instagram @kitchenettehome

Domácí ořechové müsli

Domácí ořechové müsli

V poslední době všude čtu o důležitosti ořechu v našem jídelníčku. Většina z Vás to pravděpodobně čte nebo ví také, ale přeci jen pokud Vás to zajímá, ve zkratce je to hlavně proto, že jsou to bílkoviny nejvyšší kvality, obsahují nenasycené mastné kyseliny a esenciální aminokyseliny ve správném množství a poměru. Dále mnoho vitamínů, minerálů, vápníku… Pro vegetariány, nebo lidi co nechtějí jíst maso každý den, ke kterým patřím, jsou ideální. Každý druh má samozřejmě jiné složení a účinky, například mandle se doporučují na uklidnění nervů, protože obsahují hodně hořčíku, také zlepšují kvalitu vlasů, kůže, nehtů. A tak dále, a tak dále… Podstatné je, že musejí být čerstvé, protože po vylouskání a nakrájení rychle ztrácejí tyto cenné minerály,… a žluknou. Takže mandličky na plátečky, a vlašské mleté ze supermarketu nejsou ideální.
Další známý důležitý fakt je, že na ně můžete mít alergii, takže při zařazování do dětského jídelníčku je třeba postupovat opatrně.
Protože velmi často snídáme müsli a také velmi často v kupovaných cereáliích cítím žluklé kousky, nemám k nim příliš důvěru. Také na obalech uvádějí slazeno například akátovým medem (nebo jiný zdravý sacharid), ale v obsahu se dočtete, že je tam obyčejný cukr a akátového medu 1,5 %, a mnoho dalších husarských kousků, takže si vyrábíme s Grétou vlastní. Můžete zvolit zdravé tuky (z řepky, lněný, dýňový …), čerstvá semínka a ořechy jaké máte rádi (můžete použít chia semínka, nebo mandle, pistácie, vlašské ořechy, makadamové, para, moje oblíbené pekanové, …), zdravé sacharidy (jako agáve sirup, med, javorový sirup, melasu …). Když vyndám hotové müsli z trouby, přimíchám například sušené klíčky nebo včelí pyl, takto se pečením neznehodnotí ale spojí se s vločkami dokud jsou ještě teplé. No zkrátka fantazii se meze nekladou.)

15 minut - 0 porce
Domácí ořechové müsli

Ingredience

  • SUCHÉ INGREDIENCE

  • 500g ovesných vloček (s klíčky)

  • 250 g ořechů a semínek, konkrétně jsem použila:

  • 100 g nasekaných mandlí, 50 g nasekaných pekanových ořechů, 30 g dýňových semínek, 40 g slunečnicových semínek, 30 g kokosových lupínků

  • NA MARINÁDU:

  • špetka soli

  • lžíce vanilkového extraktu

  • lžička mleté skořice

  • 130 g javorového sirupu

  • 130 g medu

  • 120 g tuku (kombinuji máslo s řepkovým, lněným nebo např. olivovým olejem)

Domácí ořechové müsli

Postup

1.

Předehřejte si troubu na 165°C a vyložte si dva velké plechy pečícím papírem. Ve velké míse smíchejte suché ingredience. Ořechy nasekané jak to máte rádi nebo na jemné plátky.

2.

Všechny ingredience na marinádu si dejte do menšího hrnce a zahřejte. Nemusí přímo vařit, jde jen o to propojit všechny složky dohromady, rozpustit máslo a vytvořit krém, který udělá vločky křupavé, sladké, aromatické a velmi chutné.

3.

Marinádu přidejte k suché směsi, promíchejte, rozdělte na dva plechy a rovnoměrně rozprostřete. Není třeba vločky jakkoli umačkávat, nechte je hezky načechrané, budou tak propečenější a tedy křupavější.

4.

Pečte do zlata přibližně 20-25 minut, v půlce pečení je lehce promíchejte. Nelekejte se, že jsou už zlaté a stále jakoby měkké a sypké. Po vychladnutí se stanou křupavými a poslepují se ve velké kusy, které už si nalámete tak jak je máte rádi.

 

Domácí ořechové müsli
Newsletter