Jablka by neměla být strouhaná příliš najemno, pak uvnitř zůstanou ještě celé kousky jablek a těsto bude nadýchané. Díky vanilce, skořici a citrónové kůře budou lívance zase hezky voňavé. Můžete je před servírováním ještě posypat třeba trochou skořicového cukru.
Do těsta přidávám ještě špenát a lžíci semínek, aby byly nutričně hodnotnější a zdravější.
Pokud byste chtěli například připravit lívance bezlepkové, pšeničnou mouku nahraďte moukou rýžovou.
Nadýchané jablečné lívance se špenátem
3. října 2018
![Nadýchané jablečné lívance se špenátem Nadýchané jablečné lívance se špenátem](/uploads/media/article_image/0001/04/thumb_3593_article_image_gridOne.jpeg)
Lívance jsou typické hlavně na snídani, ale zkoušeli jste je někdy zabalit vychladlé na svačinu s mističkou čerstvého ovoce a třeba bílého jogurtu?
Tenhle recept je koncipován právě na tyto příležitosti. Lívanečky jsou díky strouhaným jablkům uvnitř pěkně vláčné. A teď, když se strhla doslova svačinová mánie, mohly by se vám hodit.
![Nadýchané jablečné lívance se špenátem Nadýchané jablečné lívance se špenátem](/uploads/media/article_image/0001/04/thumb_3596_article_image_gridOne.jpeg)
Ingredience
Ingredience na těsto
-
150 g pohankové mouky
-
150 g hladké pšeničné či špaldové celozrnné mouky
-
Koupit
2 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene
-
4 lžíce javorového sirupu
-
kůra z 1 bio citrónu
-
1 lžíce chia, lněných či sezamových semínek
-
2 šťastná vejce
-
80 g čerstvého špenátu
-
250 ml mléka
-
Koupit
1 lžička mleté vanilky
-
1 lžička mleté skořice
-
špetka soli
-
2-3 jablka bez slupky a jadřince
-
ghí na smažení
Ingredience na servírování
-
skořicový cukr
-
miska čerstvého ovoce nebo ovocný salát
-
bílý jogurt
![Nadýchané jablečné lívance se špenátem Nadýchané jablečné lívance se špenátem](/uploads/media/article_image/0001/04/thumb_3600_article_image_gridOne.jpeg)
Postup
V míse smíchejte obě mouky, prášek do pečiva a pokud směs i prosejete, prospějete tak velmi finální struktuře těsta. V mixéru si připravte směs mléka, žloutků, špenátu, jemně strouhané citrónové kůry, vanilky, skořice, semínek, javorového sirupu a rozmixujte najemno.
Nyní nastrouhejte jablka na hrubém struhadle a vyždímejte z nich co nejvíce šťávy. Na závěr vyšlehejte bílky se špetkou soli na středně pevný sníh.
V míse lehce a krátce propojte tekutou špenátovou směs s moučnou směsí. Do vzniklého těsta vmíchejte strouhaná jablka a na závěr sněhové bílky.
Rozehřejte pánev na středně silný výkon a na přepuštěném másle lívanečky smažte z obou stran do zlata. Hotové odkládejte na rošt.
![Nadýchané jablečné lívance se špenátem Nadýchané jablečné lívance se špenátem](/uploads/media/article_image/0001/04/thumb_3599_article_image_gridOne.jpeg)
![Nadýchané jablečné lívance se špenátem Nadýchané jablečné lívance se špenátem](/uploads/media/article_image/0001/04/thumb_3598_article_image_gridOne.jpeg)
![Nadýchané jablečné lívance se špenátem Nadýchané jablečné lívance se špenátem](/uploads/media/article_image/0001/04/thumb_3601_article_image_gridOne.jpeg)
![Nadýchané jablečné lívance se špenátem Nadýchané jablečné lívance se špenátem](/uploads/media/article_image/0001/04/thumb_3594_article_image_gridOne.jpeg)
![Nadýchané jablečné lívance se špenátem Nadýchané jablečné lívance se špenátem](/uploads/media/article_image/0001/04/thumb_3595_article_image_gridOne.jpeg)