instagram @kitchenettehome

Slaná granola

Slaná granola

Mnoho z vás jí možná už vyzkoušelo, ale věřím, že obrovská většina si spíš občas jen orestuje semínka. A tak bych vás tímto receptem chtěla pozvat tak trochu do říše divů. Věřte mi, že každý salát, polévka, nebo pomazánku, bude díky vaší slané granole zase o mnoho lepší.
 

Snažila jsem se recept udělat co možná nejvíce základní, i když to hodně svádí a pokaždé si do ní můžete přidat nějaké zajímavé ingredience, které jí zase posunout o trochu víc nějakým směrem. Můžete přidat různé koření ala dukkah a docílit tak jednou chuti Dálného Východu, pak ji zase naladit o něco více do Ásie. Přistrouhat trochu citrusové kůry, přidat semínka fenyklu nebo černuchy. Ale experimentování nechám teď na vás, anebo také časem přidám mou další oblíbenou mutaci.
​Teď už jen dodám, že je to recept více než snadný a toto množství by vám mělo vyjít přibližně na 1 litr velkou sklenici. Určitě by se taky dala zařadit do kategorie jedlých dárků.
Recept vznikl ve spolupráci z Billou.

30 minut
Slaná granola

Ingredience

Na marinádu:

  • 120 g olivového oleje

  • 1-2 lžíce medu (agáve, rýžového nebo javorového sirupu)

  • 2 lžíce lahůdkového droždí

  • 1 bílek

  • 1 lžíce nasekaného tymiánu

  • 1 lžíce nasekaného rozmarýnu

  • Mořská sůl

  • Čerstvě mletý pepř

  • (chilli podle chuti)

  • (1 lžíce černuchy)

Na granolu:

  • 200 g ovesných vloček (případně žitných, pohankových, rýžových)

  • 60 g slunečnicových semínek

  • 60 g loupaných konopných semínek

  • 60 g dýňových semínek

  • 120 g vašich oblíbených ořechů (vlašské, mandle, pekanové, lískové, para, kešu, ..)

  • 2 lžíce sezamových semínek (použila jsem černý)

Slaná granola

Postup

1.

Předehřejte troubu na 180°C program horký vzduch. Vyložte si plech pečícím papírem.

2.

V menší misce si připravte marinádu smícháním všech ingrediencí ze seznamu. Do velké mísy dejte všechny suché ingredience na granolu, přidejte marinádu a dobře promíchejte.

3.

Tuto směs rovnoměrně rozprostřete na připravený plech, ale nechte ji načechranou. Vložte do trouby a pečte 20 minut. V polovině pečení nezapomeňte granolu promíchat.

4.

Hotová je, když směs hezky zezlátne. Po vychladnutí ji přesuňte do vzduchotěsné sklenice a nebojte se ji použít téměř na všechno. :-) Tato směs je trvanlivá, ale nezapomeňte na to, že, ořechy i semínka žluknutím ztrácejí své cenné živiny a proto je dobré je neskladovat příliš dlouho, ale raději si je vychutnat, dokud jsou čerstvé.

Slaná granola
Slaná granola
Newsletter