instagram @kitchenettehome

Makové lívanečky nebo vafle

Makové lívanečky nebo vafle

U nás doma se vafle či lívanečky k snídani těší velké oblibě, a proto se je snažím všelijak vylepšovat, aby byly co nejzdravější. Tak se stalo, že se ke mně do kuchyně vloudil mák a tím i maková verze našich milovaných lívanečků. Jedním z hlavních důvodů, které mě přiměly použít mák, byla jeho nutriční hodnota. Mák totiž obsahuje velké množství vitamínů a hlavně vápníku, u něhož jsem tak nějak intuitivně cítila, že ho potřebujeme doplnit. V neposlední řadě je mák jak chuťově, tak esteticky zajímavý.

Dále bych Vám ráda vysvětlila, proč jsem u tohoto receptu vytvořila bezlepkovou i veganskou variantu. V poslední době, více než kdy jindy, dostávám mnoho dotazů, jak vařit bez lepku, bez laktózy, bez vajec,… Mnoho lidí má čím dál více dietetických omezení. Navíc jsem před pár dny dostala zprávu od mé dobré kamarádky Petry, že jejímu malému synovi bylo doporučeno po dobu několika dalších měsíců dodržovat všechna možná výživová omezení. Proto je tento recept věnovaný Štěpánkovii, který nyní nemůže lepek, vejce, mléčné výrobky,… Snad mu budou chutnat. :)
A k receptu bych už jen doplnila, že mák je ideální skladovat celý, nejlépe v lednici a namlít si jen potřebné množství, protože po narušení se rychle vytrácejí všechny cenné látky. K namletí skvěle poslouží jakýkoli blender.
Ve veganské verzi je rostlinné mléko, tedy si můžete vybrat, jaké použijete, zda mandlové, ovesné, sójové, konopné, rýžové,… Recept na domácí mandlové najdete tu.)
Také v této veganské verzi naleznete citrónovou šťávu, která příjemně okyselí těsto, je pak trošku více podobné kynutému, ale tato ingredience je volitelná a nepovinná. V pohankové verzi je kefír, který kyselou "kynutou" chuť dodá.
Jo a málem bych zapomněla na novinku! Jestli je všechno správně, měla by se Vám cover fotka hýbat! Hýbe? A líbí se Vám to?  Jsou to takové moje první pokusy, tak prosím, buďte shovívaví, časem mi to jistě půjde lépe, chce to ještě hodně tréninku.) 

V úplném závěru bych ráda doplnila pár informací o máku. Budu se snažit i do budoucna obohacovat recepty o zajímavé informace. Jak už jsem zmínila, maková semena jsou významným zdrojem vápníku, který je v něm obsažen daleko více než například v mléčných výrobcích, a proto jsou velmi důležitá pro udržování zdraví našich kostí a zubů, kdy pomáhají předcházet zubnímu kazu a osteoporóze. Skvěle se proto hodí i pro malé děti či těhotné a kojící ženy. Mák má také blahodárný vliv na naši nervovou soustavu, napomáhá například ke zlepšení naší paměti. V neposlední řadě nesmím zapomenout na bohaté zastoupení vitamínů a minerálů, které jsou v máku obsaženy. Týká se to především draslíku, hořčíku, fosforu, železa a vitamínu E. Díky bohatému obsahu vitamínů a minerálů má zázračné účinky na kvalitu naší pleti, vlasů i nehtů. V podobě makového oleje je díky obsaženým omega-3 a omega-6 mastným kyselinám vhodný k prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Makový ojel má také uklidňující účinky a používá se v aromaterapii jako základní olej masáží například večer pro sklidnění dětí. Z máku lze rovněž vyrobit i mléko, které je zásadotvorné a působí tak proti překyselení organismu. 

 

10 minut - 4 porce
Makové lívanečky nebo vafle

Ingredience

Na bezlepkovou verzi

  • 250 g kefíru či podmáslí

  • 50 g vody

  • 1 vejce

  • 120 g mletého máku

  • 100 g pohankové mouky

  • 50 g bezlepkové mouky Jizerka nebo kukuřičného škrobu

  • 2-3 lžíce/35 g datlového či javorového sirupu, nebo například medu

  • 1 lžička prášku z vinného kamene

    Koupit
  • 1/2 lžičky sody na pečení

  • špetka soli

  • kůra z jednoho Bio citrónu

  • vanilka

    Koupit

Na veganskou bezlepkovou verzi

  • 250 g rostlinného mlék

  • 1 zralý banán

  • 120 g mletého máku

  • 100 g pohankové mouky

  • 80 g bezlepkové mouky Jizerka nebo kukuřičného škrobu

  • 1 lžička prášku z vinného kamene

    Koupit
  • 1/2 lžičky sody na pečení

  • špetka soli

  • kůra z jednoho Bio citrónu

  • šťáva z 1/2 citrónu

  • vanilka

    Koupit
Makové lívanečky nebo vafle

Postup

1. Bezlepkové těsto

Smíchejte pohankovou mouku, bezlepkovou směs či kukuřičný škrob, prášek do pečiva, sodu, sůl a vše promíchejte, ideálně i prosejte. Mouka se tak provzdušní a výsledek bude kypřejší. V druhé míse smíchejte kefír, vodu, vejce, sirup či med, vanilku, citrónovou kůru a mák. Nyní můžete obě směsi propojit, ale míchejte jen krátce, snažte se nepřepracovat těsto, struktuře to velmi prospěje.

2. Veganské bezlepkové těsto

Smíchejte pohankovou mouku, bezlepkovou směs či kukuřičný škrob, prášek do pečiva, sodu, sůl a vše promíchejte, ideálně i prosejte. Mouka se tak provzdušní a výsledek bude kypřejší. V druhé míse rozmačkejte banán, smíchejte jej s rostlinným mlékem, sirupem či medem, vanilkou, citrónovou kůrou, citrónovou šťávou a mákem. Tuto směs můžete i s výhodou připravit v blenderu, banán se Vám tak podaří pěkně hladce rozmixovat. Nyní můžete obě směsi propojit, ale míchejte jen krátce, snažte se nepřepracovat těsto, struktuře to velmi prospěje.

3.

Nyní už zbývá vafle či lívanečky usmažit. Zapněte vaflovač a rozehřejte jej na nejvyšší teplotu. Když jsou plotýnky nahřáté, lehce je vymažte tukem. Mně se nejlépe osvědčuje sprej na vymazávání pro jeho obsah kvalitních tuků, které se přepalují až při vysokých teplotách a také pro jeho praktičnost, ale můžete použít třeba i pírko a trochu kvalitního oleje, přepuštěného másla či sádla.) Nebo si vezměte k ruce lívanečník či pánev a tradičním způsobem připravte lívanečky.
Servírování už je na Vás a na Všich dietetických potřebách. Tyto byly s višněmi, šlehačkou a čokoládovou polevou.

Makové lívanečky nebo vafle
Makové lívanečky nebo vafle
Makové lívanečky nebo vafle
Makové lívanečky nebo vafle
Makové lívanečky nebo vafle
Makové lívanečky nebo vafle
Makové lívanečky nebo vafle
Makové lívanečky nebo vafle
Newsletter