Višňový koláč z jogurtového těsta
18. června 2012
Toto je také recept, který už u nás v rodině používáme dlouho. Je velmi jednoduchý a rychlý. Vždycky frčel na chalupě, původně byl na celý plech (z jednoho velkého jogurtu holandia ..), ale protože máme rádi čerstvé pečivo, tak raději dělám malý koláč častěji …
Je dobré ho nechat vychladnout, tentokrát jsem nevydržela a rychle ho za tepla přesouvala na talíř … )) byť to na chuti nic nemění, trochu jsem mu uškodila na kráse, ten váš bude určitě krásnější a nadýchanější.)
Ingredience
-
na těsto:
-
200 ml plnotučného jogurtu (používám bio holandii)
-
1 šťastné vejce
-
100 g třtinového cukru
-
120 g hladké mouky nebo špaldové
-
špetka soli
-
vanilková esence nebo semínka z lusku
-
2 lžičky prášku do pečiva
-
600 g vyloupaných višní (bez šťávy, která se uvolní při vypeckovávání)
-
na posypku:
-
70 g másla
-
70 g mouky (může být i celozrnná)
-
70 g třtinového cukru
-
60 g ovesných vloček
-
špetka soli
-
lžička skořice
Postup
Připravte si višně a posypku.
Předehřejte troubu na 180°C.
Vymažte nebo pečícím papírem si vyložte větší dortovou formu (já použila průměr 28 cm).
Standartním způsobem si připravte posypku.
V míse smíchejte všechny ingredience na těsto, rozetřete ho rovnoměrně na dno formy, posypejte višněmi nebo třešněmi a na konec posypkou.
Pečte při 170°C, až začne těsto zlátnou, přibližně 35 minut.