instagram @kitchenettehome

Plněné papriky a kapustové rolky s rajskou omáčkou

Plněné papriky a kapustové rolky s rajskou omáčkou

Asi jste už zaregistrovali, že se blíží slavnostní večer a vyhlašování cen Food Blog Roku a letos to bude opravdu asi úžasná párty bez ohledu na ocenění. Každý rok Food Blog Roku vypisuje ještě extra soutěž na různá témata a letos mě téma tak nadchlo, že i když je tento měsíc pro mě šílený (pro koho ne, žejo?), tak jsem se včera do receptu pustila.
Hlavním partnerem této akce je AEG a Mama Shelter Hotel, proto se jedná o #aegmamadish.
FBR hostí letos i tento nově otevřený hotel Mama Shelter, který si zakládá na konceptu sdílení jídla jako od maminky, tak bylo téma jasné. Vytvořit tradiční české jídlo, jako od maminky, ovšem s moderním twistem. Něco, co by zapadlo do restaurace tohoto cool hotelu. Něco, co se dá servírovat na jeden společný talíř pro více lidí. Něco, co byste uvařili kamarádům cizincům, ale v moderním podání. A hádejte co? Poslední možný den pro zařazení se do soutěže je dnes! :D

Nemohla jsem se rozhodnout, jestli budu dělat plněné papriky a nebo kapustové závitky. A jelikož mají hodně společného, tak jsem udělala oboje, což je na společný talíř ideální. Navíc hosté mohou ochutnat více věcí. Tedy se tu jedná o moderní twist těchto dvou jídel. Celkově je chuť hlavně masové náplně lehce laděná do Ásie a tyto rolky/papriky jsou servírované s avokádem (protože koho nepotěší), s čerstvým koriandrem, grilovanými papričkami Padrone, rajskou omáčkou jako dip a malými knedlíčky s koriandrem a to hlavně proto, aby vše bylo kompletní a nováčci mohli ochutnat houskový knedlík. Recept na knedlíky je jinak ale skvělý! Je to celkem jednoduchý, ale povedený recept po mé babičce. Obsahuje také návod, jak si vytvořit jednoduše malé kuličky, aniž byste s nimi měli hodně práce či se při varu rozpadaly.
A na závěr pro osvěžení chuti i mezinárodní osvětu, servíruju tuhle dávku tradice v moderním podání s mističkou rychlokvašek. Recept na fermentovanou zeleninu mám tady.

Záměrně jsem připravila rolky malé a plnila do mini papriček Padrone, protože pak je to pravý finger food. Doma si můžete připravit rolky normální velikosti, i když mám to včera doma tak strašně přišlo vhod mít na stole tyto sharovací talíře a malé sousta. (Pro maminky než se začnou ptát. :-) Dětem to vše moc chutnalo. kapustové rolky vedly.)
Pokud se podíváte na postup, v pár momentech se rozchází na A a B. To proto, že mám parní troubu a toto jídlo se v ní skvěle připravuje. Zelenina je stále pestře barevná a plná vitamínů. Ale nebojte, varianta B popisuje postup tradiční na sporáku nebo v běžné troubě.
Tak snad jsem vysvětlila všechno potřebné. Ale pokud něco nebude jasné, samozřejmě mi sem dolu napište a budu se snažit vám na všechno rychle odpovědět. :-)
PS: Byly strašně dobré a moc doporučuju si alespoň kapustové rolky či papriky udělat. Můžete také masovou náplň dělat i s kuřecím masem. :-)

60 minut - 4-6 porce
Plněné papriky a kapustové rolky s rajskou omáčkou

Ingredience

Na plněné papriky a kapustové rolky

  • 1 kg kvalitního mletého masa (mix hovězího a vepřového)

  • 3 stroužky česneku

  • 2 šalotky

  • 3-4 cm kořene zázvoru

  • (chilli)

  • hrst čerstvého koriandru

  • čerstvě mletý pepř

  • mořská sůl

  • cca 1/2 kapusty

  • 200 g papriček Padrone

Na rajskou omáčku

  • 1 lžíce ghí

  • 1 šalotka, krájená na jemné kostičky

  • 1 kvalitní protlak (mutti je skvělý)

  • solný květ

  • čerstvě mletý pepř

  • med na doslazení

  • perníkové koření podle chuti

  • 1 bobkový list

  • špetka kůry z bio citrónu

  • (1 lžíce hoisin omáčky)

Na knedlíky

  • 4 rohlíky nebo housky

  • 1 vejce

  • 2 dcl mléka

  • hrubá mouka

  • 2 lžíce nasekaného koriandru

Na servírování

  • 1 avokádo (protože to udělá snad každého šťastným)

  • čerstvý koriandr

  • domácí rychlokvašky

Plněné papriky a kapustové rolky s rajskou omáčkou

Postup

1.

Připravte si masovou směs smícháním mletého masa, nasekaného koriandru,  šalotek, česneku, zázvoru, popřípadě chilli papričky. (Zázvor, česnek a šalotku můžete rozmixovat pomocí blenderu nebo ponorného mixéru.) Směs osolte a opepřete podle chuti.

2.

Připravte si papriky odkrojením stopky a vyndáním semeníku. Naplňte je polovinou masové směsi. Rozeberte svrchní listy kapusty a omyjte je.
A. Pokud máte parní troubu, zapněte jí na program pára 96°C. Do trouby vložte na rošt nebo děrovaných gastro-nádob listy kapusty na několik minut (cca 5).
B. Pokud nevlastníte parní troubu, listy vložte na pár minut do vroucí osolené vody.
Spařené listy ochlaďte v míse se studenou nebo přímo ledovou vodou. Listy naplňte masovou směsí. (Odkrojte hlavní tužší žebro listu. Maso ve tvaru válečku položte na střed listu tak, aby hlavní žebro křížilo váleček. Přeložte do středu listy z boku a nyní zaviňte celou rolku.

3.

Připravte si těsto na houskové knedlíky. Nakrájejte pečivo na menší kostičky. (Pokud je čerstvé, nechte trochu oschnout.) Kostičky dejte do mísy a zalijte je mlékem a rozšlehaným vajíčkem. Nechte odležet 20 minut, přičemž během této doby směs párkrát lehce promíchejte. Po odležení přidejte přibližně velkou hrst hrubé mouky. Směs bude stále lepivá, ale bude možné z těsta vytvarovat dvě šišky. Ale v našem případě budeme dělat malé kuličky. Pokud byste si chtěli tvarování usnadnit, můžete na fresh folii volně položit těsto ve tvaru válečku, zavinout do válečku o průměru 2 cm a pomocí provázku váleček stáhnout na několika místech i koncích tak, aby z válečku vznikl řetízek malých kuliček. Fólii propíchejte ostrou vidlicí a knedlíčky dejte vařit do silně osolené vroucí vody. Na takto malé knedlíčky bude stačit 8 minut varu. V průběhu je nezapomeňte otočit, aby se rovnoměrně uvařily. Hotové knedlíčky vysvoboďte z fólie a můžete servírovat.

4.

Připravte si rajčatovou omáčku. Rozpusťte v hrnci máslo a orestujte na něm šalotku do měkka. Přidejte rajčatový protlak, trochu vody nebo vývaru, koření, citrónovou kůru, (hoisin), sůl, pepř, doslaďte medem. Krátce provařte.

5.

A. Připravené rolky i papriky položte na děrovaný pekáč (gastronádobu) a vložte do parní trouby na program pára 95°C. Zároveň zaveďte teplotní sondu a nastavte cílovou teplotu na 85°C.
B. Připravené rolky i papriky vložte do širokého hrnce (typu casserole) k rajčatové omáčce, přiklopte poklicí a na střední výkon duste přibližně 20-30 minut podle velikosti rolek. Můžete také péct v troubě na program horní i spodní ohřev při teplotě 180°C přibližně 20-30 podle velikosti rolek.
(Pravděpodobně vám zbydou papričky Padrone třeba i jen kvůli tvaru, který se nedal naplnit a protože jsou úžasné jen tak dušené nebo grilované, můžete je přihodit do hrnce/do pekáče k plněným paprikám a rolkám anebo je orestovat či ogrilovat separátně.

6.

Nyní můžete servírovat hotové kapustové závitky s plněnými paprikami, grilovanými papričkami, avokádem, malými kuličkami houskových knedlíků, rajskou omáčkou (nezapomeňte vyjmout bobkový list). Skvěle se bude hodit na doplnění chilli omáčka anebo třeba i omáčka hoisin.

Newsletter