instagram @kitchenettehome

Kadeřávkové pesto

Kadeřávkové pesto

Pesto zná úplně každý a kdo někdy vyzkoušel čerstvé a domácí, už pravděpodobně nemůže jinak. A jelikož krásnou a moc zdravou podzimní i zimní surovinou je kadeřavá kapusta, mám pro vás tip na toto kadeřávkové pesto. Navíc recept nabízí i veganskou alternativu, kdy nahradíte parmezán lahůdkovým droždím, které dodá sýrovou chuť i pikantnost a zároveň je zdravé. Pokud jste o něm ještě neslyšeli a nebo si ho neodvážili koupit, moc ráda bych vás povzbudila, protože je to skvělý chuťový akcelerátor a zároveň výživový doplněk, který obsahuje kvalitní bílkoviny, vitamíny hlavně skupiny B, minerály a stopové prvky.

A co s hotovým pestem? To je to nejsnazší. Vmíchat klasicky do uvařených těstovin, rozetřít na chleba, do teplých i studených salátů a různých misek, podobně jako miso dresink. Pokud ho všechen nespotřebujete, vydrží 5-7 dní uzavřené ve vzduchotěsné nádobě v lednici.

Toto množství vystačí na 6 porcí těstovin.

10 minut - 6 porcí
Kadeřávkové pesto

Ingredience

  • 70 g slunečnicových semínek nebo pinií

  • 30 g lahůdkového droždí nebo 70 g parmezánu

  • 2-3 stroužky česneku

  • 30 g bazalky

  • 50 g kadeřávku

  • 1 lžíce šťávy z citrónu

  • špetka soli

  • 60 g olivového oleje (část můžete nahradit citrónovým olivovým olejem)

  • 3 lžíce vody

Kadeřávkové pesto

Postup

1.

Omytou bazalku, kadeřávek a všechny zbylé ingredience rozmixujte pomocí blenderu nebo tyčového mixéru tak, aby vzniklé pesto měla stále ještě jemnou strukturu. Pokud je ho třeba ještě lehce naředit, přidejte trochu vody.

2.

Hotové pesto skladujte uzavřené ve vzduchotěsné nádobě v lednici. Použít ho můžete na těstoviny, pečivo, jako dip, na dochucení teplých nebo studených salátů nebo různých misek.

Kadeřávkové pesto
Newsletter