MENU

Hrnkový cuketový perník

Hrnkový cuketový perník

A teď jeden recept pro obyčejné smrtelníky po té sérii od profíků. Padne Vám pravděpodobně do oka, obzvlášť, pokud máte zahradu a na ní pěstujete cukety. Ty menší, chuťově lahodné, si vychutnejte a pokud Vám nějaká přeroste, to je hned, šup sem s ní. Tady ji perfektně zužitkujete. Perník je krásně vláčky a vydrží takový poměrně dlouho. Pokud si ho chcete zpestřit, můžete do těsta přidat sušené hrozinky či brusinky nebo ho třeba doplnit o čokoládovou nebo citrónovou polevu.
Je to hrnečková verze, hodící se skvěle na chalupu, nebo tam, kde nemáte váhu ani mixér a tak vůbec … Hrneček není v tomto receptu anglický či americký cup, ale obyčejný český “čtvrtlitrák”. Ve své podstatě jde stejně o poměr ingrediencí.
V ingrediencích uvádím také chia semínka, protože je přidávám všude tam, kam se dá. Jsou prostě zdravá… ) Můžete je klidně vynechat, nebo nahradit třeba drcenými lněnými.

15 minut - 0 porce
Hrnkový cuketový perník

Ingredience

  • 1 hrnek / 130 g žitné celozrnné mouky
  • 2 hrnky / 260 g pšeničné celozrnné mouky
  • 1 hrnek / 250 g třtinového cukru
  • 3/4 hrnku rostlinného oleje
  • 3 vejce
  • 3 hrnky / 700 g jemně strouhané cukety
  • 1 lžička sody na pečení
  • 1 prášek do pečiva
  • 2-3 lžíce pravého kakaa
  • vanilka (extrakt, semínka, vanilkový cukr)
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého nového koření
  • 1-2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička mletého kardamonu
  • špetka soli
  • kůra z jednoho bio citrónu
  • 2-3 lžíce chia semínek (Nejsou nutné, přidávám je, nebo i jiná semínka, pro jejich bohatost na vitamíny a aminokyseliny.)

Postup

1. Předehřejte troubu na 160°C horkovzdušnou. Na pečení můžete použít velký plech nebo třeba dvě formy na biskupský chlebíček, jen doba pečení bude o trošku delší. Plech si vymažte nebo vyložte pečícím papírem.
2. Nastrouhejte cuketu na jemném struhadle. Šťávu, kterou pustí, neslévejte. V tomto receptu využijete cuketu úplně celou. Přidejte vejce, olej, semínka, citrónovou kůru a dobře promíchejte.
3. V druhé míse smíchejte všechny zbývající “suché” ingredience. Nyní můžete propojit obě směsi a vzniklé těsto dát rovnou na plech a do předehřáté trouby.
Pečte 20-25 minut, záleží na formě, kterou použijete. Otestujte špejlí, nemělo by na ní zůstávat tekuté těsto, ale zároveň se vždy snažím, aby koláč nebyl vysušený.

diskuze

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Lucieve 20. srpna 2021 14:23
Každoroční klasika. Je naprosto boží. Vždycky si vzpomenu, jak jsem ho upekla poprvé a dovezla rodičům. Taťka snědl půlku plechu a řiká "Lucinko, ten perník je úžasnej a vláčnej, tys tam dala nějakou super čokoládu, že jo?" a mamka mi jen pošeptá: "Taťka bytostně nesnáší cukety, radši mu neřikej, z čeho to je..." :)
Fofula 2. srpna 2021 19:35
Pomoc. Loni jsem pekla a nebyl problém. Letos již třikrát sražený. Zkoušela jsem různé mouky, míchat metlou, míchat mixerem, vejce a cuketa o pokojové teplotě, trouba předehřátá... Už jsem v koncích, nevíte co s tím?
Beltine 13. července 2021 9:3
Upečeno s karobem, asi s polovinou množství cukru (kombo třtinový cukr, datlový sirup, med), první letošní cuketa dosuplovaná jablkem. Trochu jsem se obávala těch celozrnných mouk - použila jsem žitnou a špaldovou, ale překvapivě je to docela vzdušné, nic lepivého ani druhý den. Pekla jsem na velkém plechu a trošku déle 160°C horkovzduch asi 30-35 minut. Výsledek super ;) Díky za recept!
Chvojmo 27. července 2020 11:5
Dobrý den, díky za skvělý recept! Ráda bych upekla tento perník i ve veganské verzi. Máte prosím zkušenosti s tím, jak nahradit vajíčka v tomto receptu? Předem děkuji.
hanka-v 28. září 2019 7:52
Zdravím, jaká má být prosím hustota těsta? Já tedy improvizovala půl na půl s kokosovou a celozrnnou spaldovou moukou a těsto mi přišlo docela husté, musela jsem ho "rozťapkávat" po plechu, takže vzhled nic moc. Ale výsledek je chutný :) děkuji
Beltine 13. července 2021 9:4
To je ta kokosová mouka, vezme si hodně tekutiny.
Markéta Kitchenette 9. prosince 2019 12:47
Těsto je trochu jako na bábovku, tak byly mouky asi více své... Ale snad byl chuťově i tak vydařený. :-)
Julaja 16. srpna 2019 21:41
Skvely recept!!! ???? Vysiel mi aj v super zdravej verzii ???? Muku som poskladala z pohankovej, spaldovej a zitnej a polovicu oleja nahradila prezretym bananom.
Samantha 4. února 2019 16:53
Skvělý recept. Právě tento moučník u nás doma odstartoval éru zdravého sladkého pečení - která trvá již třetím rokem. Než abych si něco kupovala v obchodě, upeču si to sama a díky Vašemu blogu, to jde a je to mnohem snažší i když moje okolí je docela zásadně proti zdravým pokrmům :) :) Ale po ochutnání mým partnerem a rodinou jsem je přesvědčila, že to jde i zdravě a hlavně že zdravé=chutné a ne něco co nemá chuť a ani vůni jak je mnoha lidí přesvědčeno. Ještě jednou děkuji za tento recept i blog :) :)
Markéta Kitchenette 12. června 2019 18:41
Také moc moc děkuji. Mám z Vás radost! :-)
eva.bergi 9. listopadu 2018 19:51
Recept výborný, trošku som pozmenila niektoré ingrediencie a lá “co dům dal”-len 2 hrnky celozrnnej špaldovej a 1 hrnek vo vitamixe namletej pohankovej, miesto cukety jablká a paráda. Podaril sa super. Kto ochutnal, bol spokojný.
Markéta Kitchenette 12. června 2019 18:40
:-)
eva.bergi 9. listopadu 2018 19:53
A ešte doma žiadny cukor, len javorový sirup. :-)
Karla Minarikova 9. září 2018 10:35
dobry den, pekla jsem jiz po druhe. pridala jsem rozinky, orechy a dnes omylem i mouku na pizzu. opravdu moc dobre. Skvely recept. Mejte se hezky. Dekuji. Karla
Markéta Kitchenette 5. listopadu 2018 18:12
:-) To je super! Recept je vážně super! A jsem ráda, že Vám funguje!
Helena Dlouhá 14. července 2018 19:36
..s tímto receptem se dá dobře kouzlit. Já improvizuju skoro u všeho, a tady to zřejmě ani nemůže dopadnout špatně. Dopadlo to výborně. Udělala jsem verzi se žitnou, pohankovou a bezlepkovou moukou Nomina, dala hodně kakaa a navrch čokoládu. A cuketu jsem nastrouhala na hrubém struhadle, tak, jak jsem zvyklá u svého starého receptu. Nestalo se vůbec nic - jen to šlo rychleji. Se zájmem jsem si přečetla celou diskuzi, je to podnětné :-). Co se kardamomu týče, není co řešit- je to samozřejmě kardamom :-)))).
Markéta Kitchenette 5. listopadu 2018 18:13
:-) Děkuji za Vaše slova! A s kardamomem mám posvědcené od korektorky, že obě verze jsou "legální". :-)
petra munzarova 24. srpna 2017 9:38
Pekla jsem vcera na dnesni navstevu tchana. No, musela jsem jeste vecer pect babovku, protoze pernik okamzite zmizel :) mouku jsem dala teda spaldovou.
Markéta Kitchenette 13. září 2017 13:18
:-D Tak to je nejlepší reference .-)
Samantha 5. srpna 2017 16:45
Vynikající! Místo 50G cukru jsem dala med, a místo 50g mouky jsem dala jemné ovesné vločky... i přítel smekal, rozhodně jej upeču i na Vánoce, kardamon a skořice krásně voní i sousedé záviděli :)
Markéta Kitchenette 13. září 2017 13:17
:-) Skvělé! Děkuji za komentář. :-)
Tereza Agelová 5. srpna 2017 12:31
Hlásím, že se dá recept přizpůsobit i pro bezlepkovou verzi (ráda experimentuji). 1 hrnek pohankové, 1 hrnek mouky z ovesných bzl vloček, 1/2 polohrubé kukuřičné a 1/2 sojové odtučněné.. Určitě to půjde i jinak :). Zkoušela jsem dnes přidat i okaru, která mi zbyla po výrobě sojového mléka a nehradila část cukety. Uvidíme, jak to dopadlo, ale vizuálně vypadá skvěle :)...
Markéta Kitchenette 13. září 2017 13:17
Skvělé. Děkuji. Já ráda používám kombinaci pohankové a rýžové (i cz) pro bezlepkové pečení a miluju tu kombinaci :-)
Klára Horáčková 15. července 2017 16:51
Dneska jsem dělala tento perník již po druhé. Při přípravě ingrediencí jsem zjistila, že nemáme doma vajíčka. Místo nich jsem do těsta dala lněná semínka (3 lžíce semínek rozmixovat + 12 lžic vody a nechat 15 minut boptnat, vznikne takový slizík). Perník je vynikající, takže rozhodně tuto VEGAN recepturu doporučuju!!!
Markéta Kitchenette 20. července 2017 12:32
Super! Ano, ano, skvělá náhrada vajec. Stejně fungují i chia semínka, dokonce bez mixování.) Děkuji za sdílení.)
Lucie Kolešková 22. února 2017 17:35
Perník je skvělý, už jsem ho pekla hodněkrát, v létě s cuketou, na podzim s jablky, když mám doma nějaké nedojedené kousky svačiny po dětech (banán, jablko...), tak to přimíchám také a výsledek vždy skvělý. A to i druhý den, když zbude :)
Jana Pavelková 21. srpna 2016 10:16
Tento pernik miluji, ale bohuzel je jedly jen prvni den :-( pecu jeh z polovicni davky a stejne me trapi, ze zbytek se vyhodi. Druhy den totiz tak nejak zvlhne tak, ze se v puse zmeni na takovou nepolykatelnou pastu, jakoby syrove testo a to se opravdu neda jist :-( Nevite proc se to deje? Uz jsem zkousela ruzne zpusoby uchovani a proste se to deje vzdy... Nevite cim to je? Zase jsem jej upekla a uz je to tu zas, vlhke nepolykatelne testo...
Chzpmo 1. listopadu 2016 22:15
Musím oponovat je výborný i druhý den
Markéta Kitchenette 13. září 2016 21:2
Používáte žitnou mouku? Obecně žitná mouka je taková lepivá. Možná vyzkoušejte upéct perník více na tenko. Je vláčný a je to díky cuketě a lepivý zase díky žitné mouce, ale pokud je dobře dopečený a není příliš vysoký, mělo by to být tak nějak příjemné.)
Zdeňka Zavadilová 17. srpna 2016 13:24
Recept jsem vyzkoušela. Perník se povedl, je výborný, určitě jsem nepekla naposled. Děkuju
Markéta Kitchenette 13. září 2016 21:0
:-)
Kateřina Hrobařová Vitásková 6. června 2016 19:48
Váš perník jsem objevila teprve teď a musím říct, že škoda, že ne dřív. Ingredience jsem si upravila (použila jsem celozrnnou špaldovou a chlebovou žitnou a snížila jsem množství cukru). A výsledek je vláčný a chutný perník, který chutnal celé rodině. Díky a jste mou velkou inspirací.
Markéta Kitchenette 8. července 2016 23:28
Moc Vám děkuji Kateřino, to je skvělé! :-)
Barbora.j 9. března 2016 20:39
Perník nemá absolutně žádnou chybu! Místo pšeničné mouky jsem dala špaldovou a byl skvělý! Moc děkuji za výborný recept! :-)))
Markéta Kitchenette 16. března 2016 13:15
Rádo se stalo, já zase děkuji za pozitivní komentář! :-)
Madla11 18. února 2016 19:42
Tak nám se taky srazil, udělal se zakalec....
Markéta Kitchenette 21. února 2016 19:16
A postupovala jste podle receptu, nebo jste také něco vyměnila?
Madla11 21. února 2016 19:22
Postupovala jsem podle receptu, jediné co mě napadá, je kyprici prášek. Používám ten z vinneho kamene-bez mouky a bez fosfátu. A Vy?
Eliskaa 4. října 2015 20:24
Dnes vyzkoušeno s patizonem namísto cukiny. Výborné!
Anonymous 4. září 2015 16:16
Dnes jsem perník vyzkoušela a srazil se mi :/ Místo kakaa jsem použila karob a místo třtinového cukru fruktózu. Jinak jsem postupovala přesně podle receptu. Trouba byla předehřátá. Na chuť je výborný, ale nic pěkného na pohled to tedy není :( Myslíte, že za to může výměna surovin?
Markéta Kitchenette 21. února 2016 19:15
Dobrý den, nějak mi Váš komentář unikl. Myslím si, že je to určitě záměnou cukru za fruktózu, protože těsto je pak příliš vodnaté a nedopeče se..., zůstane hutné..:-/
dratenka12 11. března 2015 7:49
Včera jsem prve pekla tento úžasný perník děkuju moc Markétko, ze nej recept, já, která perník nerada, ho jím a je famózní, jako všechny vaše recepty. Moc děkuju L.
Markéta Kitchenette 11. března 2015 11:41
Jéé, děkuji!!!
-L- 22. srpna 2014 9:37

Doporučuji přidat nasekané vlašské ořechy (tedy jen pro ty, co na ně nejsou alergičtí:)

Markéta Kitchenette 19. srpna 2014 8:17

:-DDD

Sonia005 18. srpna 2014 10:51

Naprosto famózní zážitek. Pekla jsem na návštěvu, na které jsme si to skoro sami snědli :) Výborný, ostatně jako všechny recepty

Markéta Kitchenette 10. srpna 2014 21:21

Slupku neloupejte, nastrouhejte je celé…)

Anička 9. srpna 2014 6:9

Už jsem pekla perník 2x a je báječný. Dělala jsem ho tedy jen z poloviční dávky a použila bábovkovou formu. Dále pokud vám přebývají i okurky, můžete je s klidem použít místo cukety (já zkoušela půl na půl), jen z okurky šťávu vymačkejte (a třeba hned použijte na okurkovou limonádu, v těchto vedrech přijde vhod :-) Těším se na další báječné recepty!

Radka Macková 6. srpna 2014 9:10

Chtěla bych se zeptat, jestli se cuketa má strouhat oloupaná? Přijde mi to logičtější, ale zároveň si říkám, všechno ovoce a zelenina má nejvíc vitaminů ve slupce. Děkuji :-)

pet 23. července 2014 8:21

Včera jsem upekla, a byl vynikající ! Přesně podle návodu, že byl z celozrnné mouky a cuket, nikdo nepoznal – krásně vláčný. Děkuji za inspiraci v kuchyni :)

Eveia 14. května 2014 14:52

Markét, úžasný receptík, který jsem pro velký úspěch už po několikráte zopakovala :-) Dělala jsem ze špaldové celozrnné mouky, jiná doma nebyla :-) Vynikající!

Markéta Kitchenette 9. března 2014 11:22

Děkuju za sdílení. Spousta lidí si stěžují na její příchuť, ale například datlový sirup, je taky fajn.)

tishina 6. března 2014 18:25

vyborny recept, pouzivam ve vsech receptech misto cukru a dalsich sladkych nahrazek stevii a chutna vyborne. 1 lzicka tekute stevie=1 hrnek cukru. Zverejnuji jako tip pro mlsne jazycky, co cukr nemuzou nebo nechteji:) Dekuji za paradni recepty!!!

RadkaP 5. ledna 2014 10:44

Tak varianta bezlepková mouka (zhruba 2/3) a zbytek pohanková mouka slavila také úspěch ;-)

RadkaP 3. prosince 2013 14:32

Super, děkuji za nápad. Jsem zatím bezlepkový začátečník, tak se radši ptám, ať to zase neskončí v koši ;)) Dám vědět, jak to dopadlo ;)

Markéta Kitchenette 2. prosince 2013 22:17

Dobrý den. Některé bezlepkové směsi mají hodně škrobu, aby nahradili lepek a pomohli těsto držet.. Připadá mi obecně lepší použít třeba 50% směsi a 50% pohankové. Tento recept jsme konkrétně nezkoušela, ale budu ráda, když sem později napíšete, jak to dopadlo.)

RadkaP 2. prosince 2013 20:55

Zdravím :) už nějakou dobu pokukuji po Vašich receptech a pomalu zkouším, jsou výborné!
Moc mě láká tento perník, jen jsem se chtěla zeptat, jak byste doporučila ho upravit do bezlepkové verze. Mohu dát “klasickou” bezlepkovou mouku nebo kombinace s alternativami – rýžová, jahelná, pohanková….co byste, prosím, podle chuti perníku doporučila? Děkuji :-)

Markéta Kitchenette 5. listopadu 2013 14:20

Já zase zdravím do Anglie )

PoppyS 29. října 2013 17:10

Hezky vecer, nahodou jsem včera objevila Vas blog – jsem z nej nadsena! Dnes se chystam vyzkoušet tento recept. Zdravim z Anglie!

Markéta Kitchenette 30. září 2013 13:10

A děkuju …

Markéta Kitchenette 30. září 2013 13:9

to Mayenne: super intuitivni napad … Prikladam link na chléb bez hneteni se strouhanou dyni

Petitemilu 24. září 2013 13:8

Markéto vaše stránky jsem objevila nedávno a musím se přiznat, že jsem z nich nadšená. Okamžitě jsem musela vyzkoušet nějaký recept a jako první to vyhrál tento perník:) Zrovna ho pojídám a je báječný!

Mayenne 19. září 2013 17:20

Od kolegyne som dostala tekvicu hokaido a keďže som nevedela čo s ňou (ešte som z nej nikdy nič nevarila), tak som ju použila do tohto skvelého koláča namiesto cukiny. Neznalá veci som tekvicu ošúpala aj čo sa týka vrchnej šupky. Ale to asi nevadí. Nastrúhala som najemno, dala som jej trochu viac ako cukiny, lebo sa mi zdala menej šťavnatá a musím povedať, že koláč bol ešte famóznejší. Odporúčam vyskúšať.

Markéta Kitchenette 16. září 2013 10:56

:-) Děkuju

Kacii 14. září 2013 12:36

Perník byl úžasný, dobře okořeněný a krásně měkký. Chválila ho celá rodina :)) Z cukety už jsem zkoušela péct různé věci nasladko, ale tento perník rozhodně patří k těm nej. Děkuji za recept! :)

Mayenne 31. srpna 2013 10:48

to pestas: som na tom podobne ako ty, stéviu som začala používať iba prednedávnom a nemám to ešte celkom v oku, takže skúšam tak, že ochutnávam. Závisí aj v akej forme stéviu používaš. Do koláča som dala stéviový “cukor” a dala som ho tam asi 4 lyžice + lyžicu medu (pozor ale ja som použila iba polovičnú dávku). Možno to tebe bude málo sladké. Treba skúšať :) Držím palce.

pestas 30. srpna 2013 14:17

To Mayenne: Mohu se optat, kolik jsi davala stevie? Chci zitra zkusit, ale nesmim cukr, takze budu davat stevii. Moc na to jeste nejsem zvykla (je to cerstve), tak nevim jakym mnozstvim ten cukr nahradit…. Dekuji

Mayenne 29. srpna 2013 16:3

… ako inak, koláč je skvelý – robila som iba polovičnú dávku, časť múky som nahradila pohánkovou a ryžovou múkou (manžel má problémy s lepkom), namiesto cukru stévia. Je vynikajúci. Lepší ako klasický perník. Opäť výborná mňamka ;-)

Markéta Kitchenette 28. srpna 2013 19:40

Super, díky .)

pestas 27. srpna 2013 14:25

Dekuji, zkusim to nejak prepocitat na stevii (agave nesmim) a pripadne sem pak napisu obmenu pro dalsi lidicky s takovym omezenim:)

Markéta Kitchenette 27. srpna 2013 9:1

To Pestas: v romto receptu to uřčitě nebude vadit … Klidně nahraďte stévií nebo agáve …

pestas 25. srpna 2013 14:28

Chtela bych se optat, zda je v tomto teste dulezite mnozstvi cukru? Jde o to, ze jsem diabetik a proto nemohu ani trtinovy cukr. Na peceni pouzivam stevii, ale te se ava vyrazne mene nez cukru. V nekterych receptech je to kvuli objemu testa problem. Vadilo by to i zde kdyby dejmetomu misto 250g trtinoveho cukru bylo 100g stevie? jinak recept vypada moooc pekne

Ali 25. srpna 2013 11:32

Nejlepší cuketová mňamka jakou jsme kdy jedli, mužský vůbec nepoznali, že je tam cuketa, díka moc za báječný recept ♥♥♥

Markéta Kitchenette 24. srpna 2013 17:31

To Sima, Tereza 3, Fevriel, Magradééna: Moc děkuju. Opravdu mě to těší, takové comenty …) Na kuchařce pracuji stále a jsem si jistá, že bude, ale přesně kdy, to ještě netuším.. Dávám si na ní záležet, aby byla lepší než blog ) Můžu zatím říct, že mám tak ⅔ hotové .. Jen každou chvíli budu rodit, tak nechci slibovat, protože netuším jak budeme doma vše zvládat ..) Děkuju

Magdalééna 24. srpna 2013 15:34

Tak jsem ho právě vytáhla z trouby. :) Na perník od kamarádky to sice nemá, ale jako zužitkování obří cukety je víc než luxusní. Děkuji.
.
Kdysi jsem tu četla něco o kuchařce. Moc vám v tom fandím, držím palce, a pokud opravdu bude, tak si ji koupím mezi prvními. :)

Fevriel 23. srpna 2013 13:49

výborný recept, perník je krásně měkký a vůbec není suchý :-) pochvalovala si ho dokonce i moje kolegyně, která moc perníky nejí a nemá je ráda :-)

Tereza3 22. srpna 2013 13:18

Děkuji! Za tento recept i za tyto úžasné stránky! Obojí dokonalé. Doufám, že jednou vydáte kuchařku. :)

Sima 21. srpna 2013 21:34

Markéto, moc vám děkuji za tyhle skvělé stránky!!! Každý den sem chodím a plánuju co zase uvařím nebo upeču. Už jsem toho hodně vyzkoušela a určitě ještě vyzkouším….(naposled dnes tento úžasný perník, neměla jsem tak velkou cuketu, tak jsem polovinu nahradila strouhanými jablky)! Všechny recepty jsou krásně stručné, jednoduché a rychlé, prostě není co vytknout. Miluju to tady :-)) a ještě jednou děkuji!

Markéta Kitchenette 21. srpna 2013 20:36

:-)

Nika 21. srpna 2013 18:25

Uz je v troubě. Jsem na nej zvědavá. Moc se těším. Syn ma nejradeji “černou buchtu” :))) Dělám takhle pernik a misto cukety dávám červenou repu. Je takovej temnej ale moc dobrej. Ted mi lednici okupovala velka cuketa takze ideální recept. Díky a hezky večer.

odhavyazkpate 21. srpna 2013 14:19

Upečen…hřejivá směs koření z něj dělá až téměř předvánoční moučník…ovšem zase ty cukety:)

Markéta Kitchenette 20. srpna 2013 22:24

Super, mám radost!

Tobi 20. srpna 2013 18:36

Dnes jsem ho hned zkusila a musím konstatovat že je výborný a vláčný. Navrch čoko polevu a je to mňamka. Je tak akorát sladký, ani málo, ani moc. Děkuji za recept :-)

Markéta Kitchenette 20. srpna 2013 16:11

Máte pravdu, v českém slovníku je kardamom, ale kardamon už nějak také zdomácněl z té mezinárodní verze …Mám tu často mnoho hrubek, ale toto jsem už vícekrát řešila …)

Sylva 20. srpna 2013 13:49

A vida, koukám, ze Kotanyi i Sonnentor uz maji taky kardamoN..pardon, ze matu!

Sylva 20. srpna 2013 13:46

Už se na něj těším, určitě ho zkusím! Ty profi recepty šly nějak mimo mě :-) Díky za tenhle, S. (hodně lidí říká “kardamoN, ale myslím, že správně je kardamoM)

Newsletter