Rebarborový koláč s kokosovým olejem
13. června 2012
Kokosový olej dodá tomuto koláči jemnou příchuť kokosu, který vše jen lehce ozvláštní.. Není to rozhodně kokosový koláč, ale vylepší ho a udělá trochu zdravějším. Doma také používám celozrnné mouky všude a když ne 100%ní podíl, tak aspoň 50% … Samozřejmě vše bude fungovat s hladkou moukou a užijete si vizuálně krásný kontrast nažloutle-bílého těsta a dozlatova propečené posypky a krajů.
Ingredience
-
NA KOLÁČ:
-
1/4 hrnku panenského kokosového oleje
-
3/4 hrnku třtinového cukru
-
1 velké šťastné vejce
-
1 lžička vanilkového extraktu
-
2 hrnky mouky (použila jsem 1 h. hladké, 1 hrnek celozrnné žitné)
-
2 lžičky prášku do pečiva
-
1/2 lžičky soli
-
1/2 hrnku mléka (bio)
-
2-3 hrnky oloupané, na kostičky nakrájené rebarbory
-
NA POSYPKU:
-
3/4 hrnku třtinového cukru
-
2/3 hrnku mouky (použila jsem celozrnnou)
-
1 lžička skořice
-
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
-
1/4 hrnku másla
-
1/4 hrnku kokosového oleje
Postup
Předehřejte troubu na 180°C. Obdélníkový plech vyložte pečícím papírem nebo vymažte.
V míse mixujte dohromady kokosový olej a cukr dokud nevznikne jemný krém. Přidejte vejce, vanilkový extrakt a zase dobře promixujte.
V menší míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a postupně přidávejte do krému spolu s mlékem. (mouka, mléko, mouka, mléko).
Připravte si posypku klasickým způsobem. Smíchejte všechny ingredience a prsty nebo robotem zpracujte…
Těsto rozetřete na plech, posypte rovnoměrně rebarborou a zakryjte posypkou.
Pečte 30-40 minut, dokud nezezlátne a špejle ze středu nevyjde čistá. Doporučuji raději lehce nedopéct a zachovat šťavnatost.