Pečená dýně s bylinkami
2. října 2012
Dlouhou dobu mi tato úplně jednoduchá a skvělá úprava dýně unikala, tak ji pro Vás zařazuji do základních receptů, pro případ, že jste na tom podobně jako jsem byla já.
Je to tak jednoduché, zdravé a děti to milují (jen v tomto případě víc šetřím s pepřem..).
Doporučuji také jako podzimní teplý předkrm s kouskem čerstvého chleba nebo bagety zakápnutý kvalitním olejem nebo servírovaný s máslem.
10 minut
-
0
porce
Ingredience
-
Dýně muškátová, máslová, hokajdo, … (libovolné množství)
-
mořská sůl
-
čerstvě mletý pepř
-
extra panenský olivový olej
Postup
1.
Předehřejte troubu na 180°C.
2.
Dýni si očistěte od pecek, oloupejte kůru a nakrájejte na Vám sympatické tvary a velikosti. (Doporučuji silné 1 cm až 2,5 cm max.) Z máslové dýně dělám většinou hranolky, z kulatých dýní měsíčky…
3.
Plech vymažte olejem a každý kousek dýně potřete také tenkou vrstvou. Posolte, opepřete a dejte péct na plechu umístěném ve středu trouby.
Dýně co vidíte na obrázku jsem pekla 30 minut, menší kousky postačí 20-25 minut do zlata. Výsledem by měl být podobný hranolkům, kraje zlaté a křupavé, uvnitř měkké a stále šťavnaté.
Dýně co vidíte na obrázku jsem pekla 30 minut, menší kousky postačí 20-25 minut do zlata. Výsledem by měl být podobný hranolkům, kraje zlaté a křupavé, uvnitř měkké a stále šťavnaté.
4.
Servírujte teplé posypané čerstvými bylinkami. Tentokrát to bylo oregano, také moc doporučuji čerstvý koriandr nebo tymián.