Dýňové rozmarýnové muffiny
27. září 2012
Tentokrát sladká verze dýňových muffinů, ale o nic méně dobrá nebo zdravá.) Dýně přirozeně osladí těsto a když přidáte v receptu volitelnou hrst hrozinek, budou ještě o něco sladší.
Co se tuku týče, můžete použít co zrovna máte po ruce, ráda přidávám olej dýňový, lněný nebo z řepky (protože jsou velmi zdravé) , ale také protože jsou příliš aromatické, míchám je s olivovým, slunečnicovým nebo máslem…
Recept je modifikován a původní verze pochází z bbcfood od Lorraine Pascale .
25 minut
-
12
porcí
Ingredience
-
60 ml rostlinného oleje (použila jsem 50% olivový a 50% z řepky)
-
150 g hladké mouky
-
160 g celozrnné mouky
-
1,5 lžičky prášku do pečiva
-
1,5 lžičky sody bikarbony
-
špetka soli
-
3 větvičky čerstvého rozmarýnu, jemně nasekané
-
2 šťastná vejce
-
375 ml kefíru nebo jogurtu
-
4 lžíce medu
-
240 g vařené dýně, krájené na 1/2 cm kostičky
-
1 lžíce třtinového cukru
-
hrst dýňových semínek
-
(hrst hrozinek)
Postup
1.
Předehřejte troubu na 200°C. Formu na muffiny si vyložte pečícím papírem nebo vymažte.
2.
Přesejte mouku, prášek do pečiva a sodu do mísy, přidejte sůl a rozmarýn. Uchovejte zbytky slupek a klíčky co zbydou v sítu z celozrnné mouky, smíchejte je s lžící třtinového cukru.
3.
V druhé míse smíchejte kefír, olej, med, vejce a dobře promíchejte.
4.
Smíchejte suché ingredience s mokrými, přidejte většinu dýně (menší část si dejte stranou na posypání), popř. hrozinky a krátce promíchejte. Pozor ať nepřepracujete těsto!
5.
Lžící rozdělte těsto do 12ti formiček, každý muffin posypejte dýní, semínky a na závěr směsí cukru a slupek z obilí.
6.
Pečte 20-25 minut, můžete otestovat špejlí, jsou fajn lehce nedopečené. Špejle musí vyjít čistá, ale ne suchá…)