Mungo fazole
9. října 2014
Pochází z Indie a jde o krásnou zelenou či červenou luštěninu přibližně 5 mm velkou v sušené podobě. Často mylně spojovanou se sójou. I naklíčené výhonky často uplatňované v asijské kuchyni se nazývají sójové výhonky, přitom jde o výhonky mungo fazolí.
V nenaklíčené podobě mají podobné nutriční složení jako fazole obecná, ovšem po naklíčení, tak jako u jiných semínek určených k nakličování, se jejich nutriční hodnota rapidně zvyšuje.
Jsou skvělým zdrojem vápníku, hořčíku, železa, kyseliny listové, bílkovin, draslíku a vlákniny.
Konzumovat se dají vařené, avšak v syrové podobě namočené či naklíčené, jsou ideální a nutričně nejzajímavější.
Fazolky lze koupit v obchodech se zdravou výživou, také u mě na eshopu i spolu s vybavením na nakličování a není nic snazšího než si je doma naklíčit sami. Koupit se dají v supermárketu i hotové klíčky či výhonky, ale jejich pěstování je opravdu velmi snadné i rychlé. Není k tomu nic zvláštního potřeba.
A zde najdete recept na hummus z munga.
A zde najdete recept na polévku z munga.