instagram @kitchenettehome

Jehněčí na rosé, medu a rozmarýnu

Jehněčí na rosé, medu a rozmarýnu

Tak tady je ten recept na úžasný ein topf, který vařím mnohokrát do roka už pár let, tím chci říct, že je opravdu ověřený všemi mlsnými jazyky z mého širokého okolí.
Pochází z mé oblíbené a vícekrát zmiňované kuchařky Cooking School Provence, která vyšla již v češtině.
Opět lituji toho, že se nedají (zatím) virtuálně zprostředkovat všechny smyslové prožitky, které k této lahůdce patří! Tak doufám, že některým z vás se recept zalíbí, vyzkoušíte ho, a s podobným nadšením jaké mám já se sem vrátíte a potvrdíte, že mám pravdu, když píši, že masíčko se jen rozpadá, marináda je více než geniální, sečteno a podtrženo celkový efekt maximální! )))
Tak už snad jen mohu doporučit jako přílohu quinoiu , bulgur, kuskus nebo třeba řýže a říci, že dětem toto taky moc chutná.

20 minut - 0 porcí
Jehněčí na rosé, medu a rozmarýnu

Ingredience

  • 1 jehněčí plec (přibližně 1,5 kg), můžete použít i kůzlečí
  • 4 lžíce rozmarýnového medu (plus na dochucení), (když nemám, používám luční)
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 300 g nakrájených šalotek
  • 5 stroužků česneku, krájených na plátky
  • 450 g mrkve, nakrájené na kolečka
  • 1 řapík celeru, na kostičky
  • 20 oloupaných malých cibulek
  • 1 lžička muškátového oříšku (pro děti vynechte nebo minimalizujte)
  • Rozmarýnový nálev á la Guy Gedda
  • několik snítek rozmarýnu na ozdobu
Jehněčí na rosé, medu a rozmarýnu

Postup

1. Maso nakrájejte na větší kusy, osolte, opepřete a potřete medem. Na rozpálené pánvi osmahněte maso na oleji ze všech stran, dokud se dostatečně nezatáhne a nezpevní. (cca 5-8 minut)
2. Přidáme šalotky, česnek, mrkev, celer, cibulky, zamícháme a ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Směs částečně přiklopenou dusíme na velmi mírném ohni 10-15 minut.
3. Postupně podléváme “Rozmarýnovým nálevem”, stále vaříme maso jen mírně a s částečně přiklopenou poklicí. Takto s občasným zamícháním vaříme až 2 hodiny, dokud není maso měkoučké tak jak máte rádi. Můžete ještě dodatečně dochutit solí, pepřem a medem.

Jehněčí na rosé, medu a rozmarýnu
Jehněčí na rosé, medu a rozmarýnu
Jehněčí na rosé, medu a rozmarýnu
Jehněčí na rosé, medu a rozmarýnu
Newsletter