instagram @kitchenettehome

Okoun nilský s rajčaty a olivami taggiasca

Okoun nilský s rajčaty a olivami taggiasca

Tento recept vznikl jedním z mých spontánních počínání v kuchyni a řekla bych, že klíčovou ingrediencí jsou olivy taggiasca. Už jsem o nich mnohokrát mluvila a moc vám doporučuji, až na ně v nějakých italských potravinách narazíte, určitě neváhejte a alespoň jedny si kupte. Je to jedna z pra-odrůd oliv, která sebou nese neskutečné aroma. Olivy jsou malinké, ale o to více aromatické. Pokud si budete moci vybrat, kupte ty v oleji. Olej z nich je sám o sobě úžasně aromatický a každý salát nebo hlavní jídlo, posune do nové dimenze.

Video recept vznikl v mé spolupráci s AEG. Tentokrát jsem vám sem dala trochu více lifestylových fotek z toho dne, protože Grétka byla doma, pomáhala a taky fotila s mým foťákem. Díky tomu můžete také vidět tu, co normálně stojí za kamerou, mojí talentovanou Lucii fenclou, se kterou moc ráda točím. A taky na těchto fotkách si tu odkládám našeho prvního a moc milovaného kocourka z lesa, Huga, který už nás opustil, ale stihl otevřít naše srdce světu koček.

30 minut - 4 porce
Okoun nilský s rajčaty a olivami taggiasca

Ingredience

  • 4 filety okouna nilského (nebo jiné bílé ryby)

  • 400 g konzerva celých konzervovaných rajčat (mohou být i drcená)

  • 3 bobkové listy

  • 3 stroužky česneku, oloupaná, na plátky nakrájený

  • 1 lžíce olivového oleje

  • 2 lžíce balsamikové redukce

  • 2 lžíce oliv taggiasca (*úvod)

  • mořská sůl

  • čerstvě mletý pepř

Na servírování:

  • (orestované mandličky)

Okoun nilský s rajčaty a olivami taggiasca

Postup

1.

Troubu předehřejte na 200°C na program horký vzduch. Vezměte si zapékací nádobu, dejte do ní trochu olivového oleje, konzervu celých rajčat nebo i dvě, pokud máte rádi hodně omáčky a lehce je pokrájejte nebo nadrťte vařečkou. Na rajčata nasypejte pokrájený česnek, přidejte bobkové listy, rovnoměrně rozložte olivy i balsamiko, lehce posolte a případně i opepřete. 

2.

Na tento základ položte omyté a osušené filety, lehce je osolte z vrchní strany, potřete kapkou oleje nebo oleje z těchto výjimečných oliv taggiasca a dejte péct do trouby na 20 minut.

Tip.:

Tyto filety jsou téměř vysoké jako filety divokého lososa, pokud byste například použili pstruha, candáta a nebo jiné tenčí filety, zkraťte úměrně dobu pečení.

Tip.2.:

K tomuto receptu se hodí snad každá příloha. Díky rajčatové omáčce i suché přílohy, jako je quinoa na fotkách, kuskus, bulgur, rýže, ale i brambory, …

Okoun nilský s rajčaty a olivami taggiasca
Okoun nilský s rajčaty a olivami taggiasca
Okoun nilský s rajčaty a olivami taggiasca
Okoun nilský s rajčaty a olivami taggiasca
Okoun nilský s rajčaty a olivami taggiasca
Okoun nilský s rajčaty a olivami taggiasca
Okoun nilský s rajčaty a olivami taggiasca
Newsletter