Dušená kuřecí stehna na kokosovém mléce s citrónovou trávou
25. října 2013
Asií inspirovaný recept na dušené kuřecí maso. Postup je vlastně podobný jako kuře na paprice a i podle toho můžete vybírat nebo nakládat s masem. Můžete použít celé kuře, které rozdělíte na 8 segmentů. Nebo jen kuřecí paličky.
Použila jsem v receptu mangold křížený se špenátem, který jsem koupila na farmářských trzích, ale můžete použít třeba jen špenát či mangold. Jen špenátu bude stačit minutka tepelné úpravy, zatímco mangold bude potřebovat o něco déle.
Bambus je volitelná ingredience, takže pokud ho zrovna nemáte doma, klidně ho můžete vypustit.
25 minut
-
4
porce
Ingredience
-
4 farmářská kuřecí stehna nebo celé kuře
-
1 šalotka, krájená na kostičky
-
1-2 citrónové trávy, krájené na jemná kolečka
-
dva plátky čerstvého zázvoru
-
1 chilli paprička
-
400 ml kokosového mléka
-
400 špenátu nebo mangoldu
-
100 g bambusových plátků
-
2 lžíce olovového oleje
-
mořská sůl
-
čerstvý koriandr
Postup
1.
Ve větším hrnci na olivovém oleji orestujeme šalotku do měkka. Přidáme lehce osolené kuřecí maso spolu s citrónovou trávou, plátky zázvoru a zprudka orestujeme, aby se zatáhlo a uchovalo si maximum šťavnatosti. Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte na plátky pokrájenou chilli papričku i se semínky nebo bez, podle stupně pálivosti, kterého chcete dosáhnout.
2.
Pokud je maso ze všech stran lehce nazlátlé, zalijeme vše kokosovým mlékem, přiklopíme pokličkou a necháme dusit. Takto duste, dokud maso nebude téměř odpadat od kosti, tedy bude hotové. Záleží jak velké segmenty použijete. Přibližně 15-20 minut pro větší kousky.
3.
Mezitím si omyjte špenát nebo mangold, nechte okapat a pokrájejte na širší nudle. V momentě, kdy je kuřecí maso téměř hotové, přidejte špenát, bambusové plátky a dobře promíchejte.
Pokud by Vám v hotovém jídle vadila citrónová tráva a zázvor, můžete před přidáním špenátu, stehna vyjmout a omáčku přecedit. Maso spolu s omáčkou opět vrátit do hrnce a přidat špenát s bambusem.
Krátce prohřejte, dosolte podle chuti a můžete podávat ideálně s rýží nebo nudlemi, ozdobené čerstvým koriandrem. Já jsem použila červenou celozrnnou basmati.
Pokud by Vám v hotovém jídle vadila citrónová tráva a zázvor, můžete před přidáním špenátu, stehna vyjmout a omáčku přecedit. Maso spolu s omáčkou opět vrátit do hrnce a přidat špenát s bambusem.
Krátce prohřejte, dosolte podle chuti a můžete podávat ideálně s rýží nebo nudlemi, ozdobené čerstvým koriandrem. Já jsem použila červenou celozrnnou basmati.