instagram @kitchenettehome

Vícezrnný chléb do formy

Vícezrnný chléb do formy

Tenhle cheba měl být v mojí nové kuchařce, fotila jsem ho někdy na podzim, podle květin ze zahrady…, ale všichni teď tolik moc pečete. Potom si taky hodně z vás koupilo tu velkou formu na toastový chléb (v té je pečený tento) a taky jste na mě třeba zrovna na Instagramu tak hodní, chtěla jsem vám udělat radost, tak jsem se rozhodla tento chleba zveřejnit už teď a tady na blogu. Recept je rozhodně z těch pro kváskové začátečníky a forma vás v tomto ohledu rozhodně zachrání a podrží nejen těsto, ale i vás. :-) Taky má celkem vysoký podíl celozrnné mouky, ale díky konzistenci těsta se daří zachovat dobrý kompromis mezi nadýchaností a nutričním obsahem.

Tím, že mám doma mlýnek na mouku už 12 let, celozrnnou si vždycky vyrábím a v tomto chlebu střídám kamut, špaldu nebo běžné odrůdy pšenice. Stojí za to v tomto ohledu experimentovat a zkoušet různá zrna, protože celkový výsledek hodně ovlivňují, a navíc na kameni čerstvě umletá mouka má vždycky více vitamínů a minerálů, než ta kupovaná.

Pak v tomto chlebu používám vícezrnnou směs, nebo-li směs multigrain, kterou si doma tvořím tak nějak podle toho, co zrovna najdu v šuplíku. Do velké sklenice sesypu různé načatá balení a promíchám. Může to být v celku cokoli. Například: obilné vločky, quinoa, amarant, pohanka, jáhly, různé kroupy, … doplním o semínka jako je lněné, mák, slunečnice, dýně, sezam, .. A směs je na světě. Článek nebo recept na ní, najdete tady.

Vícezrnný chléb do formy

Ingredience

Ingredience na kvas

  • 120 g celozrnné pšeničné mouky (může být i kamut nebo špalda)

  • 120 g vody

  • 1 lžíce zralého žitného nebo pšeničného kvasu

Ingredience na více zrnnou kaši

  • 100 g směsi multigrain

    Koupit
  • 350 g vody

Ingredience na těsto

  • 800 g pšeničné mouky (1:1 hladká a celozrnná)

  • 650 g vody

  • 1 lžíce mletého kmínu

  • 1 lžíce mletého koriandru

  • 2 lžíce kvalitní soli (20 g)

Postup

1.

Nejdříve si přibližně 10 hodin předem připravte kvas. Smíchejte lžíci odloženého kvasu z lednice, 120 g pšeničné mouky a 120 g vlažné vody ( Ideálně z filtru, zbavené chloru a jiných toxických láítek.).  Obvykle to dělám ve velké zavařovací sklenici nebo střední misce, kterou přikryji talířkem po dobu zrání.

2.

Už nyní si také můžete připravit více zrnnou/multi grain kaši. Jde o to, abyste ji nedávali do těsta horkou. Do menšího hrnce si nasypejte 100 g vámi zvolené/vyrobené směsi a zalijte cca 350 g vody. Nejlépe se mi tato kaše připravuje tak, že postavím hrnec na plotnu a při úplně nízkém výkonu nechám táhnout třeba i 30 minut. Hotovou kaši nechte vychladnout.

3.

Teď se můžeme přenést v čase, do doby, kdy je kvásek pěkně prokvašený a kaše vychladlá. Do velké mísy nebo mixovací nádoby robota dejte vodu, obě mouky a krátce promíchejte. Nechte alespoň půl hodiny mouku pěkně nabobtnat.
Do těsta přimíchejte postupně kvas, 240 g (nezapomeňte si odebrat lžíci kvasu na příští pečení), všechnu kaši a koření, máte-li ho rádi. Směs nechte 10 minut odpočinout a na závěr přidejte i sůl. Těsto pěkně dalších 5 minut propracujte, ideálně robotem, dohladka (samozřejmě v něm budou viditelné kusy uvařených či rozvařených zrn a semínek). Můžete ho nechat v mixovací nádobě přikryté utěrkou  a nebo přesunout do větší plastové nádoby s víkem.

4.

Přesto, že těsto půjde do formy a je o něco řidší než běžné chlebové těsto, i tak jeho budoucí struktuře pomůže občasné přeložení během následujících 2 hodin zrání/kynutí. Tedy jednou za ideálně 30 minut těsto podeberte stěrkou/kartou, natáhněte jako žvýkačku a přeložte přes jeho druhý konec a to zopakujte ještě z druhé strany. Pak těsto nechte kynout bez povšimnutí další 2 hodiny.
Ke konci tohoto času bude už těsto více kompaktní a pěkně pružné. Trochu méně lepivé.

5.

Připravené těsto rozdělte a přesuňte do sprejem vymazané formy na chléb. Já používám tuto velikou, na toustový chléb. Tvoříte tak pořádný chléb na řezu s velkou plochou střídky a skvěle se hodí na sandwich a nebo zapékání. Ale můžete těsto také rozdělit do dvou běžných forem na chléb. Nyní jej dejte kynout již naposledy. Můžete při pokojové teplotě, v uzavřené troubě anebo dokonce s programem na kynutí, kdo má parní troubu. Těstu moc pomůže i protažené kynutí v lednici/v zimních měsících mezi okny. Tedy pokud na chléb nespěcháte, klidně obě formy šoupněte do chladu na dalších 12-16 hodin. (Nebo jeden upečte rovnou a druhý další den:-) Pokud nekyne v parní troubě, formu s těstem vložte do igelitového sáčku. Doba kynutí souvisí samozřejmě s teplotou prostředí a také vaším kváskem, tak se řiďte těstem, které by mělo o necelou polovinu zvětšit objem.

6.

Když se těsto blíží už téměř pomyslnému zdvojnásobení, předehřejte troubu na 230°C.
Pečte zprudka 15 minut na 230°C (můžete do trouby cáknout současně i trochu vody), poté snižte výkon na 200°C. Chléb takto pečte dalších 30-40 minut.
Pokud máte doma parní troubu, je to skvělý pomocník a můžete využít rozšířených možností. Ale principy platí stejné. Chléb vkládejte do rozpálené trouby, která disponuje vysokou vlhkostí. Po 10 minutách už vlhkost nepotřebujete a dopékejte dalších 30-40 minut při 200°C. Upečený chléb opatrně vysuňte z formy a nechte na roštu dobře vychladnout. Já na chladnutí přikrývám utěrkou (popřípadě ji můžete i lehce pocákat vodou), aby měl pěkně tenkou a křupavou kůrku.

Newsletter