instagram @kitchenettehome

Nadýchané jablečné lívance se špenátem

Nadýchané jablečné lívance se špenátem

Lívance jsou typické hlavně na snídani, ale zkoušeli jste je někdy zabalit vychladlé na svačinu s mističkou čerstvého ovoce a třeba bílého jogurtu?
Tenhle recept je koncipován právě na tyto příležitosti. Lívanečky jsou díky strouhaným jablkům uvnitř pěkně vláčné. A teď, když se strhla doslova svačinová mánie, mohly by se vám hodit. 

Jablka by neměla být strouhaná příliš najemno, pak uvnitř zůstanou ještě celé kousky jablek a těsto bude nadýchané. Díky vanilce, skořici a citrónové kůře budou lívance zase hezky voňavé. Můžete je před servírováním ještě posypat třeba trochou skořicového cukru.
Do těsta přidávám ještě špenát a lžíci semínek, aby byly nutričně hodnotnější a zdravější.
Pokud byste chtěli například připravit lívance bezlepkové, pšeničnou mouku nahraďte moukou rýžovou.

30 minut - 6 porcí
Nadýchané jablečné lívance se špenátem

Ingredience

Ingredience na těsto

  • 150 g pohankové mouky

  • 150 g hladké pšeničné či špaldové celozrnné mouky

  • 2 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene

    Koupit
  • 4 lžíce javorového sirupu

  • kůra z 1 bio citrónu

  • 1 lžíce chia, lněných či sezamových semínek

  • 2 šťastná vejce

  • 80 g čerstvého špenátu

  • 250 ml mléka

  • 1 lžička mleté vanilky

    Koupit
  • 1 lžička mleté skořice

  • špetka soli

  • 2-3 jablka bez slupky a jadřince

  • ghí na smažení

Ingredience na servírování

  • skořicový cukr

  • miska čerstvého ovoce nebo ovocný salát

  • bílý jogurt

Nadýchané jablečné lívance se špenátem

Postup

1.

V míse smíchejte obě mouky, prášek do pečiva a pokud směs i prosejete, prospějete tak velmi finální struktuře těsta. V mixéru si připravte směs mléka, žloutků, špenátu, jemně strouhané citrónové kůry, vanilky, skořice, semínek, javorového sirupu a rozmixujte najemno.

2.

Nyní nastrouhejte jablka na hrubém struhadle a vyždímejte z nich co nejvíce šťávy. Na závěr vyšlehejte bílky se špetkou soli na středně pevný sníh.

3.

V míse lehce a krátce propojte tekutou špenátovou směs s moučnou směsí. Do vzniklého těsta vmíchejte strouhaná jablka a na závěr sněhové bílky.

4.

Rozehřejte pánev na středně silný výkon a na přepuštěném másle lívanečky smažte z obou stran do zlata. Hotové odkládejte na rošt.

Nadýchané jablečné lívance se špenátem
Nadýchané jablečné lívance se špenátem
Nadýchané jablečné lívance se špenátem
Nadýchané jablečné lívance se špenátem
Nadýchané jablečné lívance se špenátem
Newsletter