instagram @kitchenettehome

Brownies s olivovým olejem, pekanovými ořechy a solí Maldon

Brownies s olivovým olejem, pekanovými ořechy a solí Maldon

Stejně jako minulý rok jsem i letos připravovala několik receptů pro Olivové oleje Minerva a následné pečení a vaření těchto receptů s novinářkami. Akce se odehrávala v úterý a myslím, že se povedla. Kdo sleduje můj instagram, určitě zachytil pár fotek. ) 

A stejně jako minulý rok mám svolení, že recepty mohu zveřejnit i zde na blogu. Myslím, že by to byla škoda, kdybyste o ně přišli.
Toto brownie je moc dobré, testovala jsem jej několikrát před akcí a nemohli jsme se ho doma nabažit. Pokud použijete javorový sirup místo cukru, budete odměněni ještě lepší chutí a také bude o něco zdravější. Pekanové ořechy i sůl určitě stojí také za zkoušku! Právě tyto ingredience dělají brownie tím nenabažitelným dezertem! A pak jsou v receptu zmíněny maliny nebo višně, oboje je také moc příjemná obměna, tak pokud máte nějaké takové ovoce v mrazáku, určitě neváhejte a vyzkoušejte!

20 minut - 9 porcí
Brownies s olivovým olejem, pekanovými ořechy a solí Maldon

Ingredience

  • 60 ml / 56 g jemného olivového oleje

  • 230 g čokolády

  • 150 g třtinového cukru nebo 115 ml javorového sirupu

  • 2 velká šťastná vejce

  • 1 lžička mleté vanilky nebo extraktu

  • 30 g celozrnné pšeničné mouky ( pro bezlepkovou variantu nahraďte pohankovou moukou nebo 40 g mletých mandlí)

  • (2 lžičky instantní kávy)

  • 1/4 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene

  • 1/4 lžičky mořské soli

  • 65 g sekaných pekanových ořechů

  • 1 hrst malin nebo třeba višní

  • sůl Moldon na posypání

Brownies s olivovým olejem, pekanovými ořechy a solí Maldon

Postup

1.

Předehřejte si troubu na 175 °C a umístěte rošt ve spodní třetině trouby. Vyložte si formu o velikosti 20 x 20 cm pečícím papírem a pokud bude na stranách výrazně přesahovat, bude se Vám později hotové brownie lépe vyndávat. Můžete tuto typickou čtvercovou formu na brownie nahradit také kulatou dortovou formou a nebo si upéct třeba jedno-porcové kousky ve formě na muffiny. Pečící papír si i na povrchu ošetřete nepřilnavým tukem ve spreji, jinak se Vám k němu dezert přilepí. 

2.

Připravte si vodní lázeň, tedy na hrnec s horkou vodou postavte mísu. Do této mísy dejte olivový olej, čokoládu a míchejte tuto směs dokud se kompletně čokoláda nerozpustí. Odstavte mísu a přidejte cukr, vanilku, začněte šlehat metličkou a přidejte postupně vejce jedno po druhém. Šlehejte dokud vám nevznikne hladká a lesklá hmota a všechen cukr se nerozpustí. Pokud použijete javorový sirup, který dělá brownies ještě lahodnější, není co rozpouštět. Na závěr vmíchejte mouku, prášek do pečiva, instantní kávu, sůl a šlehejte dokud nebude směs opět hezky hladká.

3.

Přesuňte těsto do připravené formy, posypejte malinami, ořechy a vločkovanou solí. Pečte v troubě přibližně 30 minut. Těsto by mělo být upečené, ale stále hodně lepivé. Pokud pečete jako malé porce, bude stačit 15 minut. Po upečení nechte vychladnout alespoň 20 minut. Ale musím říci, že servírovaný za tepla se šlehačkou je také skvělý, trochu jako čokoládový fondant.

Brownies s olivovým olejem, pekanovými ořechy a solí Maldon
Brownies s olivovým olejem, pekanovými ořechy a solí Maldon
Newsletter