instagram @kitchenettehome

Dip z kozího sýra se salátem a pečenou zeleninou

Dip z kozího sýra se salátem a pečenou zeleninou

Já mám ráda jednoduchá, svěží a zdravá jídla a přesně za tím účelem vznikl tento recept. Není to o žádném velkém vaření, i když se vám na první pohled bude zdát seznam surovin pěkně dlouhý, ale stačí, když si ho pročtete a zjistíte, že jsou to spíš návrhy, jak si takový talíř seskládat.

Já totiž nerada píšu jen hodně konkrétně a zavírám vám tak hlavy. Vždycky se na to snažím dívat tak, jak bych chtěla vidět recept já. Máte pravděpodobně taky plné šuplíky nebo spíže různých druhů oříšků, nebo semínek. Pravděpodobně i zelenina nebo ovoce bude v rámci sezóny jiná. Tak se nechte inspirovat a vytvořte si tu svou misku.

Recept vznikl v rámci spolupráce s Billou. :-) 

20 minut - 2 porce
Dip z kozího sýra se salátem a pečenou zeleninou

Ingredience

Na dip:

  • 300 g čerstvého kozího sýru

  • 2-3 lžíce kozího jogurtu (na naředění)

  • Mořská sůl

  • 2-3 lžíce bylinek (petržel, pažitka, …)

Na pečenou zeleninu:

  • ½ hlávky květáku, romanesca nebo brokolice

  • 4-6 mrkví (můžete použít i pastinák, petržel nebo řepu)

  • 2 lžíce olivového oleje

  • Mořská sůl

  • Čerstvě mletý pepř

Něco navíc:

  • 1 menší hrozen vína, nebo

  • 4 švestky, nebo

  • 1 jablko či hruška, nebo

  • 4 fíky

Na čerstvou zeleninu:

  • 2 velké hrsti čerstvé listové zeleniny

  • (směs salátu, kadeřávku, …)

  • 6-8 rajčátek

Na servírování:

  • 2 lžíce orestovaných piniových oříšků (mandle, vlašské, nebo pekanové budou taky skvělé)

  • lžička medu na pokapání

  • 2 lžíce olivového oleje

  • pesto (to se hodí, pokud nebudete péct ovoce a používat med)

Dip z kozího sýra se salátem a pečenou zeleninou

Postup

1.

Předehřejte si troubu na 180 °C na funkci horní a spodní ohřev. Očistěte si zeleninu určenou na pečení, květák nebo jiný druh zeleniny rozdělte na růžičky a vše dejte na plech. Pokapejte olejem, lehce posolte, případně i popepřete a dobře promíchejte a obalte v oleji. Dejte péct na přibližně 15-20 minut tak, aby zelenina byla ještě křupavá.

2.

Pokud chcete servírovat i trochu teplého ovoce, na posledních 10 minut pečení přidejte do trouby i to.

3.

Připravte si dip smícháním čerstvého sýra, bylinek, trochy jogurtu na naředění konzistence, která má být hustá podobně jako hummus a soli i pepře podle chuti.

4.

Rozdělte dip na kraje obou talířů. Vytvořte ozdobné vrstvy. Na druhou polovinu talíře dejte směs listových salátu, případně další zeleniny. Na střed naaranžujte pečenou zeleninu i ovoce. Vše pokapejte trochou olivového oleje, medu, posypejte orestovanými oříšky a pokud se vám při pečení uvolnila nějaká šťáva z ovoce, nezapomeňte jí také přidat. Pro verzi bez sladkého ovoce, namísto medu přidejte trochu pesta na dochucení.

Dip z kozího sýra se salátem a pečenou zeleninou
Newsletter