instagram @kitchenettehome

Borůvková buchta ze skyru

Borůvková buchta ze skyru

Miluju těsta, kam se přidává tvaroh, skyr, zakysanka, jogurt nebo kefír, protože vždy dodají dezertu skvělou vláčnost a taky příjemně nakyslou chuť lehce připomínající kynutá těsta. A tahle „buchta“ je skvělá!!! Vážně! Vyzkoušejte a napište mi. Největší problém jsem měla asi s pojmenováním. Je to buchta, chléb, koláč, bábovka? Ve formě na bábovku ve tvaru chaloupky by byla přenádherná. Ta poleva by vypadala jako led.

Mám i k ní samozřejmě různé poznámky a tipy. Tak zaprvé. Mouku alespoň z poloviny nahrazuji celozrnnou. Pokud nemusíte moc sladké dezerty, klidně uberte cukru na 100 g, bílá čokoláda taky ještě těsto dosladí. A nezapomeňte si včas vyndat suroviny z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Těsto bude jako obláček a nebude se vám při mixování srážet. Pokud občas zahlédnete v obchodě čerstvé kanadské brusinky, sem se skvěle hodí. Jinak upřímně moc nevím, co s nimi. Samotné jsou kyselé, a tak se spíš hodí do těsta anebo omáček. S malinami opatrně při vmíchávání, těsto je hustější a snadno se rozmačkají.
​Tento recept jsem připravila ve spolupráci se Siggi‘s.

30 minut - 6-8 porcí
Borůvková buchta ze skyru

Ingredience

  • 125 g másla (pokojové teploty)

  • 130 g třtinového cukru

  • kůra z bio citrónu

  • špetka soli

  • 3 šťastná vejce (pokojové teploty)

  • 150 g skyru (můžete použít vanilkový nebo čistý)

  • 210 g hladké mouky (klidně namíchejte 50% celozrnné)

  • 1,5 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene

  • 70 g bílé čokolády (calletky nebo nasekané)

  • 130 g borůvek, malin a nebo 100 g čerstvých brusinek

  • 75 g bílé čokolády na polevu

Borůvková buchta ze skyru

Postup

1.

Předehřejte si troubu na 180°C funkce horní a dolní ohřev a nebo 160°C funkce horký vzduch. Také si připravte formu. Vyložte jí pečícím papírem a nebo vymažte tukem ve spreji. Forma by měla být velká jako na chleba o velikosti 1 kg. Ale klidně sáhněte i po formě na bábovku.

2.

Ve velké míse šlehejte máslo s cukrem a kůrou do nadýchané světlé pěny. Přidejte vejce a ještě chvíli šlehejte. Teď vmíchejte všechen skyr. Když ho těsto hezky pojme, přesejte do směsi všechnu mouku spolu s práškem do pečiva, přidejte sůl a vše velmi lehce smíchejte. Na závěr ještě vmíchejte bílou čokoládu spolu s borůvkami nebo jinou zvolenou variantou.

3.

Těsto přesuňte do připravené formy a pečte 60 minut. Otestujte špejlí, jestli je těsto propečené. A hotový koláč přesuňte na mřížku, aby dobře vychladl. Mezitím si ve vodní lázni pomalu rozpusťte bílou čokoládu a koláč s ní polijte.

Borůvková buchta ze skyru
Borůvková buchta ze skyru
Borůvková buchta ze skyru
Borůvková buchta ze skyru
Borůvková buchta ze skyru
Borůvková buchta ze skyru
Newsletter