instagram @kitchenettehome

Pražma na bílém víně

Pražma na bílém víně

Ještě jeden recept z mé oblíbené Provensálské kuchařky na úpravu Pražmy neboli Dorády, dnes tak moderně a všude pojmenovávané, který je velmi nápaditý a prověřený až na jeden háček!
Dovolila jsem si v tomto receptu změnit (nahradit) jednu ingredienci a to hlavně protože jsem ji neměla, nemám a vůbec netuším, kde jí sehnat. Místo řapíkatého celeru se přidávají 4 sušené stonky fenyklu, na fotografii vypadají jako sušená sláma, nebo citrónová tráva. Předpokládám, že si budu muset vypěstovat vlastní fenykl, abych si mohla tuhle slámu nasušit..)) No pokud někdo máte zkušenost, nebo jste třeba žily v Provence, nebo víte, kde se dá koupit, nebo jak se pěstuje fenykl v Čechách, sem s tím a podělte se o své zkušenosti prosím.
Jinak já se stále držím volnomyšlenkářství v kuchyni ), jen pokud Vám tu uvádím autora receptu, měla bych také zmínit, že recept zní v originále takto.

20 minut - 4 porce
Pražma na bílém víně

Ingredience

  • 4 lžíce panenského olivového oleje
  • 2 nakrájené velké šalotky
  • 2 větší rajčata, nakrájená na plátky
  • 6 stroužků česneku, nakrájených na plátky
  • 6 snítek petrželky s hladkými listy, nakrájených
  • 1 řapík celeru, nakrájený na klínky (4 sušené stonky fenyklu asi 10 cm dlouhé)
  • 2 bobkové listy
  • 1 bio citrón, nakrájený na kolečka
  • 12 zrnek černého pepře
  • 2 pražmy ( přibližně 800 g )
  • 250 ml suchého bílého vína
  • 250 ml vody
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 45 g másla
  • 450 g brambor, oškrabaných a nakrájených
Pražma na bílém víně

Postup

1. Předehřejte troubu na 200°C. Velkou zapékací mísu si vytřete olejem a vyložte polovinou šalotek, rajčat, česneku, petrželky, řapíkatého celeru, bobkových listů, plátků citrónu a přidejte pepř. Navrch položte ryby a do břišních dutin vložte dva plátky citrónu. Ryby posolte, opepřete a položte na ně zbývající polovinu ingrediencí plus máslo na plátky. Podlijte vínem, vodou a pečte asi 50 minut.
2. Mezitím si připravte brambory do menší zapékací mísy, potřeme je olejem, posolíme, opepříme a zakryjeme volně alobalem. Měly by následovat rybu do trouby po 10 minutách co se ryba už peče. Asi po 20 minutách brambory promícháme.
3. Po dalších 15-20 minutách zkontrolujeme jestli už jde maso od kosti a brambory jsou křehké. Pokud ano, rybu s plátky rajčat a citrónu přemístíme na nahřátou servírovací mísu a okolo nich upravíme brambory. Šťávu a zeleninu z pekáče dáme do menšího hrnce, vyndáme bobkový list, plátky citrónu a vaříme 3 minuty. Tuto směs propasírujeme do nahřátého omáčníku, rybu touto omáčkou lehce polijeme a servírujeme spolu s pražmou.

Newsletter