instagram @kitchenettehome

Dušená dýně s koriandrem

Dušená dýně s koriandrem

Tento recept jsem na blog chtěla dát už strašně dávno, dokonce jsem si ho před lety i nafotila, ale jak šel čas, stále nenastal ten pravý moment. Až teď, když je zase sezóna dýni a požádal mě David, který se stará o sítě Bille, abych připravila nějaký recept s dýní! Já měla hned jasno! :-D Fotky jsem připravila tedy nové, ale recept dělám už roky.
Je to úplně jednoduché, vystačíte si se dvěma ingrediencemi, pokud nepočítám sůl, (trochu medu) a kousek másla.

A o co vlastně jde? Je to v podstatě příloha, kterou můžete s trochou kreativity rozšířit na plnohodnotné jídlo.
Dušená dýně je jednoduchá a při troše snahy může být opravu lahodná. Pokud ji nebudete servírovat například k masu, jako přílohu. Můžete ji servírovat na společný stůl spolu s vaší oblíbenou úpravou čočky, restovaným sýrem halloumi, avokádem, čerstvou zeleninou a třeba restovanými oříšky. Tady na fotce je také salát z kadeřávku, který milujeme. ( V podstatě je to tento recept jen bez cizrny. ) Vůbec jsme si doma oblíbili večeře "co dům dal". Mám pocit, že jsou oblíbenější než večeře jiné. Na stůl naservírujete různé zbytky z ledničky. Trochu si v ní tak uklidíte a já osobně mám pak vždycky skvělý pocit, že neplýtváme jídlem a povedlo se nám využít každý jeden kousek. Tak tady je recept na tu dýni. :-)

15 minut - 4-6 porce
Dušená dýně s koriandrem

Ingredience

  • 1 malá dýně hokkaido

  • 2 lžíce másla nebo ghí

  • mořská sůl

    Koupit
  • med nebo javorový sirup podle chuti

  • 1-2 hrsti čerstvého koriandru (pokud koriandr nemilujete, recept určitě bude stát za to i třeba jen s petrželí nebo bazalkou)

Dušená dýně s koriandrem

Postup

1.

Dýni omyjte, rozkrojte a odstraňte semena. Pak ji nakrájejte na střední hranolky. (Krájejte včetně kůry, je jedlá a pěkně změkne.) Ve středním hrnci rozpusťte máslo, přidejte dýni a krátce orestujte.

2.

Nyní dýni osolte podle chuti, já ji ráda i malinko přisladím medem nebo javorovým sirupem. Přidejte trochu vody. Přibližně 0,5 dcl a zaklopte poklicí. Takto duste pár minut, dokud lehce nezměkne. Ideální je, pokud ještě stále drží pohromadě. Dýně se snadno a rychle rozvaří, tak dávejte pozor. Když je dýně hotová, vmíchám do ní hrubě pokrájený koriandr a nechám si trochu na vrch na ozdobu. 

Dušená dýně s koriandrem
Newsletter