instagram @kitchenettehome

Adventní kalendář

Adventní kalendář

Tenhle článek, nebo návod chcete-li, je tedy hlavně pro rodiče, ale konec konců můžete takový kalendář vytvořit i svému partnerovi nebo rodičům, pokud mají dětské srdce a miluji perníky. Nebo třeba jen jako krásnou dekoraci.
Také to není něco, co bych vymyslela letos jen a jen pro účely mojí vánoční spolupráce s Košíkem, ale tento kalendář si prošel letitým vývojem a každý rok vypadal trošku jinak, tak vám sem tu teď dám hlavně spíš tip a inspiraci, jak by mohl takový adventní kalendář vypadat.

Adventní věnec pro děti
Poslední roky přišly do módy takové ty jednoduché a minimalistické věnce vytvořené pouze s pár větví. Lidé si je věsí na stěnu, nebo třeba nad jídelní stůl pod lampu skrze všechny roční sezóny. Někdy je trochu dozdobí pár listy nebo květy. A tak jsem vytvořila velký kruh z větví a také větví břečťanu. V jednom bodě jsem ho malinko více přizdobila květy hortenzie, eukalyptu a tisu a pak už jen hledala vhodné místo na zavěšení.

Budete potřebovat:

dostatečné množství větví bez listů
případně pár větviček břečťanu
něco na ozdobu (koukněte na adventní věnce, něco vás tam určitě inspiruje)
vázací drát
přírodní provázek vhodný na zavěšení
24 vánočních perníčků nazdobených celou řadou čísel od 1-24
provázek na uvázání perníků




Vyražte na procházku do přírody, do kapsy dejte zahradnické nůžky (možná i rukavice, pokud se chystáte na šípek) a nastříhejte si dostatečné množství větví, abyste mohli vytvořit velký kruh. Doma pak pomocí vázacího drátu spojte několik větví. Pokračujte v omotávání a jednou za čas přidejte nové větve. Až budete mít tento prut tvořený větvemi dostatečně dlouhý, spojte drátem oba konce pevně k sobě tak, aby se větve překrývaly. Mě se líbí, když sem tam trčí nějaká větvička. Pokud máte chuť kruh z větví ještě lehce přizdobit, přidejte nějaké další přírodniny, šípky, nebo květy, které budou hezky vypadat i když uschnou. Skvěle se hodí hortenzie, cesmína nebo moje oblíbená mimóza.

Nyní pomocí provázků uvázaných do čtyř protilehlých bodů kruhu vyrobte závěsný systém.

Teď už zbývá jen věnec zavěsit a rozmístit 24 perníčků. Myslím si, že je dobré perníčky rozmístit tak, aby i ke konci měsíce byly ty zbylé rovnoměrně na kruhu, a to kvůli vyvážení. Tedy postupujte tak, že věste podle řady čísel a rozmisťujte je střídavě do všech stran.

Adventní girlanda
Já mám krásné přírodní girlandy strašně ráda, a tak jsme spojila dva krásné nápady dohromady. Takovou girlandu můžete udělat libovolně dlouhou a zavěsit ji třeba na schodiště nebo na okno jak z té vnitřní, tak z venkovní strany. Pak ale počítejte s tím, že adventní kalendář bude krásným dárkem pro sýkorky a jiné ptáčky. Pokud se rozhodnete, že se opravdu do výroby té vlastní pustíte, opět si můžete vybrat z široké škály jehličnatých i listnatých větví. Já jsem tu kombinovala větve tůje, tisu ze zahrady a několik druhů eukalyptu a větve pistácie z květinářství.



Budete potřebovat:

dostatečné množství rovných větví bez listí na základ
dostatečné množství větví tůje, tisu, smrku, borovice, eukalyptu, …
vázací drát
24 vánočních perníčků nazdobených celou řadou čísel od 1-24
provázek na uvázání perníků


Nejprve si vytvořte kostru nebo takovou nosnou konstrukci z větví. Délka je na vás. Také se rozhodněte, zda bude mít pokládka dekorativních větviček v jednom směru anebo směry oba a budou se ve středu setkávat. U delších girland je asi lepší, aby byly „jednosměrné“, u těch kratších klidně udělejte směry dva a střed ozdobte třeba velkou mašlí, tak jako já.

Kostru tvořte stejným způsobem jako se tvoří základ pro věnec, pomocí drátu spojte několik větví, tak aby vytvořili nosnou konstrukci požadované délky. Zároveň na každém konci vytvořte oko z drátu, aby se vám pak girlanda dobře věsila.

Teď si vezměte na pomoc opět vázací drát a větvičky vámi zvolených jehličnanů nebo i listnatých stromů či keřů o délce přibližně 10 cm. Větvičky skládejte na konstrukci a omotávejte drátkem tak, aby každá řada dobře držela. Nemusíte je dávat příliš na husto, protože by girlanda byla příliš těžká a objemná. Když máte hotovo, zbývá už jen dílo někam hezky pověsit a ozdobit perníčky.

Adventní kalendář
Newsletter