instagram @kitchenettehome

Křehké mandlové tyčinky

Křehké mandlové tyčinky

Dneska jsem si uvědomila, že Štědrý den je už za dveřmi a já tu mám ještě spoustu svátečních receptů, které jsem nestihla zveřejnit. Nejdříve to byl charitativní bazar #dobrozgaraze, pak hned Festival mini, no a dnes se moje pozornost definitivně přesouvá k blogu a všem těm receptům pro vás. Tak v následujících dnech, snad k vaší radosti, můžete zaznamenat vyšší koncentraci nových...
Tenhle recept je naším rodinným dědictvím a jsem ráda, že konečně zbyl čas a nastala příležitost jej pro vás připravit. Babička Jiřinka by měla jistě radost a já doufám, že jsem je vystihla ve své plné kráse.

Jako dítě jsem měla jiné vánoční favority, ale s časem tyhle tyčinky vystoupaly na mém osobním žebříčku až do top 5 a tak vám je s klidným svědomím mohu doporučit. Patří k tomu méně sladkému cukroví. Najdete je také ve vánočním Gustu spolu s dalšíma dvěma recepty.
Z tohoto množství připravíte dva plechy tyčinek. Na kusy to raději neuvádím, protože každý krájení pojme podle svého.

50 minut
Křehké mandlové tyčinky

Ingredience

Na těsto

  • 160 g hladké mouky

  • 140 g másla (vychlazené)

  • 1 žloutek

  • 1 lžíce ledové vody

  • 1 lžíce octa

Na sníh

  • 1 bílek

  • 70 g cukru

  • špetka soli

Na ozdobu

  • 80 g mandlových plátků či nasekaných mandlí

Křehké mandlové tyčinky

Postup

1.

Všechny ingredience na těsto kromě vody a octa dejte do mísy a pomocí nože nebo kráječe na těsto máslo ve zbylých ingrediencích pokrájejte na velikosti hrášku. Jde o to, aby se máslo příliš nezahřálo a vytvořilo malé hrudky, které podobně jako vrstvy másla v těstě na croissanty vytvoří po vyválení, vrstvičky a zajistí křehkost a křupavost těsta. Přidejte ledovou vodu i ocet a těsto spojte v kompaktní kouli, moc jej nepřepracovávejte, zabalte do fólie a dejte do lednice odpočinout alespoň na 2 hodiny.

2.

Předehřejte troubu na 150° C program horký vzduch. Bílek spolu s cukrem a špetkou soli šlehejte ve vodní lázni  (nad horkou párou) dokud nezačne houstnout.

3.

Nyní vychlazené těsto rozdělte na dva díly. První díl vyválejte na pomoučeném vále nebo pomoučeném pečícím papíře na plát tenký přibližně 3 mm. Potřete jej rovnoměrně polovičním množstvím sněhu a pomocí rádýlka nebo nože nakrájejte těsto na požadované tyčinky. Hodně při práci pomůže, když si po každém řezu nůž či rádýlko namočíte.

4.

Jednotlivé tyčinky opatrně přeneste na plech jednu vedle druhé s mírnými rozestupy a ozdobte plátky mandlí.
Pečte do růžova, přibližně 15-18 minut.

Křehké mandlové tyčinky
Newsletter