Video recept vznikl v mé spolupráci s AEG. Tentokrát jsem vám sem dala trochu více lifestylových fotek z toho dne, protože Grétka byla doma, pomáhala a taky fotila s mým foťákem. Díky tomu můžete také vidět tu, co normálně stojí za kamerou, mojí talentovanou Lucii fenclou, se kterou moc ráda točím. A taky na těchto fotkách si tu odkládám našeho prvního a moc milovaného kocourka z lesa, Huga, který už nás opustil, ale stihl otevřít naše srdce světu koček.
Okoun nilský s rajčaty a olivami taggiasca
4. dubna 2020
Tento recept vznikl jedním z mých spontánních počínání v kuchyni a řekla bych, že klíčovou ingrediencí jsou olivy taggiasca. Už jsem o nich mnohokrát mluvila a moc vám doporučuji, až na ně v nějakých italských potravinách narazíte, určitě neváhejte a alespoň jedny si kupte. Je to jedna z pra-odrůd oliv, která sebou nese neskutečné aroma. Olivy jsou malinké, ale o to více aromatické. Pokud si budete moci vybrat, kupte ty v oleji. Olej z nich je sám o sobě úžasně aromatický a každý salát nebo hlavní jídlo, posune do nové dimenze.
Ingredience
-
4 filety okouna nilského (nebo jiné bílé ryby)
-
400 g konzerva celých konzervovaných rajčat (mohou být i drcená)
-
3 bobkové listy
-
3 stroužky česneku, oloupaná, na plátky nakrájený
-
1 lžíce olivového oleje
-
2 lžíce balsamikové redukce
-
2 lžíce oliv taggiasca (*úvod)
-
mořská sůl
-
čerstvě mletý pepř
Na servírování:
-
(orestované mandličky)
Postup
Troubu předehřejte na 200°C na program horký vzduch. Vezměte si zapékací nádobu, dejte do ní trochu olivového oleje, konzervu celých rajčat nebo i dvě, pokud máte rádi hodně omáčky a lehce je pokrájejte nebo nadrťte vařečkou. Na rajčata nasypejte pokrájený česnek, přidejte bobkové listy, rovnoměrně rozložte olivy i balsamiko, lehce posolte a případně i opepřete.
Na tento základ položte omyté a osušené filety, lehce je osolte z vrchní strany, potřete kapkou oleje nebo oleje z těchto výjimečných oliv taggiasca a dejte péct do trouby na 20 minut.
Tyto filety jsou téměř vysoké jako filety divokého lososa, pokud byste například použili pstruha, candáta a nebo jiné tenčí filety, zkraťte úměrně dobu pečení.
K tomuto receptu se hodí snad každá příloha. Díky rajčatové omáčce i suché přílohy, jako je quinoa na fotkách, kuskus, bulgur, rýže, ale i brambory, …