instagram @kitchenettehome

Vícezrnné směsi neboli "Multigrain"

Vícezrnné směsi neboli "Multigrain"

A protože jsem slíbila, že napíšu ještě kraťounký článek o "multigrain" směsích, které jsem si oblíbila na cestách po Indonésii, sedám za počítač a rychle rychle píši, abyste informace měli hned za tepla a mohli si třeba tu svou směs brzy vyrobit a dokonce si z ní třeba upéct kvasový chléb.
Jak jsem psala v receptu na chleba, ideální je se spojit s kamarády a směs si udělat spolu, ať nemusíte kupovat 10 kg různých zrn balených po 1 kg atd... Nebo, pokud by byl dostatečný zájem, napište mi a mohla bych třeba tři různé druhy připravit do obchodu, ale myslím, že by to asi bylo více práce než užitku... Uvidíte, jak to budete cítit. Každopádně skvělý tip jsem dostala na Fb v reakci na recept na Kvasový "multigrain" chléb a to takový, že popadnete velkou litrovou sklenici a běžte si nakoupit do nejbližšího bezobalového obchodu! Sklenici si tak naplníte po troškách přesně tím, co chcete!

Při té příležitosti vám sem alespoň dám odkaz na nově vznikající mapu, která by měla mapovat právě tyto bezobalové obchody a jinak se do tématiky hodící podniky. Myslím, že se bude hodit víc a víc, protože cítím ze všech stran, jak se poselství NO WASTE šíří. Mimochodem jsem objednala ke mě do obchodu velké množství sklenic s pérovou zátkou právě vhodných na skladování různých ingrediencí a také na bezobalové nakupování. Každým dnem dorazí. Kategorie NO WASTE zde.

Z čeho se taková směs může skládat?
Různé plodiny jako je kukuřice, větší luštěniny, lněné semínko, ... je dobré do směsi přidat různě nalámané, vločkované, drcené zrna a to proto, aby bylo možné je brzy uvařit a také jejich nutriční hodnoty v těle vstřebat, využít. Je tu ale jedno velké ALE. Všichni víme, že po narušení semene otevíráme vrátka i procesu oxidace a semínko či zrno rychleji ztrácí své cenné látky a u olejnatých dochází ke žluknutí. Tedy proto jsou skvělé domácí mlýnky na mouku nebo výkonné blendery, které si umějí poradit s jakýmkoli zrnem. Snažte se, si taková semena a zrna nadrtit, namlít, vločkovat sami a v menším množství, abyste je stihli zpracovat brzy. Nebo druhá varianta je si takovou směs skladovat v mrazáku.

A tady níže můžete najít různé variace, které jsem našla na trhu.

1. Černá rýže, červená rýže, ječmen kroupy, drcené mungo fazole, drcená kukuřice, bílý sezam, lepkavá rýže ( glutinous rice - používá se na přípravu  kokosové lepivé rýže s mangem ), červené a bílé jáhly. 
Na fotce se sáčkem a miskou vidíte jak směs vypadá před uvařením a jak vypadá uvařená jasmínová rýže s přidáním 2 lžic této směsi.

2. Kukuřice drcená (viz. Z čeho se taková směs skládá?), drcené lněné semínko, pšeničný slad, kroupy ječmene, drcená červená čočka.

3. Drcené lněné semínko, triticale,  žitné zrno, ječmen, jáhly, špalda, anthograin, bílý sezam, bílá quinoa.

Z ingrediencí, co tu nezazněly, bych ještě použila kamut, pohanku (vločky nebo kroupy), pak také ovesné vločky, popřípadě amarant nebo amarantové vločky. Vždycky můžete přidat trochu olejnatých semen, ale měla by to být ta okrajová složka. A pak luštěniny. Drcené nebo třeba vločkované podílem ve směsi 1:10.

Jak vícezrnnou směs využít?
- Přidejte 2-3 polévkové lžíce, když vaříte rýži nebo třeba quinou. Vaše příloha bude krásně barevná a nutričně hodnotnější.
- Uvařte si ze směsi kaši a použijte ji jako základ pro pečení chleba.
- Takto rozvařenou vícezrnnou kaši můžete přidat do dětské přesnídávky, ale jen v menším množství, protože některé menší děti, myslím batolata, nedokáží strávit vše, co dospělí. Školkovým i školním dětem tím krásně zpestříte jídelníček. Záleží, z čeho se směs skládá. Pokud jde o luštěniny a semínka, nebála bych se i těm malým.
- Samozřejmě můžete přidat i do běžné obilné ovesné, jahelné, pohankové kaše, ale ten již uvařený základ, protože ovesná kaše z vloček je hotová za pár minut.
- Hodí se i do polévek, ale v závislosti na tom, z čeho se směs skládá. Můžete předem předvařit v podstatě jako kroupy. Hodí se směsi hrubější, méně drcené či vločkované a třeba i obsahující luštěniny.

Tak snad vám tenhle článek byl přínosný. Budu samozřejmě moc ráda za feedback, abych věděla, co vás vlastně zajímá a co je pro vás užitečné. Děkuju a těším se. :-)
 

Vícezrnné směsi neboli "Multigrain" Vícezrnné směsi neboli "Multigrain"
Vícezrnné směsi neboli "Multigrain"
Newsletter