Flank steak salát
18. srpna 2014
Mým letním evergreenem jsou steak saláty. Je to totiž způsob jak si vychutnat lahodné steakové maso ve svěží, zdravé a lehké formě. Navíc miluju, když se sejdeme s přáteli či rodinou a strávíme příjemné odpoledne někde venku při grilování a dobrém vínu.
V receptu uvádím techniku sous vide, protože jsem si ji velmi zamilovala, jak častý návštěvníci tuší a i pokud zatím tuto vodní lázeň nevlastníte, měli byste se určitě dozvědět, že něco takového existuje a na co je to dobré. Protože čím dál častěji, toto tajemné slovo nacházím na jídelních lístcích dobrých restaurací. Sous vide znamení ve vakuu. Francouzi tento postup objevili již v 70.letech a do nedávna to byla záležitost luxusních restaurací. Maso připravené touto technikou dosahuje maximální křehkosti a šťavnatosti, proto si také můžete doslova užívat levnější kusy (myšleno cuty) masa, jako-by šlo o ty nejdražší. Chuť bylinek doslova akceleruje a prostoupí masem. Také zelenina si zachová maximum vitamínů, minerálů a chuti, protože úprava probíhá na nižších teplotách, než tradiční vaření.
Za pár dní, ku příležitosti mé vycházející kuchařky, spustím i Kitchenetteshop, kde si budete moci i tuto sous vide lázeň pořídit. Jupííí. Těším se na Vaše ohlasy.)
A mimochodem, tento recept vyšel také v Harper’s Bazaaru.
Ingredience
-
Ingredience na 4 porce:
-
1 kg flank steaku nebo-li hovězího pupku
-
římský salát
-
svazek rukoly
-
velká hrst cherry rajčat
-
2-3 velké cibule
-
1 cuketa
-
hrst zkaramelizovaných vlašských ořechů
-
olivový olej na smažení
-
čerstvě mletý pepř
-
mořskou sůl (skvělá na steaky je uzená sůl maldon)
-
Na marinádu:
-
100 ml olivového oleje
-
hrst nasekaných čerstvých bylinek, doporučuji oregano s tymiánem, libečkem a trochou rozmarýnu
-
(lžíce worchestru)
-
Na dresink:
-
3 lžíce olivového oleje
-
3 lžíce balsamikového octa
-
1/2 lžičky mořské soli
-
(1 lžíce worchestru)
Postup
Pro sous vide je flank steak ideální. Zavakuujte ho spolu s jednou lžící olivového oleje a bylinkami do vakuovacích sáčků a dejte do předehřáté vodní lázně na 24-36 hodin. Pokud máte rádi úpravu medium, nastavte teplotu na 60°C, pro medium-rare 55°C.
V případě, že budete postupovat tradiční metodou, maso naložte na minimálně na 6 hodin, nejlépe však 1-2 dny, do marinády. Tu si připravte smícháním všech ingrediencí na ni určených.
Ve velké pánvi si rozehřejte dostatečné množství olivového oleje a osmažte na něm velké kroužky cibule do zlata. Hotovou cibulku položte na talíř s ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk. Cuketu nakrájejte na kolečka, lehce ji osolte a z obou stran zprudka osmažte na pánvi s trochou olivového oleje. Pokud grilujete, nabízí se tedy i cukety potřené olejem raději ogrilovat.
Nyní nakrájejte ten úžasně šťavnatý flank steak proti vláknu na jemné plátky, naaranžujte je na salát a v závěru můžete ještě posypat čerstvě mletým pepřem.