Snažila jsem se recept udělat co možná nejvíce základní, i když to hodně svádí a pokaždé si do ní můžete přidat nějaké zajímavé ingredience, které jí zase posunout o trochu víc nějakým směrem. Můžete přidat různé koření ala dukkah a docílit tak jednou chuti Dálného Východu, pak ji zase naladit o něco více do Ásie. Přistrouhat trochu citrusové kůry, přidat semínka fenyklu nebo černuchy. Ale experimentování nechám teď na vás, anebo také časem přidám mou další oblíbenou mutaci.
Teď už jen dodám, že je to recept více než snadný a toto množství by vám mělo vyjít přibližně na 1 litr velkou sklenici. Určitě by se taky dala zařadit do kategorie jedlých dárků.
Recept vznikl ve spolupráci z Billou.
Slaná granola
17. listopadu 2020
Mnoho z vás jí možná už vyzkoušelo, ale věřím, že obrovská většina si spíš občas jen orestuje semínka. A tak bych vás tímto receptem chtěla pozvat tak trochu do říše divů. Věřte mi, že každý salát, polévka, nebo pomazánku, bude díky vaší slané granole zase o mnoho lepší.
Ingredience
Na marinádu:
-
120 g olivového oleje
-
1-2 lžíce medu (agáve, rýžového nebo javorového sirupu)
-
2 lžíce lahůdkového droždí
-
1 bílek
-
1 lžíce nasekaného tymiánu
-
1 lžíce nasekaného rozmarýnu
-
Mořská sůl
-
Čerstvě mletý pepř
-
(chilli podle chuti)
-
(1 lžíce černuchy)
Na granolu:
-
200 g ovesných vloček (případně žitných, pohankových, rýžových)
-
60 g slunečnicových semínek
-
60 g loupaných konopných semínek
-
60 g dýňových semínek
-
120 g vašich oblíbených ořechů (vlašské, mandle, pekanové, lískové, para, kešu, ..)
-
2 lžíce sezamových semínek (použila jsem černý)
Postup
Předehřejte troubu na 180°C program horký vzduch. Vyložte si plech pečícím papírem.
V menší misce si připravte marinádu smícháním všech ingrediencí ze seznamu. Do velké mísy dejte všechny suché ingredience na granolu, přidejte marinádu a dobře promíchejte.
Tuto směs rovnoměrně rozprostřete na připravený plech, ale nechte ji načechranou. Vložte do trouby a pečte 20 minut. V polovině pečení nezapomeňte granolu promíchat.
Hotová je, když směs hezky zezlátne. Po vychladnutí ji přesuňte do vzduchotěsné sklenice a nebojte se ji použít téměř na všechno. :-) Tato směs je trvanlivá, ale nezapomeňte na to, že, ořechy i semínka žluknutím ztrácejí své cenné živiny a proto je dobré je neskladovat příliš dlouho, ale raději si je vychutnat, dokud jsou čerstvé.