Pilaf ze slávek a šafránu
16. října 2012
Jak jsem tak brouzdala kuchařkou již vícekrát zmiňovanou Cooking School Provence, naposledy v receptu na jehněčí, narazila jsem na mnoho a mnoho toho co Vám ještě předat…
Na farmářských trzích jsem koupila jumbo slávky od osvědčeného dodavatele, kterého jsem už také vícekrát zmiňovala ( www.cerstveryby.cz ) a tak když jsem zahlédla tento pilaf ( což je něco jako rizoto nebo paella ale ze Středního východu ), moc jsem neváhala ho vyzkoušet …
Šafrán občas používám, ale nikdy jsem nedocílila takto silného aroma a zbarvení jako v tomto receptu, kdy ze šafránu nejprve uděláte máslo, které až později přidáte do rýže.
Pravděpodobně Vám zbyde trochu vývaru z vína a slávek, který si uchovejte v mrazáku na později, je výborným dochucovadlem!
Ingredience
-
NA PILAF:
-
2 kg slávek
-
500 ml suchého bílého vína
-
500 ml vroucí vody
-
3 lžíce panenského olivového oleje
-
2 velké nebo 6 malých šalotek, nakrájených nadrobno
-
3 stroužky česneku, krájené na plátky
-
6 snítek petrželky s hladkými listy, krájených nadrobno,
-
300 g dlouhozrnné rýže, použila jsem jasmínovou
-
mořská sůl
-
čerstvě mletý pepř
-
nadrobno strouhaná kůra z jednoho malého bio citrónu
-
NA ŠAFRÁNOVÉ MÁSLO:
-
2 špetky šafránu
-
3 lžíce horké vody
-
50 g změklého másla