instagram @kitchenettehome

Ibiškovo-mátový ledový čaj

Ibiškovo-mátový ledový čaj

Inspirace na letní horké dny. Ibiškový čaj je velmi osvěžující, nakyslí a spolu s mátou tvoří velmi příjemnou chuť.
Ibiškový čaj snižuje krevní tlak, cholesterol, obsahuje mnoho vitamínů (hlavně vitamín C) a minerálů, má protizánětlivé, antioxidační a desinfekční účinky, vědci také zjistili, že se v něm vyskytují polyfenoly, které jsou schopné zaútočit na rakovinné buňky v mozku a kůži a neutralizovat je.
Dále snižuje kolikové a menstruační bolesti. Vychlazený snižuje horečku. Přispívá ke spalování tuků. Je vhodný pro děti, těhotné a kojící ženy.
Také si můžete připravit ibiškový sirup, který přípravu ledového čaje usnadní a urychlí.

.

10 minut - 4 porce
Ibiškovo-mátový ledový čaj

Ingredience

  • na 1 litr čaje:

  • 2 lžíce sušených ibiškových květů (nebo 3 sáčky)

  • hrst čerstvé máty

  • 3 lžíce medu nebo agáve sirupu

  • 1 limetka nebo citrón

  • na ibiškový sirup:

  • 1 litr vody

  • 1 kg třtinového cukru

  • 3/4 hrnku sušených ibiškových květů

  • 1 lžíce kyseliny citrónové

Ibiškovo-mátový ledový čaj

Postup

Ledový čaj:
Do hrnce vroucí vody dejte ibišek a krátce povařte. Odstavte a přidejte mátu. Po 10ti minutách sceďte. Teď je potřeba čaj nechat vystydnou a vychladit.
Studený čaj doslaďte podle chuti medem, servírujte s ledem nebo ledovou tříští.

Sirup:
Do vroucí vody přidejte ibišek, odstavte a přiklopené nechte louhovat a vystydnout. Po 1 hodině přidejte cukr, jednu lžíci kyseliny citrónové a dalších 5 hodin nechte louhovat. Hotový sirup sceďte a uskladněte ve skleněných láhvích, používám ty s pérovou zátkou. Sirup má velmi sytě červenou barvu.

Ibiškovo-mátový ledový čaj
Ibiškovo-mátový ledový čaj
Ibiškovo-mátový ledový čaj
Newsletter