Pražma na bílém víně
22. října 2012
Ještě jeden recept z mé oblíbené Provensálské kuchařky na úpravu Pražmy neboli Dorády, dnes tak moderně a všude pojmenovávané, který je velmi nápaditý a prověřený až na jeden háček!
Dovolila jsem si v tomto receptu změnit (nahradit) jednu ingredienci a to hlavně protože jsem ji neměla, nemám a vůbec netuším, kde jí sehnat. Místo řapíkatého celeru se přidávají 4 sušené stonky fenyklu, na fotografii vypadají jako sušená sláma, nebo citrónová tráva. Předpokládám, že si budu muset vypěstovat vlastní fenykl, abych si mohla tuhle slámu nasušit..)) No pokud někdo máte zkušenost, nebo jste třeba žily v Provence, nebo víte, kde se dá koupit, nebo jak se pěstuje fenykl v Čechách, sem s tím a podělte se o své zkušenosti prosím.
Jinak já se stále držím volnomyšlenkářství v kuchyni ), jen pokud Vám tu uvádím autora receptu, měla bych také zmínit, že recept zní v originále takto.
Ingredience
-
4 lžíce panenského olivového oleje
-
2 nakrájené velké šalotky
-
2 větší rajčata, nakrájená na plátky
-
6 stroužků česneku, nakrájených na plátky
-
6 snítek petrželky s hladkými listy, nakrájených
-
1 řapík celeru, nakrájený na klínky (4 sušené stonky fenyklu asi 10 cm dlouhé)
-
2 bobkové listy
-
1 bio citrón, nakrájený na kolečka
-
12 zrnek černého pepře
-
2 pražmy ( přibližně 800 g )
-
250 ml suchého bílého vína
-
250 ml vody
-
mořská sůl
-
čerstvě mletý pepř
-
45 g másla
-
450 g brambor, oškrabaných a nakrájených