Mořský vlk v solné krustě
10. června 2014
Přemýšlím jaký z receptů, které čekají v mém počítači, by se Vám v nadcházejících dnech nejlépe hodil. A jsem si jistá, že rybou v solné krustě nic nepokazíme.) Je to recept připravovaný pro červencový Harper’s Bazaar.
Pečení nejen ryb v solné krustě má kořeny ve Španělsku. Tato technika přináší velmi jemně a rovnoměrně upečené výsledky. Ryba je dokonale šťavnatá a zároveň propečená. Solná krusta tvoří kolem ryby malou pícku, která perfektně rozvádí a kumuluje teplo. Vyzkoušejte někdy připravit touto technikou i celé kuře, či prsa, kachní prsa nebo třeba celé brambory.
Servírovala jsem jej se salátem z krásné čekanky s hruškou a medovým dresinkem. Recept na něj je z mé již brzy narozené kuchařky.
25 minut
-
2
porce
Ingredience
-
3 vaječné bílky
-
0,5 kg hrubé mořské soli
-
1 bio citrón
-
pár snítek čerstvého tymiánu
-
(snítka libečku)
-
1 mořský vlk (můžete použít i například pražmu nebo okouna)
Postup
1.
Troubu si předehřejte na 250°C/220°C horkovzdušnou. Připravte si nádobu na pečení. Rybu můžete péct na plechu, v zapékací míse, či na pečícím papíru. Skvělá je také na uzavřeném grilu, když nám teď zase začíná ta grilovací sezóna… Bude Vám stačit tál. Opravdu vyčerpávající nabídku těchto různých šikovných příslušenství nejenom ke grilům weber, najdete na www.grilikrby.cz nebo v jedné z jejich kamenných prodej. Mají tam opravdu všechno a rádi poradí.
2.
Ušlehejte si pevný sníh z bílků a špetky soli. Přidejte všechnu hrubou sůl a lžící promíchejte. Z větší třetiny tohoto solno-sněhového základu, vytvořte lůžko pro rybu. Připravenou rybu (vykuchanou, omytou a osušenou) na něj položte, do břišní dutiny vložte pár plátků citrónu a bylinky. Rybu zakryjte zbývajícím solným základem. S hlavou a ocáskem, si nemusíte dělat starosti.
3.
Takto velká ryba se peče 20 minut. Pokud jste puntičkáři a používáte teploměr, ryba by měla mít ve svém středu něco kolem 62°C. Pokud zasunete do krusty nůž, měl by po vysunutí být tak příjemně horký, aby se dal přiložit bez popálení na rty.)