instagram @kitchenettehome

Naše cesta Obytňákem

Naše cesta Obytňákem

Když jsme poprvé vyráželi obytňákem na dovolenou, byla to určitě úplně jiná dovolená, než když vyrážíme teď a je to hlavně proto, že jsme nasbírali pro nás cenné nebo spíš praktické informace a zkušenosti, které nám dovolenou dělají ještě příjemnější.
A vzhledem k tomu, že obytňáky i karavany jsou teď zase trendem a taky si hodně z vás napsalo, rozhodla jsem se sepsat těch našich pár tipů, jak se na takovou cestu připravit.
Budu moc ráda, když sem klidně do komentářů napíšete vaše zkušenosti a rady na cesty. Hlavně různé Appky a jiné praktické věci které se můžou hodit ostatním.



NEŽ VYRAZÍTE
První tip, který mi připadá zásadní je, zařídit si přihrádky už doma před domem, než vyrazíte.
Tedy oblečení a další nezbytnosti nanosím pouze ve velkých pevných taškách (ala Ikea) a už před cestou rozdělím do skříněk. Tedy sebou netaháte další zbytečná zavazadla. Rozdělím oblečení, dám ručníky do koupelny, případně nějaký čistící prostředek. To samé kuchyně. Potraviny rozdělím do přihrádek. Udělám si systém. Protože v naší kuchyni je trouba a celkem prostorná lednice, už tam není tolik místa na potraviny. Ale hned vedle lednice jsou velká dvířka do garáže a tak hned za dvířky mám v garáži velkou bedýnku, kde mám trvanlivé potraviny. Je to tedy hned po ruce a neomezuje vás prostor. Do garáže dávám také pytel na špinavé prádlo.
Před tím než vyrazíme také povleču postele a tak máte v autě hezky uklizeno, vše na svých místech.
Tento krok vám auto zabydlí už od momentu nastoupení posádky a víte pak kam sáhnout pro co, třeba i cestou.
 





Každé auto nebo karavan je jinak vybavený a je třeba se tomu přizpůsobit. Náš Obytňák je myslím moc hezky vybavený. Snažila jsem se ho vybavit tak, aby tam nebylo moc věcí (nechcete umývat hordy nádobí), ale ty praktické a potřebné, aby vás nic neomezovalo.
Nemáme rádi plastové nádobí a tak jsme zařídili auto dřevěnými teakovými talíři. Jen skleničky a hrnečky jsme ponechali skleněné/porcelánové, protože si to jinak neumíme představit.

V autě máme set ostrých kuchyňských nožů plus nůž na pečivo, kvalitní škrabku na zeleninu, pres na česnek, otvírák na konzervy, brousek, kuchařskou pinzetu, kvalitní nádobí na vaření, prkna na krájení. Když jsme si ovšem obytňák pronajímali, většinou jsem si z domova musela vzít právě výše zmíněné vlastní, protože kvalita byla samozřejmě strašná a nebo tam vůbec takové věci nebyly. A znáte to, je to největší trápení v kuchyni, když nemáte čím pořádně krájet, oškrábat, atd. Tedy si pečlivě zkontrolujte co ve vaší kuchyni je a případně si jí dovybavte.

V garáži u nás najdete kromě základu, jako jsou židle, křesla a stůl i nějaký ten špagát navíc, sekerku, koště, smetáček a lopatku, různé redukce na elektřinu, konev na vodu, hadici, prodlužovačku, kempingový koberec. To je jinak hodně praktická věc, abyste si nenosili stále špínu dovnitř. Tedy pokud takový koberec není součástí pronajatého obytňáku, doporučuji si nějaký podobný kus koberce sebou vzít.




Z vybavení mě ještě napadá v létě celkem důležitá klimatizace. Pokud budete kempovat na nějakém slunném a teplém místě, asi si dokážete představit, jaké může být uvnitř horko.  A spát v noci se všemi otevřenými okny i dveřmi nemusí být vůbec bezpečné. Navíc klimatizovaný obytňák nám umožnil nechat občas Marvel (našeho 5. měsíčního psa) uvnitř, když jsme šli třeba k bazénu nebo byla unavená a chtěla odpočívat.

Pak mě ještě napadá, že mít sebou 1-3 plastové stohovatelné bedýnky není vůbec od věci. Můžete je mít v garáži na organizaci věci. Například jednu vždy dáváme pod auto na úrovni schůdků a odkládáme do ni všechny boty. Pak máme další v garáži třeba na věci k moři, nebo podle situace (rybářské potřeby, na tříděný odpad jako skleněné láhve a plast - v některých zemích se třídí opravdu razantně a pak se celkem hodí mít na to prostor v garáži).

Myslím, že cílem je prožít pohodlnou dovolenou a život si nekomplikovat, tak je dobré se držet hesla méně je více a tak pak netrávíte zbytečně moc času vybalováním a balením. Můžete během chvilky zvednou kotvy a vyrazit opět na cestu, pokud kolem obytňáku nemáte postavený park.

Před cestou je dobré mít vyprázdněné všechny odpadní nádrže a nádrž s čistou vodou mít částečně plnou. Nemusí být úplně kvůli váze, ale voda se cestou hodí a nevíte, kdy ji bude možné načerpat.




S technických věcí před cestou tu mám ještě jeden poznatek
.
Je to věc, na kterou mě pár známých ze zkušenosti upozorňovalo. Náš obytňák, tak jako většina těch, co se pronajímají jsou do 7 m délky a 3,5 tuny váhy, tedy je může řídit každý s řidičským průkazem B. Ale dejte si pozor na přetížení, netahejte zbytečně těžké věci. Může se pak hravě stát, že auto bude vážit více než 3,5 t. V některých zemích auta převažují a kromě toho, že dostanete pokutu za nadváhu oproti technickému průkazu, můžete mít také problém v pokračování v cestě, pokud nemáte řidičský průkaz C. Nám se taková věc nikdy nestala, ale měli byste vědět, že je to možné hrozící riziko v případě, že naložíte auto extrémní váhou.

A když už jsem u těch technických parametrů, pokud nejste zvyklí jezdit s velkou dodávkou, zaměřte svou pozornost na výšku auta. Před cestou si zjistěte, jak je váš obytňák vysoký, ten náš má 3,2 m výšku a tak musíte dávat pozor, abyste se do menších tunelů vešli a pak také v kempu někde neodřeli o nečekané nástrahy.

Poslední téma je asi Bezpečnost.
Naštěstí jsme neměli nikdy špatnou zkušenost, ale krádeže jsou bohužel běžné více či méně po celé Evropě. Proto je dobré s sebou nemít příliš cenností. 
Bohužel oba s Jozefem musíme mít počítače při sobě a ráda si samozřejmě vezmu i foťák, protože je to pro mě součást radosti z cestování, mít možnost fotit. Do našeho obytňáku jsme si nechali namontovat z těchto důvodů trezor. Vejdou se do něj kromě dokladů a dalších drobností právě i počítače a foťák a tak máme určitě mnohem klidnější pocit. Pak také navíc bezpečnostní zámky.





Ještě bych málem zapoměla upozornit na fakt, který vám pravděpodobně došel, že poku jste na cestách obytňákem, nemáte sebou dopravní prostředek, který přepraví větší náklad (v momentě, kdy jste zabydlení v kempu a nechcete odparkovávat), jako nákup, více věcí na pláž, psa, malé děti, atd. Je tedy dobré mít sebou kola a třeba i dětský přívěs, který poslouží na přepravu jakéhokoli nákladu. Předchozí roky jsme měli thule cheriot, kde cestoval Isák jako miminko a pak také sloužil právě na nákupy a vození ručníků i dalších serepetiček na pláž. Letos jsem si právě kvůli našim cestám pořídila cargo elektrokolo, které převeze oba kluky, má ještě velké kapsy na věci a před řidítky jsem vozila v košíku naší Marvel. Do předního i zadního rámu pasuje standardní velká a malá bedýnka tak místo dětí a psa můžete naložit leccos. Trochu mi evokovalo naše cesty po Ásii, kde jakýkoli dopravní prostředek o dvou kolech převáží hordu nákladu tak, že řidič ani není vidět. O mém kole jsem psala víc i na instagramu, takovou mojí malou recenzi, tak pokud by vás to zajímalo, přidávám odkaz.




CESTA
Vzhledem k tomu, že jsme celkem vytížení, tak většinou moc neplánujeme předem, ale až v den cesty.
Ale upřímně do některých destinací v sezóně se vyplatí trošku plánování a rezervace. Konkrétně Rakousko prý. Rezervace ovšem není nic pro nás, protože máme rádi svobodu a možnost volby na poslední chvíli.
Doporučovat nějaká místa je vždy dost ošemetné, protože každý hledáme něco jiného a tak ne vždy se doporučení setkají s úspěchem.
My jsme letos chtěli udělat změnu a vyrazit na západní pobřeží Francie. Hledala jsem různé informace a ptala se známých, co tam jezdí a protože nás celkem hodně lidí odrazovalo od této cesty kvůli bezpečnosti, špatnému servisu v kempech (znáte Francouze...), nakonec jsme opět vyrazili do Toskánska, které milujeme. Skvělé kafe na každé benzince, skvělé jídlo na každém rohu. Milá a přátelská povaha Italů, ...
Pro nás je aktuální a důležité najít kemp u vody (jezera nebo moře), kemp, který je dogs friendly, oblast je na rovince a nabízí velký prostor na bezpečnou jízdu na kolech pro malé děti, které se ještě učí.
Na vyhledávání požívám různé weby a Appky a po chvilce googlení jsem zjistila, že zkrátka hledáme to, co jsme už kdysi (před 9lety) našli.



Milujeme kemp Gorette, který je vedle městečka Marina di Cecina. Kem je rozlehlý, odstíněný piniovými borovicemi, které krásně voní i chladí. Je částečně zastavěný starousedlíky, kteří tam mají trvale velké karavany/chaty a možná i díky nim je tam skvělá atmosféra. Mají tam s sebou i další domácí mazlíčky kromě psů. Sem tam na vás z okna vykoukne kočka a nebo na bidýlku sedící papoušek volající Ciao. 
V kempu je i několik bazénu (nutné mít koukapí čepici, ale dá se tam koupit), velké dětské hřiště a velmi dobře zásobený obchod s potravinami, další obchod s technickými a koupacími záležitostmi "Bazar", půjčovna kol, bistro na ranní "kapůčo" jak Italové říkají a croissanty. Ale to pro nás zásadní, kvůli čemu tam jezdíme, je nádherný a rozlehlý piniový les, který dělí pláž od kempu. Les je protkaný stezkama, po kterých se dá krásně jezdit na kolech a běhat. Všude jsou lavičky, občas kohoutek s pitnou vodou a jednou za čas vstupní vchod na pláž. Les chladí  a poskytuje prostor pro nekonečné procházky se psem nebo projížďky na kolech navíc nádherně voní. Pláže se tam střídají od písečných po oblázkové a HLAVNĚ! je tam pláž i psí! Koukněte na fotky a hned pochopíte tu atmosféru. Samozřejmě pejskaři jsou tolerantnější a pokud váš mladý pes někomu skočí na ručník, lidi se tomu většinou jen zasmějou.
Pak je také na dojezd na kole Marína a město Marína di Cecina, kam si taky rádi zajedeme. Najdete tam potápěčskou základnu, půjčovnu lodiček, a celou riviéru už poněkud plnou slunečníku, ale také zmrzlináren, restaurací, dětských hřišť a různých obchůdků.
Vypadá to, že mě v kempu Gorette snad zaplatili, ale opravdu to tam upřímě máme rádi, protože nám perfektně vyhovuje. Ale jak jsem psala, každý hledá trochu něco jiného. Krásných míst je v Evropě ještě dost a když se budete chtít podělit, určitě napište do komentářů. Trochu jsem ale předběhla...






Tedy zpět k plánování. Neradi řídíme v noci a tak přes den s dětmi nenacestujeme 10 hodin a tak plánujeme vždy nějakou destinaci cestou tak, abychom netrávili celý dne v autě a našli pěkné místo u jezera někde v okolí Lago di Gardy. Gardu miluju i z nostalgie. Jezdili jsme tam s rodiči jako malí, protože celá rodina (wind)surfovala. Ale teď je to tam na nás až moc busy. Kempy k prasknutí. Milióny zákazů a příkazů, nemáte kde pustit psa na volno, atd.. A tak jsme za poslední roky našli krásná jezera v okolí. Lago di Caldonazo, Lago di Caldaro, Lago di Molvena, Lago di Ledro, Lago di Tenno. Vždy si cestou najdu kemp odpovídající naším požadavků a cvičně tam zavolám, jestli mají volné místo.
Po Itálii skvěle funguje na vyhledávání kempů tento web CAMPING.IT.

Mám pocit, že jsem vyčerpala všechno, co jsem s vámi chtěla sdílet, ale klidně se ptejte a nebo, pokud mě ještě něco napadne, doplním. 

Řídíme se na našich cestách a tak se to snažíme i předávat dětem, že samotná cesta je cílem. Nespěcháme a zastavujeme třeba i 100x. Tak žádný stres a snažte se užívat si každou minutu cesty.

Přeju vám překrásné léto a mnoho krásných, bezstarostných, dobrodružných dní cestování plných také ale i odpočinku a nezapomenutelného času s vašimi blízkými.

S láskou Markéta
 




Naše cesta Obytňákem
Newsletter