instagram @kitchenettehome

Čokoládovo-citrónový Meringue

Čokoládovo-citrónový Meringue

Tak toto bezé s pracovním názvem “Maringue Harailosh”, vzniklo takto:
Chystala jsem se upéct pro kamaráda dort na oslavu narozenin, definitivně to měl být nějaký meringue, ale chtěla jsem vyzkoušet zase něco jiného než ten ověřený… Tak jsem den před oslavou v práci dělala výzkum chutí a přišli jsme s kamarádem na to, že kombinace čokolády a citrónu je velmi oblíbená, osvěžující až omamná. A bylo to tu! Pařížská šlehačka, osvědčený recept na Citrónový krém a protože na párty šlo hodně lidí, double in size. To znamená, že dort co vidíte na fotkách je z 12ti bílků a 2 litrů šlehačky. Ingredience jsou psané na normální velikost, ale kdybyste přeci jen chtěli dělat dvojitý, tak pokud nemáte americkou troubu, stejně je třeba postupovat na 2x s pečením korpusů. (Ušleháte základ z 6ti bílků, rozdělíte ho na dva velké kruhy (jeden plech, jeden korpus), upečete a pak znovu ušleháte ze 6ti bílků …)
Také tento recept dokonale vyřešil dilema se zbývajícími žloutky, protože je všechny uplatníte v mezičase, při výrobě citrónového krému .
Později mě napadlo, že by se pařížská šlehačka dala ještě obohatit o špetku chilli, muškátového oříšku, skořice, … , ale to už nechám na vaší fantazii.
No a co dodat? Myslím, že byl úžasnej, tak jako party, měl velký ohlas a všichni chtějí recept, takže tady je drazí přátelé gurmáni…

45 minut - 8 porcí
Čokoládovo-citrónový Meringue

Ingredience

  • 6 bílků
  • špetka soli
  • 300 g třtinového moučkového cukru
  • 2 lžíce pravého kakaa
  • 2 lžíce redukce z balzamika
  • Pařížská šlehačka z 1l smetany …
  • Citrónový krém ze 6ti žloutků
Čokoládovo-citrónový Meringue

Postup

1. Předehřejte troubu na 200°C.
2. Ve velké (odmaštěné) míse ušlehejte 6 bílků se špetkou soli, ta vám pomůže vytvořit pevný sníh. Je dobré ho nepřešlehat. Když je pevný a krémový, po lžících přidávejte moučkový cukr. (Kupuji třtinový krupicový a pomocí robotu s noži nebo tyčového mixéru, vyrábím cukr moučka.)
Ještě šlehejte pár minut, dokud se cukr nepropojí se sněhem a nevytvoří hladkou, ale hustou, lesklou a krémovou hmotu.
3. Přidejte kakao, balzamiko a lehce, krátce vmíchejte lžící, tak aby vzniklo mramorování.
Připravte si 2 plechy vyložené pergamenovým papírem, na každý si podle talířku nebo misky obkreslete kruh, který vám usnadní formování 4 symetrických pusinek. (cca 15-20 cm velký, tak, aby se vešly dva kruhy na jeden plech, myslete na to, že se trochu zvětší)
4. Rozdělte sníh na 4 hromádky, do středu každého kruhu jednu a lžící rozetřete. Nemusíte se příliš snažit, budou spojeny šlehačkou a částečně se rozmočí.
5. Vložte oba plechy do trouby, snižte teplotu na 140°C a pečte 1 hodinu a 15 minut. Troubu v průběhu neotvírejte! Po uplynutí času, když se zdají být na povrchu pevné a křupavé, vypněte troubu a s lehce pootevřenými dvířky, nechte vychladnou a dosušit.
6. Když jsou korpusy pokojové teploty, ušlehejte šlehačku. Na servírovací talíř položte první korpus, namažte citrónovým krémem, lžící rozetřete 1/4 šlehačky, zakryjte dalším sněhovým korpusem a takto naplňte zbývající tři vrstvy. Poslední vrstvu odekorujte třeba kakaem, citrónovou kůrou, strouhanou čokoládou nebo podle Vaší fantazie.
7. Vychlazený alespoň tři hodiny můžete servírovat.

Čokoládovo-citrónový Meringue
Čokoládovo-citrónový Meringue
Čokoládovo-citrónový Meringue
Newsletter