instagram @kitchenettehome

Salát s chobotnicí

Salát s chobotnicí

Je pro mě chuťí, vůní a atmosférou středomoří. Variací chobotnicových salátu je nespočet, nic méně, tento patří k mým favoritům. Vždy, když ho doma připravuji, připomene mi Andaluský tapas nebo Balkán a obě tato místa mi velmi přirostla k srdci. Další důvod, proč ráda vařím chobotnici je, že moje dcera jí velmi miluje. Poprvé ochutnala Mauricijskou verzi s lilkem, která byla také výtečná, nešlo o salát, ale teplý chod, který až doladím a vychytám, najdete ho tu…)
A kde pořídít čerstvou chobotnici, opět mohu jen doporučit čerstvé ryby a makro. Snadno se dopátráte, po datu odlovu a původu, navíc mají obrat …

.
25 minut - 2 porce
Salát s chobotnicí

Ingredience

  • 700 g chobotnice
  • 200 ml vinného octa
  • 4 rajčata
  • 1-2 řapíky celeru
  • 1 mala cuketa
  • hrst nasekané velkolisté petržele
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 citrón

Postup

1. Chobotnici omyjte, očistěte, naporcujte na jednotlivá chapadla a dejte vařit do cca 0,5 l osolené vody, kam jste přidali 200 ml vinného octa. Vařte dokud není měkká. Může to trvat přibližně 40-50 minut.
2. Mezitím rajčata spařte horkou vodou, abyste je mohli snadno zbavit slupky. Zbavené slupky je nakrájejte na kousky velké přibližně 1,5 cm a dejte do salátové mísy. Přidejte cuketu nakrájenou na malé kostičky, řapíkatý celer na tenké plátky a petržel.
3. Uvařená chapadla nakrájejte na centimetrové kousky, přidejte k zelenině, dochuťte solí, pepřem, pokapejte olejem a okyselte citrónem.
4. Servírovat salát můžete v tomto momentě, kdy je ještě vlažný, nebo vychlazený s kouskem fociaccia nebo bagety.
5. Jako předkrm toto množství bude stačit pro 6 osob, jako hlavní jídlo pro 2-3 osoby.

Newsletter