instagram @kitchenettehome

Mandlové mléko

Mandlové mléko

Mnoho lidí na rostlinná mléka přechází z různých důvodů. Alergie na laktózu, veganství, vitariánství, ale i například překyselení organizmu, které považuji v dlouhodobém hledisku za jednu z největších hrozeb. Pokud jste se o toto téma zajímali, tak jste narazili na to, že dlouhodobě překyselené vnitřní acidobazické prostředí zapříčiňuje nárůst kvasinek a plísní, které mají za vinu například vznik rakovinových onemocnění a jiných závažných problémů. Toto je téma na celou knihu, ale chtěla jsem jen poukázat, že kromě toho, že mandlové mléko tělu dodá minerální látky jako hořčík, fosfor, vápník, draslík, ..., dokáže také neutralizovat naše vnitřní prostředí, řadí se proto mezi zásadotvorné potraviny spolu například s citrusy. V souvislosti s citrusy jste možná vícekrát slyšeli, že se ráno doporučuje vypít sklenici vlažné vody s citrónovou šťávou. Vyzkoušejte to, je to skvělý správný start do Vašeho dne. Před pár lety jsem také na blog dala článek o detoxikačních spa v Thajsku, kam s rodinou pravidelně jezdíme. Tyto místa se právě překyselením a jeho nápravou zabývají.
 

​Jistě si každý člověk uvažující selským rozumem poví, že jsme nic takového dříve nepotřebovali a taky jsme přežili. Ale je tu nutné zmínit, že s nárůstem užívání léků, antibiotik ničících naši rovnovážnou mikroflóru, která se umí postarat o vnitřní acidobazickou rovnováhu a silnou imunitu, je potřeba se na toto zaměřit a vědomě zapojit „zdravé“ potraviny a napomoci tak našemu organismu. 
Vyrobit mandlové mléko je velmi snadné, ale jak ho zapojit, když jej nechcete popíjet jen tak? Můžete jím nahradit mléko při přípravě různých pokrmů. Já jsem se ho naučila přidávat do ranních smoothie, které připravuji každé ráno.
2. 2. 2015 Dodatek k článku.
Protože mě kontaktovali dva pánové po zveřejnění tohoto receptu, že informace týkající se překyselení organismu a jeho negativních následků na lidské zdraví mohou být pouhou široce rozšířenou fámou, rozhodla jsem se přiložit k tomuto článku i zmínku o této možnosti. Je těžké v dnešní době najít pravdu. Tato tématika je velmi rozšířená. Bylo o ni napsáno mnoho knih a dokonce i kuchařek, přesto všechno je ale možné, nemusí být na pravdě založeny zrovna tak jako protichůdné názory. Každý ať si udělá svůj vlastní názor. Mně rozhodně nenáleží zatvrzele tvrdit, že jedno či druhé je pravda. Osobně jsem svůj život nevěnovala těmto výzkumům, a tak vycházím z dostupných materiálů, které mohou i nemusejí být pravdivé. Je dost možné, že za pár let se zjistí zase úplně nové poznatky a za pár desítek let budou popřeny.) Každopádně se shodneme na tom, že mandlové mléko je zdravé, a tak si tento recept můžete v klidu vyzkoušet a všechny přínosné látky z něj načerpat.)

10 minut
Mandlové mléko

Ingredience

  • 1 hrnek mandlí natural i se slupkou

  • 4 hrnky vody

  • (plátýnko, jemná gáza)

Mandlové mléko

Postup

1.

Ideálně den, alespoň však 4 hodiny předem mandle namočte do vody. Jde o to, aby nasákly a probudily v sobě život. Připravené mandle propláchněte a dejte spolu s 4 hrnky vody do mixéru typu blender. Vody může být více či méně, záleží jak chcete mít výsledné mléko intenzivní. Někdo přidává i na lehké přislazení například datlový či jiný sirup, ale já připravuji mléko čisté a později si ho můžete podle potřeby a účelu přisladit, popřípadě i okořenit vanilkou, skořicí či kardamonem. Mandle tedy s vodou rozmixujete (pokud máte program, použijte ten na smoothie). Výkonné blendery jako je vitamix, dokáží mandle rozmixovat tak jemně, že není třeba je pak už cedit přes plátýnko, ale přesto jej můžete i tak přefiltrovat, záleží na preferencích.

2.

Nyní mléko pomocí cedníku a do něj vloženého plátýnka přeceďte a dužinu vyždímejte. Nevyhazujte ji, mám pár tipů, co s ní. Nejsnazší je, použít ji při výrobě domácí granoly, přidat si ji do jogurtu s cereáliemi, dát do mrazáku a až budete připravovat drobenku na koláč, uplatníte ji tam. Také jsem ji využila na výrobu veganského korpusu na tartaletky, ten přidám brzy na blog.

3.

Hotové mléko uložte v uzavřené nádobě do lednice, vydrží Vám tam několik dní. Snažím se jej spotřebovat do 3 - 4 dnů.

Mandlové mléko
Mandlové mléko
Mandlové mléko
Newsletter