Víte že alkohol je v mojí kuchyni oblíbená ingredience. Přijde mi, že je takovou tou tajemnou esencí, kterou mnohdy člověk ani není schopný identifikovat, ale daným pokrmům prostě dodá tu úžasnou jiskru. Tedy i toto Chutney dostalo svou "tajnou" esenci do vínku. Jinak ale dvanáctileté Sherry Don Zoilo je samo o sobě hodně zajímavé, protože na rozdíl od ostatních Sherry není suché, ani polosuché, ale sladké jako jsou portská vína a to díky odrůdě Pedro Ximenez jejichž hrozna nechávají schnout 15 dni na slunci a až pak lisují. I díky procesu zrání v dubových sudech je až rubínové a plné barvy i chuti a po jejich dozrání tyto sudy získávají ještě větší hodnotu. Používají se pak na zrání dalších destilátů, kterým dodávají speciální chuť. Je to například rum Dos Maderas.
Tak jsem si dovolila Chutney i po tomto Sherry pojmenovat. Vím, že hodně z vás rádi vyrábíte jedlé dárky, takže ne že bych chtěla malovat už čerta na zeď a připomínat Vánoce v červenci, ale 10-20 skleniček úžasného Chutney s dvanáctiletým Sherry v Prosinci jako když najdete! :-D
Meruňkové chutney s Sherry
26. července 2019
Nevím jak vy, ale já osobně miluju k sýrům jako je třeba pecorino nebo nějaký dobrý kozí sýr, chutney nebo mustardu. Zkrátka nějakou pikantní ovocnou sladko-slanou marmeládu. A po našem výletu do Itálie mě všechny ty jejich úžasné chutě dohnaly tak, že jsem je nemohla pustit z hlavy a musela rovnou skočit do výroby domácího chutney. Vlastně se tak nějak potkaly hned tři cesty a vzniklo z toho tahle dobrota. Kromě Itálie, to byly dva obsypané stromy meruněk na zahradě a také můj slib, že z úžasného Sherry, které jsem dostala v rámci mojí spolupráce s Global Wines & Spirits, připravím něco skvělého.
Ingredience
-
2 lžíce ghí
-
2 velké červené cibule, pokrájené na kostičky
-
2 stroužky česneku, pokrájený na plátky
-
1/4 lžičky mletého kardamomu
-
1 lžička mletého koriandru
-
1/4 lžičky mletého římského kmínu
-
5 cm kořene zázvoru, jemně strouhaný
-
chilli podle chuti (cayennský pepř, sušené chilli papričky, ..)
-
1 kg meruněk
-
70 g hrozinek nebo sušených brusinek
-
200 g jablečného octa
-
400 g třtinového cukru
-
1 lžička mořské soli
-
100 g sherry, použila jsem Sherry Don Zoilo Pedro Ximenez
Postup
Ve větším širokém hrnci orestujte na středně silný výkon na rozpuštěném ghí všechnu cibuli do měkka. Přidejte česnek, všechno koření a ještě chvíli restujte, než se rozvoní. Nyní přidejte zbylé ingredience a pomalu vařte za občasného míchání, až se vzniklá šťáva zredukuje o 1/3.
Mezitím si připravte sklenice na plnění. Je lepší volit menší velikosti. Já na sterilizaci používám parní troubu na program vaření v páře, ale zrovna tak můžete sklenice ponořit do hrnce s horkou vodou a krátce je vyvařit.
Plňte ještě horké sklenice pořádně horkým chutney, uzavřete a nechte vychladnout. Pak vám vydrží uskladněné v temnu a chladu alespoň rok.