Salát s chobotnicí
14. července 2012
Je pro mě chuťí, vůní a atmosférou středomoří. Variací chobotnicových salátu je nespočet, nic méně, tento patří k mým favoritům. Vždy, když ho doma připravuji, připomene mi Andaluský tapas nebo Balkán a obě tato místa mi velmi přirostla k srdci. Další důvod, proč ráda vařím chobotnici je, že moje dcera jí velmi miluje. Poprvé ochutnala Mauricijskou verzi s lilkem, která byla také výtečná, nešlo o salát, ale teplý chod, který až doladím a vychytám, najdete ho tu…)
A kde pořídít čerstvou chobotnici, opět mohu jen doporučit čerstvé ryby a makro. Snadno se dopátráte, po datu odlovu a původu, navíc mají obrat …
Ingredience
-
700 g chobotnice
-
200 ml vinného octa
-
4 rajčata
-
1-2 řapíky celeru
-
1 mala cuketa
-
hrst nasekané velkolisté petržele
-
mořská sůl
-
čerstvě mletý pepř
-
4 lžíce olivového oleje
-
1 citrón
Postup
1. Chobotnici omyjte, očistěte, naporcujte na jednotlivá chapadla a dejte vařit do cca 0,5 l osolené vody, kam jste přidali 200 ml vinného octa. Vařte dokud není měkká. Může to trvat přibližně 40-50 minut.
2. Mezitím rajčata spařte horkou vodou, abyste je mohli snadno zbavit slupky. Zbavené slupky je nakrájejte na kousky velké přibližně 1,5 cm a dejte do salátové mísy. Přidejte cuketu nakrájenou na malé kostičky, řapíkatý celer na tenké plátky a petržel.
3. Uvařená chapadla nakrájejte na centimetrové kousky, přidejte k zelenině, dochuťte solí, pepřem, pokapejte olejem a okyselte citrónem.
4. Servírovat salát můžete v tomto momentě, kdy je ještě vlažný, nebo vychlazený s kouskem fociaccia nebo bagety.
5. Jako předkrm toto množství bude stačit pro 6 osob, jako hlavní jídlo pro 2-3 osoby.