instagram @kitchenettehome

Rozmarýnový nálev á la Guy Gedda

Rozmarýnový nálev á la Guy Gedda

Tento nálev, jakási marináda, pochází z mojí oblíbené kuchařky, o které jsem se už zmiňovala v receptu na obrácený koláč … Cooking School Provence (Je již k dostání v češtině.)
A předávám ho touto formou dál hlavně kvůli mému (našemu) nejvíc oblíbenému receptu z této knihy, který bude následovat.
Jak Guy Gedda uvádí, s hotovým nálevem můžete pracovat jako s vývarem. Nebo když je zcela vychladlý jako s marinádou (maso naložíte nejméně na 6 hodin nebo přes noc). Také jako ochucovací prostředek do omáček. Píše, že je dobré nálev použít ne jen na zalití předem osmahlého masa a následné dušení, ale do vroucího nálevu dát maso poté, co bylo v citrónové nebo octové vodě omyté a znovu osušené. Takto udržet při středním až silném varu dokud maso není měkké.

15 minut - 0 porce
Rozmarýnový nálev á la Guy Gedda

Ingredience

  • 1,5 l vody
  • 100 g snítek rozmarýnu
  • 4 bobkové listy
  • 6 kuliček jalovce
  • kousek sušené pomerančové kůry (cca 5cm)
  • 750 ml vína rosé

Postup

1. Vodu přivedeme k varu, přidáme rozmarýn, bobkové listy, jalovec, sušenou kůru, zmírníme oheň a vaříme 15 minut.
2. Do nálevu přidáme víno a vaříme dokud se třetina tekutiny neodpaří. Scedíme a je hotovo! Výsledek by mělo být 1,5 l nálevu, já ho mnohdy ještě trochu redukuji.

Newsletter