instagram @kitchenettehome

Hrnkový cuketový perník

Hrnkový cuketový perník

A teď jeden recept pro obyčejné smrtelníky po té sérii od profíků. Padne Vám pravděpodobně do oka, obzvlášť, pokud máte zahradu a na ní pěstujete cukety. Ty menší, chuťově lahodné, si vychutnejte a pokud Vám nějaká přeroste, to je hned, šup sem s ní. Tady ji perfektně zužitkujete. Perník je krásně vláčky a vydrží takový poměrně dlouho. Pokud si ho chcete zpestřit, můžete do těsta přidat sušené hrozinky či brusinky nebo ho třeba doplnit o čokoládovou nebo citrónovou polevu.
Je to hrnečková verze, hodící se skvěle na chalupu, nebo tam, kde nemáte váhu ani mixér a tak vůbec … Hrneček není v tomto receptu anglický či americký cup, ale obyčejný český “čtvrtlitrák”. Ve své podstatě jde stejně o poměr ingrediencí.
V ingrediencích uvádím také chia semínka, protože je přidávám všude tam, kam se dá. Jsou prostě zdravá… ) Můžete je klidně vynechat, nebo nahradit třeba drcenými lněnými.

15 minut - 0 porcí
Hrnkový cuketový perník

Ingredience

  • 1 hrnek / 130 g žitné celozrnné mouky
  • 2 hrnky / 260 g pšeničné celozrnné mouky
  • 1 hrnek / 250 g třtinového cukru
  • 3/4 hrnku rostlinného oleje
  • 3 vejce
  • 3 hrnky / 700 g jemně strouhané cukety
  • 1 lžička sody na pečení
  • 1 prášek do pečiva
  • 2-3 lžíce pravého kakaa
  • vanilka (extrakt, semínka, vanilkový cukr)
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého nového koření
  • 1-2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička mletého kardamonu
  • špetka soli
  • kůra z jednoho bio citrónu
  • 2-3 lžíce chia semínek (Nejsou nutné, přidávám je, nebo i jiná semínka, pro jejich bohatost na vitamíny a aminokyseliny.)

Postup

1. Předehřejte troubu na 160°C horkovzdušnou. Na pečení můžete použít velký plech nebo třeba dvě formy na biskupský chlebíček, jen doba pečení bude o trošku delší. Plech si vymažte nebo vyložte pečícím papírem.
2. Nastrouhejte cuketu na jemném struhadle. Šťávu, kterou pustí, neslévejte. V tomto receptu využijete cuketu úplně celou. Přidejte vejce, olej, semínka, citrónovou kůru a dobře promíchejte.
3. V druhé míse smíchejte všechny zbývající “suché” ingredience. Nyní můžete propojit obě směsi a vzniklé těsto dát rovnou na plech a do předehřáté trouby.
Pečte 20-25 minut, záleží na formě, kterou použijete. Otestujte špejlí, nemělo by na ní zůstávat tekuté těsto, ale zároveň se vždy snažím, aby koláč nebyl vysušený.