instagram @kitchenettehome

Nakládané zelí se zázvorem a česnekem

Nakládané zelí se zázvorem a česnekem

Když se řekne zdravé jídlo podporující imunitní systém, hned na prvních pozicích to pro mě reprezentuje fermentovaná zelenina. Protože zdravá střeva jsou základem zdravého organismu, a navíc velké množství vitamínu C v nakládaném zelí jsou často tím kouzelným klíčem, aby náš imunitní systém dobře fungoval. 

A tu pravou, doopravdy zdravou sklenici plnou živých bakterií mléčného kvašení, si nejlépe vyrobíte sami doma s tou nejmenší námahou a to po celý rok. Už to nemusí být jen kysané zelí s kmínem, ale chutě můžete různě měnit a experimentovat. Nakládat můžete v 2% solném roztoku různé větší a pevnější kusy zeleniny, jako je květák, mrkev, ale takové recepty u mě na blogu už najdete. Dneska jsem připravila recept na fermentované zelí ve vlastním nálevu, dochucené zázvorem a česnekem. 
​Množství není třeba uvádět, stačí když si jen zvážíte nastrouhané zelí a použijete mořskou sůl která bude odpovídat 2% váhy zeleniny.
Pokud byste chtěli mít sofistikovanější nádobu na fermentování, tak koukněte na tuto. :-)

20 minut
Nakládané zelí se zázvorem a česnekem

Ingredience

  • 1 kg zelí, nastrouhaný na jemné plátky

  • 4 stroužky česneku, propasírované

  • 1 jablko, oškrábané, bez jaderníku, nakrájené na plátky

  • 2 lžíce nastrouhaného zázvoru

  • 20 g mořské soli (2%)

    Koupit
Nakládané zelí se zázvorem a česnekem

Postup

1.

Připravte si odpovídající množství zavařovacích sklenic a dobře je umyjte, ideálně i vysterilizujte vroucí vodou nebo v parní troubě.

2.

Nastrouhané zelí dejte do dostatečně velké mísy, osolte, promíchejte a začněte pořádně hníst nebo i masírovat pěstmi. Po krátké chvíli zkřehne, lehce zavadne, zmenší svůj objem a pustí šťávu.

3.

Přimíchejte zbylé ingredience, tedy česnek, zázvor, jablka a ještě chvíli promíchejte a masírujte. Směs můžete ochutnat a pokud budete chtít, přidejte ještě víc česneku nebo i zázvoru. Hotovou směsí naplňte sklenice. Obsah každé dobře stlačte a utemujte tak, aby se na vrchu objevila tekutina a zakryla všechnu zeleninu. (Můžete si také alternativně vytvořit pomyslný píst z menšího skleněného talířku, který bude držet zeleninu pod hladinou. (Mě se osvědčila skleněná víčka od sklenic weck.) Lze i zatížit vyvařeným kamenem.) Nezapomeňte nechat alespoň 2-3 cm prostoru, aby kvasící zeleniny nenadělala příliš nepořádek ve vaší kuchyni, až bude díky tvorbě bublinek hladina stoupat.

4.

Sklenice uzavřete a odložte na místo, kam nebudou dopadat přímé sluneční paprsky a kde bude příjemná teplota. Pro fermentaci je ideální 18°C, ale běžná pokojová teplota není problém. Fermentace bude pravděpodobně probíhat rychleji. Běžně trvá 7-10 dní, ale někdy třeba jen 3 dny.

5.

Během fermentace každý den sklenici otevřete a uvolněte tak tlak, čistou lžící nebo třeba sklenicí stlačte opět zeleninu pod hladinu tekutiny a důležitou součástí je také ochutnávání. Tedy čistým nástrojem ochutnejte i vzorek, protože jedině tak poznáte, že už je obsah příjemně zkvašení, lehce nakyslý, navinulý a je čas tuhle imunitní bombu přesunout do lednice, kde vám vydrží několik měsíců.

Nakládané zelí se zázvorem a česnekem
Newsletter