Jehněčí na rosé, medu a rozmarýnu
12. října 2012
Tak tady je ten recept na úžasný ein topf, který vařím mnohokrát do roka už pár let, tím chci říct, že je opravdu ověřený všemi mlsnými jazyky z mého širokého okolí.
Pochází z mé oblíbené a vícekrát zmiňované kuchařky Cooking School Provence, která vyšla již v češtině.
Opět lituji toho, že se nedají (zatím) virtuálně zprostředkovat všechny smyslové prožitky, které k této lahůdce patří! Tak doufám, že některým z vás se recept zalíbí, vyzkoušíte ho, a s podobným nadšením jaké mám já se sem vrátíte a potvrdíte, že mám pravdu, když píši, že masíčko se jen rozpadá, marináda je více než geniální, sečteno a podtrženo celkový efekt maximální! )))
Tak už snad jen mohu doporučit jako přílohu quinoiu , bulgur, kuskus nebo třeba řýže a říci, že dětem toto taky moc chutná.
Ingredience
-
1 jehněčí plec (přibližně 1,5 kg), můžete použít i kůzlečí
-
4 lžíce rozmarýnového medu (plus na dochucení), (když nemám, používám luční)
-
mořská sůl
-
čerstvě mletý pepř
-
4 lžíce olivového oleje
-
300 g nakrájených šalotek
-
5 stroužků česneku, krájených na plátky
-
450 g mrkve, nakrájené na kolečka
-
1 řapík celeru, na kostičky
-
20 oloupaných malých cibulek
-
1 lžička muškátového oříšku (pro děti vynechte nebo minimalizujte)
-
Rozmarýnový nálev á la Guy Gedda
-
několik snítek rozmarýnu na ozdobu