.
Ibiškovo-mátový ledový čaj
21. června 2012
Inspirace na letní horké dny. Ibiškový čaj je velmi osvěžující, nakyslí a spolu s mátou tvoří velmi příjemnou chuť.
Ibiškový čaj snižuje krevní tlak, cholesterol, obsahuje mnoho vitamínů (hlavně vitamín C) a minerálů, má protizánětlivé, antioxidační a desinfekční účinky, vědci také zjistili, že se v něm vyskytují polyfenoly, které jsou schopné zaútočit na rakovinné buňky v mozku a kůži a neutralizovat je.
Dále snižuje kolikové a menstruační bolesti. Vychlazený snižuje horečku. Přispívá ke spalování tuků. Je vhodný pro děti, těhotné a kojící ženy.
Také si můžete připravit ibiškový sirup, který přípravu ledového čaje usnadní a urychlí.
Ingredience
Na 1 litr čaje:
-
2 lžíce sušených ibiškových květů (nebo 3 sáčky)
-
hrst čerstvé máty
-
3 lžíce medu nebo agáve sirupu
-
1 limetka nebo citrón
Na ibiškový sirup:
-
1 litr vody
-
1 kg třtinového cukru
-
3/4 hrnku sušených ibiškových květů
-
1 lžíce kyseliny citrónové
Postup
Ledový čaj:
Do hrnce vroucí vody dejte ibišek a krátce povařte. Odstavte a přidejte mátu. Po 10ti minutách sceďte. Teď je potřeba čaj nechat vystydnou a vychladit.
Studený čaj doslaďte podle chuti medem, servírujte s ledem nebo ledovou tříští.
Sirup:
Do vroucí vody přidejte ibišek, odstavte a přiklopené nechte louhovat a vystydnout. Po 1 hodině přidejte cukr, jednu lžíci kyseliny citrónové a dalších 5 hodin nechte louhovat. Hotový sirup sceďte a uskladněte ve skleněných láhvích, používám ty s pérovou zátkou. Sirup má velmi sytě červenou barvu.