Mám i k ní samozřejmě různé poznámky a tipy. Tak zaprvé. Mouku alespoň z poloviny nahrazuji celozrnnou. Pokud nemusíte moc sladké dezerty, klidně uberte cukru na 100 g, bílá čokoláda taky ještě těsto dosladí. A nezapomeňte si včas vyndat suroviny z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Těsto bude jako obláček a nebude se vám při mixování srážet. Pokud občas zahlédnete v obchodě čerstvé kanadské brusinky, sem se skvěle hodí. Jinak upřímně moc nevím, co s nimi. Samotné jsou kyselé, a tak se spíš hodí do těsta anebo omáček. S malinami opatrně při vmíchávání, těsto je hustější a snadno se rozmačkají.
Tento recept jsem připravila ve spolupráci se Siggi‘s.
Borůvková buchta ze skyru
3. listopadu 2020
Miluju těsta, kam se přidává tvaroh, skyr, zakysanka, jogurt nebo kefír, protože vždy dodají dezertu skvělou vláčnost a taky příjemně nakyslou chuť lehce připomínající kynutá těsta. A tahle „buchta“ je skvělá!!! Vážně! Vyzkoušejte a napište mi. Největší problém jsem měla asi s pojmenováním. Je to buchta, chléb, koláč, bábovka? Ve formě na bábovku ve tvaru chaloupky by byla přenádherná. Ta poleva by vypadala jako led.
Ingredience
-
125 g másla (pokojové teploty)
-
130 g třtinového cukru
-
kůra z bio citrónu
-
špetka soli
-
3 šťastná vejce (pokojové teploty)
-
150 g skyru (můžete použít vanilkový nebo čistý)
-
210 g hladké mouky (klidně namíchejte 50% celozrnné)
-
1,5 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene
-
70 g bílé čokolády (calletky nebo nasekané)
-
130 g borůvek, malin a nebo 100 g čerstvých brusinek
-
-
75 g bílé čokolády na polevu
Postup
Předehřejte si troubu na 180°C funkce horní a dolní ohřev a nebo 160°C funkce horký vzduch. Také si připravte formu. Vyložte jí pečícím papírem a nebo vymažte tukem ve spreji. Forma by měla být velká jako na chleba o velikosti 1 kg. Ale klidně sáhněte i po formě na bábovku.
Ve velké míse šlehejte máslo s cukrem a kůrou do nadýchané světlé pěny. Přidejte vejce a ještě chvíli šlehejte. Teď vmíchejte všechen skyr. Když ho těsto hezky pojme, přesejte do směsi všechnu mouku spolu s práškem do pečiva, přidejte sůl a vše velmi lehce smíchejte. Na závěr ještě vmíchejte bílou čokoládu spolu s borůvkami nebo jinou zvolenou variantou.
Těsto přesuňte do připravené formy a pečte 60 minut. Otestujte špejlí, jestli je těsto propečené. A hotový koláč přesuňte na mřížku, aby dobře vychladl. Mezitím si ve vodní lázni pomalu rozpusťte bílou čokoládu a koláč s ní polijte.