instagram @kitchenettehome

Rostlinový Pop-up

Rostlinový Pop-up

Dneska jsem pro vás sepsala takový malý článek o pokojovkách. Celé to vlastně vzniklo jen proto, že jsme připravily s holkama krásný newsletter pro naše zákazníky eshopu a přišlo mi strašně líto, aby jen tak prosvištěl mailovýma schránkama a neměl možnost někde zůstat vyset v prostoru, aby si k němu našlo třeba cestu více lidí. Je totiž plný praktických rad a nápadů.


Jak víte, tak ten můj malý obchůdek vznikl, aby mohl tak trochu sbírat věci, která já sama miluju i vyhledávám a přiblížit je k vám. Takže pořád platí to, že je to kolekce předmětů, které považuji za opravdu kvalitní, sama je ráda používám, sama je doporučuju mým kamarádům, považuji je za estetické a sama se jimi ráda obklopuji. A právě i proto, že miluju mít v domácnosti rostliny a miluju pokojovky, obzvlášť, když jsou sladěné s krásnou nádobou, objednala jsem před pár týdny, vlastně těsně před tím novým korona virem, celkem velký výběr opravdu přenádherných a řekla bych i artových květináčů, košů i váz. Běžně zrovna tento sortiment moc nevedeme, spíš máme jen pár kusů, ale řekla jsem si, že mám chuť si to naše hnízdo zase trochu zvelebit pomocí rostlin, že to tak třeba bude cítit více z vás a že třeba oceníte výběr celkem unikátních designů, které nenajdete v běžných obchodech. A tak jsem vymyslela, že uděláme květinový POP-UP. Prostě jen jednorázově objednám širší nabídku a ta bude na eshopu do vyprodání. Od každého designu máme jen pár kusů. A zboží před pár dny konečně kompletně docestovalo.

Protože mě to téma celkově zaujalo, řekla jsem si, že přizvu holky z Pokojovky.co a poprosím je, aby připravili ty nejzásadnější rady a tipy pro nás běžné květinové neodborníky nebo dokonce zabijáky.

Holky do toho šly s chutí a tak jsem mohla obohatit článek o dobré tipy.

Protože je jaro je v plném proudu, naše pokojovky se probouzí ze zimního spánku. Jak jim pomoct, aby v nové sezóně rostly jako z vody a nabraly sílu na další třeskutou zimu? Mám pro vás pár hned několik tipů, jak mít tu nejzelenější domácnost.

Projděte si váš kompletní #plantgang a zbavte je oschlých, žlutých a jinak poničených lístků. Jarní úklid si zaslouží i naše zeleň, která potřebuje věnovat veškerou energii zdravým částem. 

Na řadě je sprcha. Je to nejjednodušší způsob, jak pokojovky zbavit prachu. Pečlivě osprchujte každý lístek a propláchněte starý substrát. Lístky vašich zelených přátel se budou
krásně lesknou a pořádně se osvěží. Jen pozor, do koupelny s sebou neberte sukulenty, kaktusy a begónie, ty spršku rády nemají.
 

A co se zálivkou dál? Zalévání pokojovek je asi největším nepřítelem každého pěstitele-začátečníka. Přitom často stačí jen použít vlastní prst! Většinu pokojovek zalévejte až po proschnutí vrchní části zeminy. Nejjednodušeji ten správný čas poznáte tak, že strčíte prst do zeminy. Pokud necítíte vlhko, je nejvyšší čas zalít. Ty vlhkomilné (kapradiny, maranty, kalathey…) zalévejte o cca den dřív, mají totiž rády stále mírně vlhký substrát.

Přesaďte je do nového substrátu určeným pro pokojovky (a kaktusy do kaktusového) a případně rovnou vyměňte květináč za trochu větší. Nezapomeňte jim na dno květináče přidat drenážní vrstvu, která bude odvádět přebytečnou vodu pryč z hlíny, takže bude “těžší” pokojovku přelít. My doporučujeme používat květináče s odtokovou dírou na dně a podmisku. Tu nezapomeňte cca po 20 minutách od zalití vylít, aby rostlinka nestála příliš dlouho ve vodě.

Všimli jste si někdy, jak na vaše pokojovky dopadá během dne slunce? Drtivá většina pokojovek (až na kaktusy a sukulenty) mají rády rozptýlené jasné stanoviště. Dobrá rada zní: pokojovka by měla ze svého místa ideálně vždy vidět na nebe. To znamená ani silné slunce na jižním parapetu, kde by se většina pokojovek popálilo, ani místnost bez oken, kde by měly světla málo.

Hnojíte? Jestli ne, připište si to na váš zelený to-do list. Vyživujte pokojovky od jara až do začátku podzimu, ale nezapomeňte si nastudovat instrukce na obalu. I samotný nový substrát obsahuje živiny na 6-8 týdnů, takže hnojte až potom. 

Pak tu k tématu výživy mám pár poznámek.
Kávová sedlina: plná prospěšných látek, ale doporučujeme používat jen jednou za půl roku. Káva je kyselejší, proto je lepší používat na rostliny, které ocení kyselejší zeminu, jako kapradiny nebo aloe vera.
Banánové slupky: zvyšují odolnost rostlin vůči škůdcům a chorobám a zlepšují růst malých sazeniček.
Vaječné skořápky: prášek z vaječných skořápek můžete zamíchat do zeminy, obohatíte ji vápníkem, který zlepšuje buněčnou strukturu rostlin.
Zelený čaj: zlepšuje okysličování, ocení ho proto hlavně kořeny. Zalití zbylým studeným čajem tedy občas můžete, opět hlavně u rostlin, které mají rády kyselejší prostředí.
Sůl Epsom: můžete aplikovat ve slabém roztoku až 2x měsíčně. Je bohatým zdrojem hořčíku a síranu.
Žížalá čaj: je z hlediska přírodních hnojiv nejúčinnější. 



Poslední bod – mějte je rádi. Všímejte si je a pozorujte. Nezalévejte všechny naráz, ale procházejte je a starejte se o každou s plnou pozorností. Vaši snahu vám oplatí novými lístky a květy.

Nevíte si rady, jak správně zalévat, hnojit, množit nebo přesazovat? Mrkněte se na Instagram Pokojovek, kde vás to naučí. Nebo si pořiďte jejich zelenou knihu plnou rad a pěstitelských tipů.

Doufám, že vás tento článek z trochu jiné tématiky, než jste tu zvyklí potěšil a příště bude zase recept. 

Vaše Markéta a Rozi z Pokojovek

Rostlinový Pop-up
Newsletter