Mrkvová polévka s pomerančem
30. srpna 2012
Pokud máte rádi krémové polévky, vyzkoušejte určitě tuto verzi s římským kmínem a pomerančovou šťávou. Je velmi snadná a má exotický šmrnc díky římskému kmínu, který je dnes už běžně k dostání.
Také jsem neodolala a přidala do polévky Grand Marinier, protože kapkou pomerančového likéru jsem nic nepokazila, tak doporučuji též…)
Ingredience
-
1 kg mrkve, očištěné a nasekané
-
1-2 petržele, očištěné a nasekané
-
1 střední cibule, na plátky
-
100 g másla
-
1 lžička římského kmínu
-
šťáva z 2 velkých pomerančů
-
750 ml zeleninového vývaru nebo vody
-
150 ml sladké smetany
Postup
1. Na másle smažte ve velkém hrnci cibuli s mrkvemi a petrželí, dokud nezačne cibulka lehce karamelizovat.
2. Přidejte kmín, pomerančovou šťávu a nechte jemně pár minut probublávat než přidáte vývar.
3. Přiveďte k varu a vařte dokud mrkev nebude dostatečně měkká na rozmixování. Rozmixujte na hladký krém, pokud je příliš hustý, přidejte ještě trochu vývaru nebo vody.
4. Přidejte smetanu a ještě krátce prohřejte před servírováním.