instagram @kitchenettehome

Ghí, aneb přepuštěné máslo

Ghí, aneb přepuštěné máslo

Jako ghee k nám znovu proniká z Indie, kde si ho v Ajurvédě cenní jako elixíru života, ale u nás si dříve každá babička přepouštěla máslo, tak to pro mnohé z Vás je stará věc… Dělaly to hlavně proto, aby zvýšily trvanlivost (vydrží uzavřené a v chladu skladované několik měsíců) a jestli tušily, že stupeň přepalování zvyšují z původních 150-180°C na 200-250°C nevím, ale každopádně asi věděly, že se na něm mnohem lépe smaží.
Dočetla jsem se, že na rozdíl od másla, byť z něj pochází, hladinu cholesterolu nezvyšuje, ale dokonce i snižuje a je velmi dobré na trávení. Obsahuje vitamín A, B3, E a mnoho minerálů. Také má velmi příjemnou chuť. Taková zeleninka krátce do křupava podušená na ghí musí chutnat každému .)

15 minut - 0 porce
Ghí, aneb přepuštěné máslo

Ingredience

  • máslo nebo bio máslo

Postup

1.

Dejte máslo do hrnce a při středním plameni nechte rozpustit. Přiveďte k varu a když začne bublat, stáhněte žár na minimum jen tak, aby lehce probublávalo. Začne se tvořit pěna a na dně hrnce sraženina bílkoviny. Takto táhněte, dokud nedocílíte krásné zlaté barvy a vůně, jako když se dělá popkorn. Další signál, že ghí je hotové je, když takový bublavý, pukavý zvuk, který doprovází celý proces, přestane být slyšet, nebo je slyšet méně často.

2.

Lžicí odeberte z povrchu pěnu (můžete jí uchovat a použít třeba do kaše) a usazené bílkoviny se zbavíte za chvíli přecezením přes plátýnko. Dejte pozor, aby se máslo nepřepálilo, nemělo by mít hnědavou barvu a příliš oříškovou vůni. Výroba ghí z jednoho másla (250 g) by mělo trvat okolo 15-20 minut, čím více másla budete čistit, tím více času to zabere.

3.

Nechte zchladnout, tak aby bylo stále teplé, ale ne horké, a přeceďte přes cedník vyložený 3 vrstvami gázy. Uchovejte v uzavřené nádobě v chladu.

 

Newsletter