Bábovka s vlašskými ořechy a nugátem
20. března 2014
Recept, který mi poslala Adéle, jsem se rozhodla zveřejnit přesně tak, jak se mi dostal do rukou a připsat jen do poznámek možné alternativy nebo změny. Toto je konečně bábovka, která naplnila mou oblíbenou, velkou litinovou formu, kterou jsem kdysi našla v jednom antiku.
Také nás tento recept učí efektivnější práci s vyšlehaným sněhem. Od teď už jen takto.) Polovina cukru se vyšlehává s bílky a tak se stává sníh stabilnější. Bábovka je ve výsledku opravdu nádherně nadýchaná.
A ještě na vysvětlenou k nugátu. Nevím jaký přesně používá Adéla, tak pokud se tu zase někdy ukážete, prosím napište dolu do komentářů. Nemela jsem doma zrovna nugát, či alternativu. Myslím, že by se dobře hodily nasekané kaštany v čokoládě například. Mě před pár dny přišel dárkový velikonoční balíček z Lindt, protože zrovna tak jako kosmetické redaktorky dostávají různé vzorky, tak i my blogeři dostáváme občas nějaké dobroty. Doufám, že se v Lindtu na mě nebudou příliš zlobit, že jsem jejich vajíčka nasekala do bábovky, ale byla i díky nim, jedinečná.)
A pokud zvažujete nákup nějaké krásné nové bábovkové formy, tady u mě v obchodě jich pár najdete.
Ingredience
-
6 šťastných vajec
-
280 g másla / část nebo celé je možné nahradit kokosovým tukem
-
250 ml smetany ke šlehání
-
360 g polohrubé mouky / celozrnná polohrubá je také fajn
-
280 g cukru moučka /použila jsem 1:1 třtinový : třtinový muscovado, jen 220g
-
1 prášek do pečiva
-
vanilka (extrakt, vanilkový cukr, ..)
-
100 g vlašských ořechů
-
150 g nugátu použila / jsem vajíčka lindt a příště bych jich dala i 200 g
-
špetka soli
-
(2 lžíce rumu)