instagram @kitchenettehome

Višňový koláč z jogurtového těsta

Višňový koláč z jogurtového těsta

Toto je také recept, který už u nás v rodině používáme dlouho. Je velmi jednoduchý a rychlý. Vždycky frčel na chalupě, původně byl na celý plech (z jednoho velkého jogurtu holandia ..), ale protože máme rádi čerstvé pečivo, tak raději dělám malý koláč častěji …
Je dobré ho nechat vychladnout, tentokrát jsem nevydržela a rychle ho za tepla přesouvala na talíř … )) byť to na chuti nic nemění, trochu jsem mu uškodila na kráse, ten váš bude určitě krásnější a nadýchanější.)

.
15 minut - 8 porcí
Višňový koláč z jogurtového těsta

Ingredience

  • na těsto:
  • 200 ml plnotučného jogurtu (používám bio holandii)
  • 1 šťastné vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 120 g hladké mouky nebo špaldové
  • špetka soli
  • vanilková esence nebo semínka z lusku
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 600 g vyloupaných višní (bez šťávy, která se uvolní při vypeckovávání)
  • na posypku:
  • 70 g másla
  • 70 g mouky (může být i celozrnná)
  • 70 g třtinového cukru
  • 60 g ovesných vloček
  • špetka soli
  • lžička skořice
Višňový koláč z jogurtového těsta

Postup

Připravte si višně a posypku.
Předehřejte troubu na 180°C.
Vymažte nebo pečícím papírem si vyložte větší dortovou formu (já použila průměr 28 cm).
Standartním způsobem si připravte posypku.
V míse smíchejte všechny ingredience na těsto, rozetřete ho rovnoměrně na dno formy, posypejte višněmi nebo třešněmi a na konec posypkou.
Pečte při 170°C, až začne těsto zlátnou, přibližně 35 minut.

Višňový koláč z jogurtového těsta
Newsletter