instagram @kitchenettehome

Išelské cukroví

Išelské cukroví

Tyhle „dortíčky“ patří jistě k těm nejoblíbenějším kouskům, které jako první mizí z dokonale nazdobeného talíře s cukrovím. U nás spolu s Rohlíčky babičky Jiřinky (Pařížské rohlíčky) patří také k těm nejoblíbenějším. A popravdě ani nevím, proč už tu na blogu dávno nejsou. I když trochu tuším. Já se nerada opakuji a nerada sem přidávám recepty, které jsou si hodně podobné a tím se dostávám k jednomu tajemství… Nebo hacku babičky Jiřinky? Ono to samozřejmě není jen tak upéct zrovna v období kolem Vánoc třeba 10-14 druhů cukroví, a tak si to hospodyňky všelijak usnadňovaly. Ani moje babička Jiřinka, úžasná, talentovaná a extrémně precizní pekařka to nedělala jinak. U nás se Išelské cukroví vždycky peklo z těsta na vanilkové rohlíčky a plnilo se krémem na rohlíčky pařížské „babičky Jiřinky“. Tedy recept na krém tu na blogu už dávno je vlastně u jiného receptu. A vaniláky jsou trochu poupravené v mé kuchařce. Dává to smysl, si tu práci kolem trochu usnadnit a já těmhle trikům dost fandím.

Základní recept je v podstatě na dost malé množství, nebo pro naši rodinu malé množství. U nás se na chalupě na svátky vždy netrhly dveře. Snad každý den bylo nějaké posezení až dvě, nebo tři. J Počítejte, že z tohoto množství vykrájíte dva plechy koleček a po slepení jich bude tedy jen plech. Tak si případně vynásobte podle vlastní potřeby.
Vykrajovat můžete samozřejmě i jiné tvary. Ale nezapomeňte, že po slepení, přidání polevy a ořechu, bude jeden kousek snad čtyřnásobný. My máme rádi, když jsou kousky malé nebo i malinká, taková akorát do pusy.
A ještě poslední rada, rum v krému určitě nevynechávejte. Je v něm dobrý a hlavně taky konzervuje suroviny.

Išelské cukroví

Ingredience

Na těsto:

  • 190 g másla

  • 210 g hladké mouky (můžete 50% nahradit pšeničnou nebo špaldovou celozrnnou)

  • 90 g mletých vlašských ořechů

  • 90 g moučkového cukru

Na krém:

  • 1 pudink (vanilkový nebo čokoládový)

  • 250 ml mléka

  • 250 g změklého másla

  • 160 g moučkového cukru

  • 3 lžíce kakaa

  • 2-3 lžíce rumu

Na polevu:

Na dokončení:

  • Velkou hrst půlek vlašských nebo pekanových ořechů. Babička dávala i mandličky.

Išelské cukroví

Postup

1.

Všechny ingredience na těsto zpracujeme ručně nebo pomocí robota a odložíme do lednice alespoň na 2 hodiny nebo do druhého dne.

2.

Rozehřejte si troubu na funkci horní a spodní ohřev na 155 °C a připravte si plechy na pečení (používám pečící papír, sprej na vymazávání a nebo tento plát).

3.

Těsto bude po vychlazení tuhé (obsahuje hodně másla), lehce ho rozmasírujte a na pomoučeném vále ho rozválejte do tenka, asi tak na 3-4 mm. Vykrajujte kolečka, nebo jiné tvary. Vykrájené cukroví pečte do světle zlata.

4.

Připravte si krém. Uvařte puding běžným postupem s použitím pouze 250 ml mléka, to znamená poloviční množství tekutin, vznikne tak velmi hustý puding, který bude dobrým základem pro pevný máslový krém. Než úplně vystydne vmíchejte nebo vmixujte 50 g másla (jinak by se utvořily hrudky a bylo by velmi těžké vyšlehat hladký krém). Zbylé máslo šlehejte spolu s cukrem do světlé krémové hmoty. Když je máslo dobře našlehané, postupně pomalu přidávejte pudink, kakao, rum a stále šlehejte.

5.

Pomocí zdobícího sáčku s velkou hladkou šičkou udělejte na rub poloviny všech sušenek velkou hromádku/kuličku/kopulku krému tak, aby se přiklopením prázdné sušenky krém hezky vytlačil až do krajů a vrstva krému byla přibližně stejně silná jako sušenka. (Zdobící špička může být samozřejmě i ozdobná, a tvořit tak z krému hvězdičku, ale často se schová pod čokoládovou polevu.) Naplněné sušenky dejte vychladit (v zimním období klidně na balkon, za okno, nebo do lednice).

6.

Mezitím si připravte polevu rozpuštěním čokolády ve vodní lázni. (Miska postavená na hrnci s trochou vody, která jemně probublává nebo je těsně pod bodem varu.) Čokoládu není potřeba příliš přehřívat, rozpouštějte jí raději pomalu. Pokud máte teploměr, klidně si pohlídejte, aby teplota nešla příliš přes 40°C. (Čokoláda nemá ráda vodu, tak se vyhněte jejich kontaktu.) Vychlazené cukroví v čokoládě namáčejte a pokud je vychlazené, bude se vám s ním krásně pracovat. Než čokoláda ztuhne, nezapomeňte na vrch přidat oříšek podle vaší volby. U nás jednoznačně vedou pekany. Skladujte cukroví v chladu.

Išelské cukroví
Newsletter