podle chuti perníku doporučila? Děkuji :-)
Já zase zdravím do Anglie )
Hezky vecer, nahodou jsem včera objevila Vas blog – jsem z nej nadsena! Dnes se chystam vyzkoušet tento recept. Zdravim z Anglie!
A děkuju …
to Mayenne: super intuitivni napad … Prikladam link na chléb bez hneteni se strouhanou dyni
Markéto vaše stránky jsem objevila nedávno a musím se přiznat, že jsem z nich nadšená. Okamžitě jsem musela vyzkoušet nějaký recept a jako první to vyhrál tento perník:) Zrovna ho pojídám a je báječný!
Od kolegyne som dostala tekvicu hokaido a keďže som nevedela čo s ňou (ešte som z nej nikdy nič nevarila), tak som ju použila do tohto skvelého koláča namiesto cukiny. Neznalá veci som tekvicu ošúpala aj čo sa týka vrchnej šupky. Ale to asi nevadí. Nastrúhala som najemno, dala som jej trochu viac ako cukiny, lebo sa mi zdala menej šťavnatá a musím povedať, že koláč bol ešte famóznejší. Odporúčam vyskúšať.
:-) Děkuju
Perník byl úžasný, dobře okořeněný a krásně měkký. Chválila ho celá rodina :)) Z cukety už jsem zkoušela péct různé věci nasladko, ale tento perník rozhodně patří k těm nej. Děkuji za recept! :)
to pestas: som na tom podobne ako ty, stéviu som začala používať iba prednedávnom a nemám to ešte celkom v oku, takže skúšam tak, že ochutnávam. Závisí aj v akej forme stéviu používaš. Do koláča som dala stéviový “cukor” a dala som ho tam asi 4 lyžice + lyžicu medu (pozor ale ja som použila iba polovičnú dávku). Možno to tebe bude málo sladké. Treba skúšať :) Držím palce.
To Mayenne: Mohu se optat, kolik jsi davala stevie? Chci zitra zkusit, ale nesmim cukr, takze budu davat stevii. Moc na to jeste nejsem zvykla (je to cerstve), tak nevim jakym mnozstvim ten cukr nahradit…. Dekuji
… ako inak, koláč je skvelý – robila som iba polovičnú dávku, časť múky som nahradila pohánkovou a ryžovou múkou (manžel má problémy s lepkom), namiesto cukru stévia. Je vynikajúci. Lepší ako klasický perník. Opäť výborná mňamka ;-)
Super, díky .)
Dekuji, zkusim to nejak prepocitat na stevii (agave nesmim) a pripadne sem pak napisu obmenu pro dalsi lidicky s takovym omezenim:)
To Pestas: v romto receptu to uřčitě nebude vadit … Klidně nahraďte stévií nebo agáve …
Chtela bych se optat, zda je v tomto teste dulezite mnozstvi cukru? Jde o to, ze jsem diabetik a proto nemohu ani trtinovy cukr. Na peceni pouzivam stevii, ale te se ava vyrazne mene nez cukru. V nekterych receptech je to kvuli objemu testa problem. Vadilo by to i zde kdyby dejmetomu misto 250g trtinoveho cukru bylo 100g stevie? jinak recept vypada moooc pekne
Nejlepší cuketová mňamka jakou jsme kdy jedli, mužský vůbec nepoznali, že je tam cuketa, díka moc za báječný recept ♥♥♥
To Sima, Tereza 3, Fevriel, Magradééna: Moc děkuju. Opravdu mě to těší, takové comenty …) Na kuchařce pracuji stále a jsem si jistá, že bude, ale přesně kdy, to ještě netuším.. Dávám si na ní záležet, aby byla lepší než blog ) Můžu zatím říct, že mám tak ⅔ hotové .. Jen každou chvíli budu rodit, tak nechci slibovat, protože netuším jak budeme doma vše zvládat ..) Děkuju
Tak jsem ho právě vytáhla z trouby. :) Na perník od kamarádky to sice nemá, ale jako zužitkování obří cukety je víc než luxusní. Děkuji.
.
Kdysi jsem tu četla něco o kuchařce. Moc vám v tom fandím, držím palce, a pokud opravdu bude, tak si ji koupím mezi prvními. :)
výborný recept, perník je krásně měkký a vůbec není suchý :-) pochvalovala si ho dokonce i moje kolegyně, která moc perníky nejí a nemá je ráda :-)
Děkuji! Za tento recept i za tyto úžasné stránky! Obojí dokonalé. Doufám, že jednou vydáte kuchařku. :)
Markéto, moc vám děkuji za tyhle skvělé stránky!!! Každý den sem chodím a plánuju co zase uvařím nebo upeču. Už jsem toho hodně vyzkoušela a určitě ještě vyzkouším….(naposled dnes tento úžasný perník, neměla jsem tak velkou cuketu, tak jsem polovinu nahradila strouhanými jablky)! Všechny recepty jsou krásně stručné, jednoduché a rychlé, prostě není co vytknout. Miluju to tady :-)) a ještě jednou děkuji!
:-)
Uz je v troubě. Jsem na nej zvědavá. Moc se těším. Syn ma nejradeji “černou buchtu” :))) Dělám takhle pernik a misto cukety dávám červenou repu. Je takovej temnej ale moc dobrej. Ted mi lednici okupovala velka cuketa takze ideální recept. Díky a hezky večer.
Upečen…hřejivá směs koření z něj dělá až téměř předvánoční moučník…ovšem zase ty cukety:)
Super, mám radost!
Dnes jsem ho hned zkusila a musím konstatovat že je výborný a vláčný. Navrch čoko polevu a je to mňamka. Je tak akorát sladký, ani málo, ani moc. Děkuji za recept :-)
Máte pravdu, v českém slovníku je kardamom, ale kardamon už nějak také zdomácněl z té mezinárodní verze …Mám tu často mnoho hrubek, ale toto jsem už vícekrát řešila …)
A vida, koukám, ze Kotanyi i Sonnentor uz maji taky kardamoN..pardon, ze matu!
Už se na něj těším, určitě ho zkusím! Ty profi recepty šly nějak mimo mě :-) Díky za tenhle, S. (hodně lidí říká “kardamoN, ale myslím, že správně je kardamoM)