Tím, že mám doma mlýnek na mouku už 12 let, celozrnnou si vždycky vyrábím a v tomto chlebu střídám kamut, špaldu nebo běžné odrůdy pšenice. Stojí za to v tomto ohledu experimentovat a zkoušet různá zrna, protože celkový výsledek hodně ovlivňují, a navíc na kameni čerstvě umletá mouka má vždycky více vitamínů a minerálů, než ta kupovaná.
Pak v tomto chlebu používám vícezrnnou směs, nebo-li směs multigrain, kterou si doma tvořím tak nějak podle toho, co zrovna najdu v šuplíku. Do velké sklenice sesypu různé načatá balení a promíchám. Může to být v celku cokoli. Například: obilné vločky, quinoa, amarant, pohanka, jáhly, různé kroupy, … doplním o semínka jako je lněné, mák, slunečnice, dýně, sezam, .. A směs je na světě. Článek nebo recept na ní, najdete tady.