MENU

Ovesné-quinoa müsli tyčinky

Ovesné-quinoa müsli tyčinky

Moc si užívám recepty na domácí granolu nebo müsli kolečka nejen proto, že je mám sama ráda, ale také mě moc těší pocit, že mám pro děti, potažmo i rodinu a kamarády, nějaký rychlý snack, který je zdravý a přesně vím, co obsahuje. I v Kuchařce Kitchenette - Rok v kuchyni můžete najít podobné recepty na müsli.)

​Když jsem se pustila do práce a hraní si se sušičkou potravin, snažila jsem se vyvíjet recepty ještě zdravější, aby se teplotou určité citlivé ingredience neznehodnotily. Takže tady je recept na měkké müsli tyčinky. Používám na slazení pouze med jako "zdravý" sacharid. Sušené ovoce, v tomto případě brusinky, vybírejte opatrně. Mnohdy jsou všemožně nešetrně chemicky ošetřeny a doslazeny. Já tu sázím na prodejny se zdravou výživou nebo DM. Možná bude pro někoho z Vás problém sehnat pufovanou quinou. Je ke koupi v DM. Pokud se Vám ji nepodaří sehnat, můžete nahradit nějakou jinou pufovanou ingrediencí. Prodává se takto upravená rýže, amarant a všemožné další druhy obilovin jak lepkových, tak i bezlepkových a opět v prodejnách zdravé výživy. Quinoa z těchto tyčinek dělá super proteinové, ale odlehčené snacky plné vitamínů.

15 minut
Ovesné-quinoa müsli tyčinky

Ingredience

  • 150 g jemných ovesných vloček

  • 125 g pufované quinoi

  • 180 g sušených brusinek

  • Koupit
  • špetka soli

  • 1 lžička vanilky

    Koupit
  • 400 g medu

  • 100g vody

  • 3 lžíce arganového oleje (nebo jiného kvalitního rostlinného oleje)

  • 1 plátek želatiny

    Koupit
Ovesné-quinoa müsli tyčinky

Postup

1.

Ve velké míse smíchejte pufovanou quinou, ovesné vločky, brusinky a chia semínka. Plátek želatiny dejte nabobtnat do mističky s vodou. Mezitím dejte do středního hrnce a smíchejte všechny ostatní ingredience (špetku soli, vanilku, med, vodu a olej). Pomalu obsah hrnce zahřejte, stačí trochu, přibližně na 40°C. Je to proto, aby se ingredience dobře propojily, ale zároveň nechceme ztratit všechny cenné látky a enzymy z medu. Nabobtnanou želatinu vyždímejte a dejte k vlažné směsi do hrnce, kde se nám želatina krásně rozpustí.

2.

Teď smíchejte suchou vločkovou směs s medovou a dobře promíchejte. Posledním krokem je formování plátu, ze kterého po usušení budete krájet požadované tvary müsli tyčinek. Skvěle se na to hodí různé krabičky na uskladnění potravin nebo malý plech. Zvolte takovou velikost, aby se Vám výsledný plát vešel do sušičky. Jakmile budete mít menší plech, vyložte jej pečícím papírem a nasypejte do něj müsli směs. Tu je potřeba pořádně utemovat. To je hlavním klíčem úspěchu! Skvěle se na to hodí kuchyňské karty, které Vám pomohou vytvořit rovný a hladký povrch. A také mokré ruce, které zabrání lepení se. Opravdu se nebojte pořádně zatlačit na celou plochu. 

3.

Takto připravený plát můžete dát na 2 hodiny do lednice, bude se Vám s ním lépe manipulovat, protože směs ztuhne a nebo jej rovnou přemístěte i s pečícím papírem do sušičky. Sušte celé pláty na 41°C přibližně 10 hodin. Pak pláty pokrájejte na požadované tvary a dosušte již jednotlivě bez pečícího papíru podle potřeby, přibližně další 2 hodiny.

Pokud se rozhodnete tyčinky připravovat v troubě, zvolte nejnižší teplotu, což je 50°C. Ideálně byste měli troubu větrat, aby vysoká teplota neznehodnotila cenné látky.) Ale jsou i pečené müsli tyčinky, takže žádný stres. Já se jen snažila vymyslet recept, kde se zachází maximálně šetrně s ingrediencemi a vytěží se z nutričního hlediska maximálně dokonalý výsledek.) Navíc pro malé děti jsou pečené müsli příliš tvrdé.)

Ovesné-quinoa müsli tyčinky
Ovesné-quinoa müsli tyčinky
Ovesné-quinoa müsli tyčinky
Ovesné-quinoa müsli tyčinky
Ovesné-quinoa müsli tyčinky
Ovesné-quinoa müsli tyčinky
Ovesné-quinoa müsli tyčinky

diskuze

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Kačerov 27. září 2018 19:4
Dobrý den můžu se zeptat kde kupujete pufovanou quineu ?Já jsem ji schanela úplně všude a nikde ji nemají.
Markéta Kitchenette 5. listopadu 2018 18:30
Já ji vždy seženu v DM a pak v ocbhodech se zdravou výživou občas potkám také. :-)
Ajuna 23. července 2017 22:36
Dobrý den. Děkuji za báječný recept. Vždy jsem přemýšlela, zda se takovéto "nepečené" tyčinky dají udělat a nikdy mě nenpadlo jak - respektive za pomocí jakých surovin. Ráda bych se zeptala, zda nemáte tip jak nahradit část sladidla? Přemýšlela jsem, jestli by hmota nešla spojit například ovovnou přesnídávkou - např. pýré z jablek v kombinaci s tou želatinou? :) Děkuji, Alena V.
Markéta Kitchenette 13. září 2017 12:41
Děkuji. Já nad tím také stále přemýšlím a přesnídávky či jiná ovocná pyré se djaí použít, ale nelepí tolik. Každopádně to vyzkoušejte, nebo alespoň pul na pul pro začátek.) At se daří. :-)
Tereza Zajíčková-Daňková 3. dubna 2017 1:21
Dobrý večer, vté troubě se taky pečou-suší těch 10h??a kdybych tam přidala i nějaké další sušené ovoce, nebyla by směs moc hustá? spojilo by se mi to? moc děkuji, máte úžasný blog. tereza
movoniso 16. prosince 2015 17:35
Markéto, objevila jsem vaše stránky nedávno a musím říct - je to krása to vaše vaření :) právě peču müsli tyčky, všechno šlo hladce, použila jsem med a malá slečna už mi tady mlsá těsto :) voní celá kuchyň. díky za recept a krásné vánoce ;)
Tereza T. 7. listopadu 2015 10:25
Nádhera, musím vyzkoušet, i když bych raději taky použila agar. Dají se tyčinky udělat do zásoby? Jak dlouho přibližně vydrží (pokud se dřív nesní :)))?
Markéta Kitchenette 10. listopadu 2015 14:2
Určitě můžete použít agar.) A vydrží jako jiné musli tyčinky, pokud je skladujete v suchu v uzavřené nádobě.) U nás se většinou snedí do pár dní.)
aura 22. října 2015 8:47
Dobrý den, dnes jsem objevila váš blog a je úžasný. K tomuto receptu se chci zeptat, jestli můžu místo želatiny použit agar a jestli byste nevěděla kolik. Různé müsli tyčinky peču dětem často a tyhle sušené vypadají pravdu lákavě. Mám tedy jen obyčejnou sušičku, kde se teplota nastavit nedá, ale rozhodla jsem se to zkusit :). Půjde to naporcovat před sušením? Děkuji
Markéta Kitchenette 10. listopadu 2015 14:38
Ano, naporcovat to před sušením půjde, doporučuji dobře utemovat avychladit, pak se vám to bude dařit dobře.) A s agarem jsem to nezkoušela, ale asi bych zkusila vygooglit kolik želatiny nahradí agar...) Osobní zkušenost nemám i když jej také používám.)
matapu 14. července 2015 17:19
Tyčinky vypadají lákavě. Já si snad půjdu koupit sušičku:-) . Pro děti ideální. Ty z obchodu nekupuji, tak děkuji za návod, jak si udělat tyčinky domácí. Přeji krásné léto a hodně inspirace pro další recepty!
Markéta Kitchenette 15. července 2015 0:12
Děkuji. Moc děkuji za milý komentář. Mám to podobně a těší mě, vyrábět tyčinky vlastní.) Sušičku je super i na takové ty ovocné "kůže". Rozmixujete ovoce na pyré a usušíte. Vznikne Vám taková pružná tenká placka, ze které udělýte roličky, nebo cokoli a je to taky super snack na cesty a nebo způsob, jak si udělat zdravé zásoby ze zahrady na zimu.)
Newsletter