Mungo polévka
15. října 2014
Toto je asi jedna z těch nejjednodušších polévek, zároveň zdravých a ještě velmi levných. Má chuť Indie. Tedy každého cestovatele a milovníka indické či asijské kuchyně rozhodně potěší. Není pro ty, co nemají rádi čerstvý koriandr a indické koření, ale z mého hlediska, vše je otázkou zvyku a tak jako i jiné exotické a nové chutě, si i tyto člověk dokáže časem opravdu upřímně a vášnivě zamilovat. Tedy vždy je důvod vyzkoušet něco nového. Dokonce i naše čtyřletá Gréta zbožňuje čerstvý koriandr.)
Tady najdete informace o mungu..
Ingredience
-
1 hrnek suchých mungo fazolí
-
1,5 l zeleninového či kuřecího vývaru (voda je taky fajn)
-
1 lžíce ghí, másla či kokosového nebo e.p.olivového oleje
-
2-3 šalotky
-
3 stroužky česneku
-
1 lžička kurkumy
-
1/2 lžičky římského kmínu
-
1/2 lžičky mleté skořice
-
1 chilli paprička
-
mořská sůl
-
čerstvý koriandr na servírování
-
1 citrón na servírování
-
(mungo klíčky na servírování)
Postup
Fazolky mungo zalijte kompletně vodou a nechte nasáknout alespoň dvě hodiny, klidně i přes noc.
Ve středním hrnci orestujte na rozpuštěném ghí na jemné kostičky pokrájenou šalotku. Když je měkká, přidejte nadrcený česnek a chvíli na to i všechno koření. Zamíchejte a minutu restujte. Přidejte přeceděné fazolky, jemně pokrájenou chilli papričku, sůl a zalijte vše vývarem. Přiveďte k varu a částečně přiklopené nechte jemně táhnout dokud nebudou fazolky pěkně měkké, přibližně 45 minut. Možná bude třeba dolít trochu vody, to závisí i na tom, jak dlouho jste fazolky namáčeli a také na tom, jak hustou máte rádi polévku.
Hotovou polévku ještě dochuťte solí, je-li třeba a servírujte s čerstvým koriandrem, citrónem na přikyselení a popřípadě i pokrájenými mungo výhonky. Přidání ještě extra čerstvých výhonků jsem si velmi oblíbila, příjemně křupou, dodají svěží chuť a co je podstatné, v této čerstvé naklíčené podobě jsou nejzdravější.