instagram @kitchenettehome

Bábovka s vlašskými ořechy a nugátem

Bábovka s vlašskými ořechy a nugátem

Recept, který mi poslala Adéle, jsem se rozhodla zveřejnit přesně tak, jak se mi dostal do rukou a připsat jen do poznámek možné alternativy nebo změny. Toto je konečně bábovka, která naplnila mou oblíbenou, velkou litinovou formu, kterou jsem kdysi našla v jednom antiku.
Také nás tento recept učí efektivnější práci s vyšlehaným sněhem. Od teď už jen takto.) Polovina cukru se vyšlehává s bílky a tak se stává sníh stabilnější. Bábovka je ve výsledku opravdu nádherně nadýchaná.
A ještě na vysvětlenou k nugátu. Nevím jaký přesně používá Adéla, tak pokud se tu zase někdy ukážete, prosím napište dolu do komentářů. Nemela jsem doma zrovna nugát, či alternativu. Myslím, že by se dobře hodily nasekané kaštany v čokoládě například. Mě před pár dny přišel dárkový velikonoční balíček z Lindt, protože zrovna tak jako kosmetické redaktorky dostávají různé vzorky, tak i my blogeři dostáváme občas nějaké dobroty. Doufám, že se v Lindtu na mě nebudou příliš zlobit, že jsem jejich vajíčka nasekala do bábovky, ale byla i díky nim, jedinečná.)
A pokud zvažujete nákup nějaké krásné nové bábovkové formy, tady u mě v obchodě jich pár najdete.

Bábovka s vlašskými ořechy a nugátem

Ingredience

  • 6 šťastných vajec
  • 280 g másla / část nebo celé je možné nahradit kokosovým tukem
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 360 g polohrubé mouky / celozrnná polohrubá je také fajn
  • 280 g cukru moučka /použila jsem 1:1 třtinový : třtinový muscovado, jen 220g
  • 1 prášek do pečiva
  • vanilka (extrakt, vanilkový cukr, ..)
  • 100 g vlašských ořechů
  • 150 g nugátu použila / jsem vajíčka lindt a příště bych jich dala i 200 g
  • špetka soli
  • (2 lžíce rumu)
Bábovka s vlašskými ořechy a nugátem

Postup

1. Troubu předehřejte na 160°C. Vymažte si a vysypte moukou velkou bábovkovou formu.
2. Máslo s polovinou cukru a vanilkou, vyšlehejte do světlé nadýchané pěny. Přidejte žloutky. Teď už opatrně střídavě vmícháme mouku prosátou s práškem do pečiva, rum a smetanu. Se špetkou soli vyšlehávejte sníh, přičemž postupně přidávejte zbylý cukr. Hotový pevný a lesklý sníh opatrně vmíchejte do těsta. Pak vmíchejte nasekané ořechy, nugát a přelijte těsto do formy.
3. Pečte přibližně 60 minut. Po krátkém vychladnutí, vyklopte z formy.

Bábovka s vlašskými ořechy a nugátem
Bábovka s vlašskými ořechy a nugátem
Bábovka s vlašskými ořechy a nugátem
Bábovka s vlašskými ořechy a nugátem
Bábovka s vlašskými ořechy a nugátem
Bábovka s vlašskými ořechy a nugátem
Bábovka s vlašskými ořechy a nugátem
Bábovka s vlašskými ořechy a nugátem
Bábovka s vlašskými ořechy a nugátem
Newsletter